Friesland kent een paaradembenemende plekken.
Friesland kent een paaradembenemende plekken.

Échte toeristische trekpleisters, dichtbij huis

Cultuur

FRIESLAND - Jaarlijks overnachten er 1,7 miljoen mensen in Friesland. Je zou dus denken dat er wel iets te doen is hier en dat klopt! Vergeet daarom Zuid-Frankrijk, Spanje of Noorwegen! In onze eigen, bloedmooie provincie is ook genoeg te beleven. RondOm Vandaag gaat op zoek naar onze eigen toeristische trekpleisters, waar jij waarschijnlijk nog nooit bent geweest. 

Koninklijk Eise Eisinga Planetarium

Het Planetarium Eise Eisinga is een wetenschapsmuseum in de stad Franeker in de provincie Friesland. Centraal staat een planetarium dat werd gebouwd door Eise Eisinga tussen 1774 en 1781. Aangedreven door een slingeruurwerk geeft het astronomisch uurwerk sinds de voltooiing in 1781 de actuele positie van de planeten aan via de plafondwijzerplaat en is hiermee het oudste werkende planetarium ter wereld. De actuele stand van de plafondwijzerplaat is ook terug te vinden op de site van het planetarium. Dit museum is geschikt voor zowel kinderen als volwassenen, dus het ultieme uitje voor het gezin. 

Stadswandeling

Wil jij je stad beter leren kennen en meer te weten komen over de geschiedenis, de mensen die er gewoond hebben of de architectuur? Dan is een stadswandeling zeker wat voor jou. In veel steden en dorpen wordt er een stadswandeling georganiseerd, vaak door een historische vereniging. Een simpele Google-zoekopdracht en je hebt zo beet. 


Ir. D.F. Woudagemaal

Het Ir. D.F. Woudagemaal is het grootste stoomgemaal ter wereld ooit gebouwd, en dat zo nu en dan ook nog in werking is. Het gemaal bevindt zich in Lemmer nabij Tacozijl in Friesland. Het wordt gemiddeld eens per jaar gebruikt. Zowel voor jong als oud is het Woudagemaal een leerzame en leuke belevenis. Hier valt van alles over de werking van het oude stoomgemaal van vroeger en nu te leren, maar ook over klimaatverandering en waterbeheer. Het UNESCO Werelderfgoed Ir. D.F. Woudagemaal en het bezoekerscentrum zijn het gehele jaar geopend.

Jopie Huisman Museum 

Het Jopie Huisman Museum is een museum in de Friese stad Workum dat werken van kunstschilder Jopie Huisman exposeert. Het huidige museum is het tweede museum en werd geopend in 1992 en uitgebreid in 2001. Het eerste museum was vanaf 1986 gevestigd in het oude Sleeswijckhuys. De collectie bestaat uit tekeningen, schilderijen en verzamelingen. Het museum wordt ondersteund door een Vriendenkring. Er is ook de mogelijkheid om een 25 km lange fietstocht te maken rond de plaatsen die op de werken van Jopie Huisman terug te vinden zijn en zo belangrijk voor hem waren.

Waddenzee

Tja, de Waddenzee kennen we natuurlijk allemaal en de kans is groot dat je hier ook al wel een keer geweest bent. Toch mag dit prachtige natuurgebied niet in deze lijst ontbreken. De Waddenzee is een unieke plek in de wereld, met dieren en planten die je nergens anders tegenkomt. Zeker een (her)bezoekje waard dus.


Even serieus

Begin 2022 zei zo’n 80 procent van de mensen vakantieplannen te hebben dat jaar, bleek destijds uit cijfers van de ANWB en toerismebureau NBTC. Dat betekent dus dat zo’n 20 procent van de bevolking geen vakantieplannen heeft en dus niet op vakantie gaan. Vaak heeft dit een financiële reden. Niet (ver) op vakantie kunnen, zegt niets over wie je bent. Het is niet minderwaardig als je lekker thuis blijft in de zomer en in de regio uitstapjes gaat maken. Sterker nog; ga je wel ergens heen? Count your blessings en besef dat je het heel goed hebt. 

Afbeelding
Naar het mbo? Kijk het webinar 'Studiefinanciering: hoe werkt het?' Educatie 5 uur geleden
Afbeelding
Filmhuis Noordwolde draait 24 mei de film Killers of the Flower Moon van Scorsese Cultuur 8 uur geleden
Afbeelding
Nieuw Ontwikkelperspectief voor de Lelylijn: Op Weg naar 2050 Politiek 18 mei, 15:00
Afbeelding
Voorstelling Romijn Conen bij Revalidatie Friesland Algemeen 18 mei, 12:00
Afbeelding
Hoe zou het zijn dat het wel kan? Gezondheid 18 mei, 10:00
Afbeelding
Boeren overhandigen eerste spandoek aan de provincie Fryslân Agrarisch nieuws 18 mei, 08:00
Afbeelding
De leukste activiteiten tijdens Pinksteren in Friesland Recreatie & Ontspanning 17 mei, 20:00
Afbeelding
Maatschappelijke gift maakt Musical De Tocht toegankelijk voor 2000 kinderen Cultuur 17 mei, 18:00