Julia viel zelf veel af en helpt nu andere vrouwen.
Julia viel zelf veel af en helpt nu andere vrouwen. Foto: eigen beeld.

Julia Sport & Afslank Instituut: Een veilige sportplek voor vrouwen met overgewicht

Sport

HARKEMA - Je zit niet lekker in je vel en wilt graag afvallen en fitter worden, maar je durft de stap richting de sportschool niet te zetten. Een herkenbaar probleem voor heel veel vrouwen met overgewicht. Door schaamte blijkt de drempel van reguliere sportscholen vaak te hoog. Julia de Clerck van het Julia Sport & Afslankinstituut vindt dit zonde. Jaren geleden viel ze zelf enorm af en sinds die tijd zet ze zich in voor vrouwen met overgewicht. Ze richtte een sportschool op waar vrouwen zonder schaamte en met veel begeleiding kunnen werken aan hun gezondheid.

Twintig jaar geleden begint Julia de Clerck met haar eigen bedrijf. Ze had een duidelijke missie voor ogen; een veilige sportplek creëren waar voornamelijk vrouwen kunnen werken aan hun gezondheid. Ze begint klein en geeft voedingsadvies in haar eigen woonkamer. In 2005 komt daar een kleinschalige sportschool bij. Julia: “In de jaren daarna groeide mijn bedrijf steeds groter. In 2020 had ik een grote sportschool waar veel groepslessen werden gegeven, zoals Zumba, spinning en Bodypump. We leken steeds meer op een reguliere sportschool. Tijdens de coronacrisis kreeg ik de kans om even uit te zoomen. Ik vroeg mij af of mijn aanbod nog wel paste bij de missie die ik jaren geleden voor ogen had. Eigenlijk was ik die een beetje uit het oog verloren. Vrouwen met overgewicht hebben meestal helemaal geen behoefte aan de complexe choreografieën die je ziet bij Zumba of Bodypump.” 

Julia besluit weer terug te gaan naar de basis. Ze start weer met circuitlessen, een vorm van sporten waarbij op verschillende manieren wordt gesport. Julia: “We gebruiken een aantal apparaten, doen krachtoefeningen, gebruiken gewichten en doen simpele bewegingen met steps. Geen ingewikkelde choreografieën meer, maar een diverse sessie waarbij je hele lichaam wordt geactiveerd.” Volgens Julia sluiten de circuitlessen aan bij datgene wat de sporters nodig hebben én wat ze willen: “Het is een manier waarbij veel begeleiding mogelijk is en we makkelijk aanpassingen kunnen maken voor sporters die ergens last van hebben.” Sinds dit jaar geeft Julia alleen nog maar circuitlessen, iets wat haar beter ligt en wat dus beter past bij de doelgroep die ze voor ogen heeft. 

Een specifieke doelgroep

Bij Julia sporten vooral vrouwen met overgewicht of vrouwen die veel zijn afgevallen en nu op gewicht willen blijven. Een specifieke doelgroep, beaamt Julia: “Voor deze vrouwen is de stap naar een reguliere sportschool te groot. Allereerst omdat ze het vaak niet fijn vinden om te sporten tussen de gespierde ‘gymrats’. Daarnaast zie je veel schaamte bij deze vrouwen, omdat ze zichzelf te zwaar vinden of omdat ze nog niet weten hoe de apparaten werken.” Julia merkt dat die schaamte na de coronacrisis nog groter is: “Mensen schamen zich omdat ze tijdens de afgelopen jaren zwaarder zijn geworden. Dit belemmert hen om de stap richting de sportschool weer te maken. Ik snap dat heel goed, maar het begin is echt het allermoeilijkste. Daarna wordt het alleen nog maar makkelijker.” Wat ook meespeelt, is dat vrouwen zichzelf vaak niet op de eerste plek zetten: “Ik hoor vrouwen zo vaak zeggen ‘de kinderen’ komen eerst, maar jouw eigen gezondheid is ook zo belangrijk. Maak van jezelf een prioriteit!” Vrouwen die heel onzeker zijn kunnen ook eerst een klein pakket met drie à vier Personal Training lessen aanvragen, waarbij ze op hun eigen tempo kennis kunnen maken met de apparaten. 

September-actie

Julia heeft een actie op poten gezet om vrouwen te motiveren het sporten weer op te pakken: “In september kunnen alle vrouwen zich gratis inschrijven.” Julia’s sportschool vind je aan de Bolster 6 in Harkema. Meer informatie vind je op www.juliadeclerck.nl.

Beheer oevers langs Friese vaarwegen
Subsidieregelingen oeverbeheer geopend Financieel 2 mei, 15:00
Afbeelding
Bevrijdingsvuur naar Kazemattenmuseum Algemeen 2 mei, 08:00
Afbeelding
Onderzoek: houtworm en boktor zorgen voor meeste overlast in Friesland Natuur 1 mei, 18:00
Afbeelding
DODENHERDENKING KORNWERDERZAND KAZEMATTENMUSEUM Algemeen 1 mei, 08:00
Rijden onder invloed van cannabis gebeurt het vaakst bij mensen die al stevig blowen.
Veel cannabisgebruikers rijden onder invloed Gezondheid 30 apr, 18:00
Afbeelding
Uniek historisch dambord werpt nieuw licht op herkomst Fries damspel Cultuur 30 apr, 12:00
Afbeelding
PowerVrouwen terug van weg geweest Verhalen uit de buurt 30 apr, 08:00
Ouderen hebben bepaalde kwaliteiten waardoor ze zich vaak wel redden in het verkeer.
Help, mijn vader is niet meer veilig in het verkeer! Gezondheid 29 apr, 18:00