Guido's sportschool in Noordwolde.
Guido's sportschool in Noordwolde. Foto: eigen beeld

Hoe houd je je goede voornemens vol?

Sport

NOORDWOLDE - Hoe gaat het met jouw goede voornemens? Uit onderzoek blijft dat veruit de meeste mensen hun goede voornemens maar een paar dagen volhouden. Hoe kan het dat het volhouden van goede voornemens zo lastig is. RondOm Vandaag gaat daarover in gesprek met Guido Duiven, sportschoolhouder van Ik Sport in Noordwolde en personal coach: “Stel realistische doelen op en geef niet op als het een keer misgaat.”

Dit jaar was sportschool Ik Sport in Noordwolde in de eerste week van januari nog gesloten vanwege de lockdown, maar in vorige jaren was het altijd een drukte van belang. Veel nieuwe leden melden zich rond de jaarwisseling aan om aan de slag te gaan met goede voornemens. Guido Duiven, eigenaar en één van de personal coaches, ziet vaak dat deze groep mensen te harde eisen voor zichzelf stellen: “Ze hebben geen realistische doelen en komen binnen met het idee dat ze binnen een korte tijd enorme resultaten gaan boeken. Als dat dan niet lukt dan merk je hoe moeilijk het is om de motivatie vast te houden.”

Sport moet leuk blijven

Volgens de sportschooleigenaar is er niets mis met goede voornemens, maar is het wel belangrjk dat je realistische doelen maakt: “Pak het klein aan en werk stapje voor stapje naar je doel te. In een maand twintig kilo afvallen gaat je niet lukken, maar misschien lukt het je wel om elke dag even, zo’n twintig minuutjes, te bewegen.” Guido probeert nieuwe leden met onrealistische doelstellingen vaak af te remmen: “Als coach moet ik ze niet té enthousiast maken, want dat houden de meeste mensen niet vol. In het begin wil je misschien wel vijf keer naar de sportschool, maar dan wordt het een verplichting. Je krijgt last van spieren, gewrichten beginnen op te spelen en je begint tegen elke sessie op te kijken. Dat is niet de bedoeling.”

Een sportschoolomgeving kan motiverend werken: “Alle omstandigheden zijn in een sportschool optimaal. We hebben de kennis, de apparatuur en de fasciliteiten. De sportschool, één-op-één sessies of groepslessen kunnen als een stok achter de deur werken.” Toch denkt Guido niet dat je persé naar een sportschool moet om bepaalde goede voornemens vol te houden: “Als je er zelf maar tijd voor inplant. Denk niet: ik ga bewegen wanneer ik er tijd voor heb maar maak die afspraak met jezelf.”

Hulp vragen kan je ook helpen om je goede voornemens vol te houden, denkt Guido: “Ga samen met je partner, je vriend of je buurvrouw sporten en deel je persoonlijke doelen met hen.”

Volgens Guido gaan gezond eten en regelmatig bewegen hand in hand: “Als je sport zul je zien dat je meer behoefte hebt aan gezond en verantwoorde voeding en andersom werkt dat ook. Als je gezond eet zul je zien dat je meer zin hebt in het sporten en dat je het beter vol kan houden.”

Rustig opbouwen

Guido ziet dat nieuwe leden over het algemeen een slechtere conditie hebben dan voor de coronacrisis: “Over het algemeen zijn mensen minder fit. Zo zonde! Ik hoop dat men binnenkort inziet dat sporten essentieel is voor je lichamelijke én geestelijke gezondheid en dat we in een eventuele volgende lockdown als sportschool wel open mogen blijven.”

Heb je lang stil gezeten maar wil je toch weer gaan bewegen, dan raadt Guido aan om rustig te beginnen: “Bouw het langzaam op. Wil je een lange afstand hardlopen, begin dat bij twee kilometer en breidt dat verder uit. Maak de stappen niet te groot, onderzoek waar jouw max ligt en je kan altijd, op z’n tijd, een stapje vooruit doen. En nogmaals, zorg dat je doelen haalbaar zijn.”

Beheer oevers langs Friese vaarwegen
Subsidieregelingen oeverbeheer geopend Financieel 8 uur geleden
Afbeelding
Bevrijdingsvuur naar Kazemattenmuseum Algemeen 15 uur geleden
Afbeelding
Onderzoek: houtworm en boktor zorgen voor meeste overlast in Friesland Natuur 1 mei, 18:00
Afbeelding
DODENHERDENKING KORNWERDERZAND KAZEMATTENMUSEUM Algemeen 1 mei, 08:00
Rijden onder invloed van cannabis gebeurt het vaakst bij mensen die al stevig blowen.
Veel cannabisgebruikers rijden onder invloed Gezondheid 30 apr, 18:00
Afbeelding
Uniek historisch dambord werpt nieuw licht op herkomst Fries damspel Cultuur 30 apr, 12:00
Afbeelding
PowerVrouwen terug van weg geweest Verhalen uit de buurt 30 apr, 08:00
Ouderen hebben bepaalde kwaliteiten waardoor ze zich vaak wel redden in het verkeer.
Help, mijn vader is niet meer veilig in het verkeer! Gezondheid 29 apr, 18:00