Kinderen vinden het van nature al leuk om te bewegen
Kinderen vinden het van nature al leuk om te bewegen Foto: Buurtsport Ooststellingwerf

Zo breng jij je kind in beweging

Gezondheid

OOSTERWOLDE - 7 tot en met 11 juli is het de Week voor de Gezonde Jeugd. Tijdens deze week wordt stilgestaan bij het recht dat elk kind heeft; namelijk om gezond op te groeien. Gezond eten en bewegen zijn onderdeel van een gezond leven, maar het kan soms knap lastig zijn om je kinderen in beweging te brengen. Marleen Reenders is coördinator buurtsportcoach van Scala Welzijn en geeft tips: “Ga samen met je kind bewegen. Dat is niet alleen heel leuk, maar je geeft je kind ook het
goede voorbeeld.”

Als buurtsportcoach weet Marleen als geen ander hoe moeilijk het soms kan zijn om een kind in beweging te krijgen. Ze benadrukt daarom hoe belangrijk het is om jong te beginnen: “Als een kind al op jonge leeftijd kennismaakt met sporten, weten ze later als geen ander wat sporten je kan opleveren. Je kan er dan ook niet vroeg genoeg mee beginnen.” Volgens Marleen is de wil om te bewegen iets heel menselijks, iets wat zelfs baby’s al in zich hebben: “Kijk maar eens naar je eigen jonge kind. Als je ze vrij laat om te doen wat ze willen, komen ze negen van de tien keer zelf al in beweging.”

Jonge kinderen hebben een natuurlijk drang om te bewegen, maar of ze dit op latere leeftijd behouden, ligt voor een groot deel aan de ouders: “Als ouder kun je een kind heel erg motiveren om te blijven bewegen, maar juist ook demotiveren. Kinderen kijken heel erg op tegen hun ouders en spiegelen het liefst alles wat je doet. Zit jij vaak op de bank, dan is de kans groot dat zij dat ook willen doen. Maar laat je als ouder zien hoe leuk bewegen is, dan doet jouw kind graag mee.”


Samen sporten kan een kind ook heel enthousiast maken. - Unsplash.com

Het goede voorbeeld geven is dus heel belangrijk, maar wat als je als ouder eigenlijk helemaal geen tijd hebt om te sporten? Marleen: “Aan de ene kant snap ik dat natuurlijk, maar aan de andere kant is het ook een kwestie van prioriteiten stellen. Je hoeft echt niet drie keer per week naar de sportschool. Bewegen kan je ook binnen je dagelijkse bezigheden doen. Breng de kinderen eens lopend naar school of ga zelf op de fiets naar je werk.”

Samen sporten kan een kind ook heel enthousiast maken: “Ik weet nog hoe leuk ik het vond om samen met mijn ouders te bewegen. Lekker naar buiten, lekker vies worden. We hebben ooit bedacht dat regen slecht weer is, maar ook in de regen kun je buiten samen genieten. Kinderen vinden regen juist heel leuk!” Marleen waarschuwt ook ouders om niet te voorzichtig te zijn: “Laat je kinderen hun eigen grenzen opzoeken. Daar leren ze ontzettend veel van.”

Veel ouders kiezen ervoor om hun kind ook lid te maken bij een sportvereniging, iets dat volgens Marleen heel goed is voor de ontwikkeling van een kind: “Bij een vereniging ontwikkel je niet alleen motorische vaardigheden, maar je bouwt ook aan je sociale skills. Daar heb je buiten het sporten ook veel aan.” Sommige ouders zitten echter financieel zo krap, dat een lidmaatschap bij een sportvereniging niet mogelijk is. Gelukkig kunnen de buurtsportcoaches van Scala dan helpen: “Er zijn in Nederland fondsen die je kan aanschrijven als een kind wel wilt sporten, maar de ouder dat niet kan betalen. Wij helpen graag bij de aanvraag!” Ze benadrukt daarbij dat deze ouders zich nergens voor hoeven te schamen: “Het is een mooie kans om je kind kennis te laten maken met sporten en je bent echt niet de enige.”

Het buurtsportwerk van Scala heeft sinds kort ook een app, die je als ouder kan helpen om samen met je kind in beweging te komen. In de app Seppo (te downloaden in de Apple Appstore en de Google Play Store) vind je allemaal spannende beweegchallenges en mooie wandelroutes, ook geschikt voor kinderen

Afbeelding
Column Ed van Dijk: Nieuwe expo vormen Column 14 uur geleden
Kunstwerk van Janny Zijlstra.
De kunstzinnige levensreis van Janny Zijlstra-Wijnalda Cultuur 17 uur geleden
Afbeelding
Post-covid klachten aangezien voor ouderdomsklachten Zorg & Welzijn 19 uur geleden
Afbeelding
Friesland brengt opvallend veel schilders voort Cultuur 21 uur geleden
Beeld ter illustratie
Gemeente Weststellingwerf krijgt subsidie voor meer betaalbare huur- en koopwoningen Financieel 26 apr, 15:00
Afbeelding
Bijzondere monumenten in de regio Evenement 26 apr, 12:00
Tenzij er nog kou komt, mogen we veel wespen verwachten dit jaar.
Vooruitzicht wespenoverlast voorlopig niet gunstig Natuur 25 apr, 18:00
Afbeelding
Nynke Duijff winnaar Grut Frysk Diktee Verhalen uit de buurt 25 apr, 10:00