Afbeelding
Foto: Joke Beukens (rechts) met haar collega's.

Badjuf Joke Beukens over hoe je de veiligheid van zwemmers waarborgt

Sport

WOLVEGA - Joke Beukens is inmiddels twaalf jaar badjuf bij zwembad De Steense in Wolvega. In gesprek met RondOm De Stellingwerven vertelt ze hoe je gevaarlijke situaties in het zwembad kunt vermijden en hoe je het zo veilig mogelijk maakt voor de zwemmers. 

Joke Beukens houdt toezicht over zwembad De Steense tijdens het vrij zwemmen en discozwemmen, maar heeft ook de leiding tijdens het geven van zwemlessen. Ze merkt dat met name discozwemmen een andere mate van oplettendheid vergt. “Ik merk dat je dan niet in je eentje kan staan om toezicht te houden, omdat je niet alle diepe punten in het water ziet. Je ziet bijvoorbeeld de grond door de verlichting niet altijd even scherp. We lopen veel rondjes om alles goed te zien en we zorgen ervoor dat we elk punt langsgaan.”  

Tellen van aanwezige zwemmers

Net als bij het discozwemmen en lesgeven, wordt er geteld hoeveel mensen er in het zwembad aanwezig zijn. “Als er iemand naar het toilet gaat en je telt twee mensen minder die aanwezig zijn, schrik ik altijd wel even. Als ik ze weer zie aanlopen lucht dat op.”  
Zwemlessen geven ze bij De Steense vrijwel zonder hulpmiddel. “Je leert in het kleine bad dat kinderen zichzelf goed redden. Wij leggen niet alle kinderen in de bandjes, maar leren ze het drijven. Hierbij is tellen ook zeer urgent. Als ze even naar het toilet moeten, moeten ze dat aangeven en moet ik daarna weer hertellen.”

Waarvoor Beukens en haar collega’s moeten waken, is dat als er weinig mensen in het zwembad zijn, ze even scherp zijn. “De kans is groter dat iemand verdrinkt wanneer je alleen of met een klein groepje bent. Als er veel zwemmers zijn, zien mensen naast je wat er gebeurt. Wanneer je alleen bent en de toezichthouder let even niet op, dan is de kans groter dat diegene verdrinkt.”

Daarnaast zijn ze ook heel alert op de oudere mensen. “Die houden we goed in de gaten. We weten van elkaar als er mensen komen waar we extra scherp op moeten zijn. Mensen geven het zelf ook wel aan als ze kwetsuren hebben. Dan geven we ze het advies om niet in de lengte, maar in de breedte te zwemmen, zodat ze kunnen staan.” 

Joke Beukens leert de eerste kneepjes van het vak in Bergen. Ze rondt de opleiding toerisme af. “In het zwembad zochten ze een kassamedewerker en daar ben ik begonnen toen ik jong was. Op een gegeven moment vroegen ze of ik ook gelijk een studie voor badjuf wilde volgen.” Beukens besluit dat te doen en behaalt haar diploma binnen vier maanden. Vervolgens keert ze weer terug in Friesland, waar de vacature van De Steense voorbijkomt. “Ik houd van sporten en met kinderen werken leek mij ook leuk. Dat is de perfecte combinatie. Dat ik badjuf zou worden, had ik echter nooit gedacht.” Dat maakt dat haar werkzaamheden bij De Steense niet als werk aanvoelen, maar meer als hobby. 

Tot slot wil Beukens benadrukken dat ouders alert moeten blijven op hun kinderen, ook al zijn ze in het bezit van een zwemdiploma. Ouders zijn wat makkelijker aan het worden, vindt Beukema. “De ouders denken: zij redden zich wel. Maar de praktijk wijst uit dat dit niet het geval is.”  

!
Afbeelding
Zes bijzondere boekentips over rouw Boek van de week 6 uur geleden
Afbeelding
Column Melissa: Ik ben het frame van ‘verwende’ millenial meer dan zat Column 12 uur geleden
Afbeelding
“Je moet aan kunnen voelen wat de nabestaanden willen” Samenleving 30 sep, 15:00
Afbeelding
SV Oosterwolde bouwt aan de toekomst: “We willen zo gauw mogelijk van de dure energie af” Sport 30 sep, 12:00
Afbeelding
Afscheid nemen van een huisdier Educatie 29 sep, 18:00
Afbeelding
Over Geitefok, werken in de zorg en jezelf blijven Algemeen 29 sep, 15:00
Afbeelding
De Goede Heerenveen brengt de bank terug naar Wolvega Financieel 29 sep, 12:00
Afbeelding
Goedkoop (bij)verwarmen en zo besparen op de gasrekening Algemeen 29 sep, 11:08