Afbeelding
Foto: Rondom Vandaag (Jelmer Kampen)

De competitieve kant van midgetgolf

Sport

APPELSCHA - Wie aan midgetgolf of minigolf denkt, denkt waarschijnlijk aan het leuke spelletje wat je wel eens met familie en vrienden speelt, maar daarachter gaat een hele competitieve scene schuil. Hoewel de sport midgetgolf in Nederland nogal klein is, zijn de mensen die het spelen enorm competitief. Waar komt de liefde voor deze sport vandaan en waarom vinden ze de sport zo leuk? Rondom De Stellingwerven gaat langs bij Minigolfclub Appelscha, de grootste minigolfvereniging van Nederland, om antwoord te geven op die vraag.

Op de vraag waarom midgetgolf zo leuk is, antwoordt Martine Rozeveld, één van de nieuwste leden: “Ik vind het heerlijk om hier te komen en mijn hoofd even helemaal leeg te maken na een drukke werkdag. Ik kwam hier via mijn vader terecht. Hij was ziek en begon meer te vertellen over de sport, dus toen dacht ik; dat wil ik ook eens gaan proberen. Het is hier natuurlijk wel een perfecte plek om tot rust te komen.” Gaandeweg wordt ze steeds beter. Ze leert veel van ervaren spelers en merkt dat ze het ook interessant vindt. ”Ik vroeg van alles. ‘Waarom gebruik je dan die bal, of hoe doe je dat?’ Waarom ze die bepaalde keuzes maakten, vond ik reuze interessant. 

Training

Hoeveel training er nodig is om echt goed te worden, verschilt per persoon. Na 50 jaar de sport te hebben beoefend, vindt voorzitter van der Zee het prima. Hij midgetgolft nu alleen nog maar recreatief. Maar Tim de Boer, die als het grootste talent binnen de club wordt gezien, heeft van nature het midgetgolf al in hem zitten. Zoals veel leden, heeft hij het minigolfvirus van zijn vader geërfd. Inmiddels speelt hij op internationaal niveau en is Nederlands Kampioen geworden, terwijl hij nog maar zeventien jaar oud is. De Boer: “Je komt er niet alleen met talent. Het is fijn als je het hebt, maar je hebt ook veel trainingsuren nodig.” Op zijn twaalfde begint hij echt te midgetgolfen. Samen met zijn vader gaat hij mee naar trainingen en wedstrijden. “Het competitieve vind ik leuk. Het kan altijd beter, want voor mij is het nooit genoeg. Ik stel graag doelen binnen deze sport. Mijn huidige doel is om een internationaal toernooi te winnen.” Hij speelt nu zijn eerste jaar in de Bundesliga, de Duitse minigolf competitie en de beste competitie in de wereld. “Het was altijd al mijn droom om daar te spelen. Spelers waar ik vroeger tegenop keek, spelen daar nu ook. Dat is wel speciaal.”

Mentaal en fysiek

Jan Egbert Hooijsma, Hoofdklasse speler van Minigolfclub Appelscha: “Het is echt een combinatie van mentaal en fysiek. Mensen onderschatten het, je maakt veel uren op een wedstrijddag en bij nationale wedstrijden speel je vijf rondes. Het is misschien niet zoveel beweging als bij het voetbal, maar de dagen zijn gewoon heel lang en daar moet je wel het uithoudingsvermogen voor hebben. En mentaal, omdat je je hoofd leeg moet kunnen maken om die slag goed te maken.” Douwe van der Zee: “Als je hier een NK hebt en je begint rond acht, negen uur s’ ochtends, dan ben je ook tot zeven of acht uur s’ avonds bezig.” Hooijsma: “Hoe hoger het niveau is, hoe langer het duurt. De betere spelers nemen meer tijd voor hun slagen. Iemand zou bij wijze van spreken sneller in zeven keer kunnen slaan, voordat hij in het putje ligt, dan iemand die de bal er in twee keer in krijgt.” Tim de Boer: “Je mag een minuut over je slag doen. Er zijn  genoeg mensen die deze tijd ook pakken. Bij mij hangt het er vanaf hoe ik ervoor sta. Als het een belangrijke hole is, dan doe ik er wel wat langer over, maar ik denk dat ik gemiddeld 25 seconden nodig heb.”

Teamverband

Jan Egbert Hooijsma speelt in teamverband op banen door heel Nederland. Laatst had hij nog een wedstrijd in de buurt van Eindhoven, waar hij dan het hele weekend zit. Op zaterdag wordt er geoefend, iets wat Hooijsma stiekem misschien wel leuker vindt dan de wedstrijd zelf.”Ik kan voor mijn gevoel een baan heel goed uittrainen. Dan kijk ik welke bal het beste is voor een hole en vertel ik dat aan mijn teamgenoten. Als ik een fout maakt met een bepaalde bal, kunnen mijn teamgenoten kiezen voor een andere. Zo maak je elkaar beter en leer je van elkaars fouten.” 

Douwe van der Zee vat de sport samen: “Het midgetgolfen op de korte baan wordt vaak vergeleken met biljarten. Het kijken van, hoe moet ik een bal spelen, welke kant moet de bal op, waar moet de bal de band raken, dat speelt ook een rol. Welke bal je gebruikt, is ook belangrijk. De ene is wat zwaarder, de ander wat lichter, de ene is gladder, de andere stroever en de ene stuitert meer dan de ander. We hebben wel allemaal dezelfde stick, in tegenstelling tot het grote golf.” Hooijsma heeft thuis rond de 1000 verschillende ballen. 

Vanaf het begin erbij

Douwe van der Zee is een echte minigolfveteraan. Hij speelt de sport al meer dan 50 jaar en heeft meegeholpen mee met de aanleg van de baan in Appelscha, die zijn vader destijds aanlegde. Hij is sinds de oprichting van de club al aanwezig. “Het is wel een heel bijzonder verhaal. In de tweede wereldoorlog hadden mijn ouders een evacué uit Den Haag. Mijn jongste zus werd na de oorlog door die evacuees uitgenodigd voor een vakantie. Zij heeft daar met deze mensen in Scheveningen geminigolft. Een tijdje daarna, toen zij met mijn ouders langs Grolloo reden en een midgetgolfbaan zagen, zei ze: ‘Hey papa, dat heb ik in Den Haag gedaan, zullen wij het eens proberen?’ Sindsdien zijn ze besmet met het virus, want toen gingen we met het hele gezin elke zondag midgetgolfen. Toen mijn vader vanwege hartklachten zijn winkel moest opgeven, is hij een midgetgolfbaan in Appelscha begonnen. Na veel belemmeringen om een geschikte plek te vinden, is het uiteindelijk gelukt en zijn we hier beland.” 

In 1965 op 16 april werd de baan officieel geopend en op 20 juni werd de vereniging opgericht. Sindsdien is er veel veranderd. Al die veranderingen heeft Douwe meegemaakt. “In 65 was er alleen maar een kassahokje, maar inmiddels kan je hier gewoon wat drinken en wat eten en zijn er wc’s.”

Voor 1965 speelde hij al competitief. Als baan eigenaar werd hij uitgenodigd om een wedstrijd te spelen in Zutphen. “Er was daar een dame , die plaatste zich toen ook meteen voor het Nederlands team. Dat werd toevallig ook mijn schoonzusje. Ze woonde hier tegenover en kwam vaak langs met haar vader. In die tijd werden er nog met slechts vier of vijf verschillende balletjes gespeeld, om maar even aan te geven dat er veel is veranderd.” Sinds de oprichting van de club, is het bijna standaard geworden dat leden van de vereniging bij de Nederlandse top behoren.  

Internationale wedstrijden

De eerste internationale wedstrijd die in Appelscha is gespeeld, was in 1990. Een heel trots moment voor de hele vereniging. Toen bestond de vereniging namelijk 25 jaar. “Het was een hele unieke ervaring om uit acht verschillende landen clubteams te mogen ontvangen. Dat was een geweldige ervaring en we kijken daar nog altijd met veel voldoening op terug.” Daarna werd -wederom tijdens een jubileum- een Europacup wedstrijd gehouden. De meest recente internationale wedstrijden in Appelscha waren in 2013 en 2015. Er loopt een aanvraag, maar wanneer de baan weer het toneel is een van een minigolf wedstrijd op zo’n hoog niveau is nog niet bekend. “Ik weet niet of ik dat als bestuurslid nog bewust mee  ga maken, maar ik vind het wel schitterend.”

Douwe zet zich enorm in voor de sport, hoewel hij niet meer competitief speelt. “Ik ben vooral nog organisatorisch bezig. Ik ben ook druk bezig om een beetje publiciteit te generen voor de sport en de club, want dat is soms nog wel eens lastig.” Veel aandacht is er niet voor de sport. Hij heeft al meerdere keren geprobeerd om mensen uit te nodigen  de sport te beoefenen, maar tevergeefs. “Soms komen er wel eens mensen van de tv, maar die zijn dan zo vervelend om de sport min of meer belachelijk te maken, dan werkt het averechts.”

Heeft u interesse? U kunt gerust een kijkje nemen op: www.minigolfappelscha.nl

Afbeelding
Vernieuwd Iepen Mienskipsfûns (IMF) investeert 12 miljoen in Friese Mienskip Samenleving 15 uur geleden
Afbeelding
Veel minder Friezen verhogen eigen risico voor zorg Zorg & Welzijn 18 uur geleden
Afbeelding
De gezelligste kerstmarkten in Friesland Evenement 21 uur geleden
Afbeelding
Boskalis bouwt rivierdeel Vismigratierivier Natuur 7 dec., 18:00
Afbeelding
Kleine groep Friese jongeren rookt dagelijks Zorg & Welzijn 7 dec., 15:00
Afbeelding
Jongeren bundelen krachten voor betaalbaar wonen en duurzame gemeenschappen Wonen 7 dec., 12:00
Afbeelding
Ben jij het nieuwe baasje van de vrolijke en speelse Rocky? Samenleving 7 dec., 08:00
Afbeelding
GGD Fryslân start met soa-klachtenspreekuur Gezondheid 6 dec., 18:00