Danny Noppert, ook wel bekend als 'The Freeze', is winnaar van de UK Open.
Danny Noppert, ook wel bekend als 'The Freeze', is winnaar van de UK Open. Foto: Lawrence Lustig Photography

Sensatie in Minehead: Jouster Danny Noppert wint UK Open

Sport

Danny Noppert heeft zondagavond de UK Open op zijn naam geschreven. De Jouster darter klopte de Engelsman Michael Smith (11-10) in een zenuwslopende finale.

Toeval bestaat niet, toch? Voorafgaand aan de UK Open sprak RondOm Vandaag met de kersverse winnaar van het toernooi, waarin hij de ambitie uitsprak de mondiale top 16 te willen bereiken en een Major-titel te winnen. Dit weekend voegde Noppert al daad bij woord door de UK Open op zijn naam te schrijven. Een prestatie van formaat. Het interview met Danny Noppert valt te lezen in onze aanstaande krant van 9 maart.

Michael Smith, begin dit jaar nog WK-finalist, begon de finale voortreffelijk. In Minehead kwam hij vlot met 0-3 voor, maar Noppert herstelde zich knap. De heren wonnen zo’n beetje beurtelings hun legs. Het kwam bij een stand van 10-10 aan op de beslissende 21ste leg. Smith had het voordeel, want hij mocht de leg beginnen. Smith zakte echter compleet weg. Noppert kende juist zijn beste moment van de hele wedstrijd. Met een 13-darter werd Smith verslagen en kroonde hij zichzelf tot winnaar van de UK Open.

Het was een meer spannende dan hoogstaande finale. Nopperts gemiddelde (3 darts), kwam uit op 84,82. Smith was scorend veel beter, maar wist de kansen niet te benutten. Hij gooide een gemiddelde van 90,33.

Noppert, ook wel The Freeze genoemd, had in de halve finale afgerekend met William O’ Connor. De Ier maakte het Noppert nog akelig lastig. Hij werd twee keer gebroken en leek op een stand van 1-5 verslagen. Noppert kwam echter magistraal terug in de wedstrijd en wist voortdurend druk te houden op zijn tegenstander. In de twintigste, tevens laatste leg, brak hij O’ Connor opnieuw: 11-9.

Noppert won in de kwartfinale van de Australiër Damon Heta met 10-5, die eerder in het toernooi Michael van Gerwen en Jonny Clayton de baas was. De Jouster kende daarvoor geen problemen met landgenoot Dirk van Duijvenbode (10-2). Ook Devon Peterson (10-8) en Ryan Meikle (10-3) werden door Noppert aan de zegekar gebonden.

Door zijn titel op het UK Open is Noppert gestegen naar de twaalfde plek van de wereld. “Ik ben in de wolken, want dit is een speciaal moment voor mij. Ik kan het niet geloven. Ik heb al eerder gezegd dat ik een beker wil vasthouden, maar ik had nooit gedacht dat het op zo’n groot toernooi als het UK Open zou zijn”, sprak Noppert direct na afloop op het podium geëmotioneerd.

Afbeelding
Naar het mbo? Kijk het webinar 'Studiefinanciering: hoe werkt het?' Educatie 6 uur geleden
Afbeelding
Filmhuis Noordwolde draait 24 mei de film Killers of the Flower Moon van Scorsese Cultuur 9 uur geleden
Afbeelding
Nieuw Ontwikkelperspectief voor de Lelylijn: Op Weg naar 2050 Politiek 18 mei, 15:00
Afbeelding
Voorstelling Romijn Conen bij Revalidatie Friesland Algemeen 18 mei, 12:00
Afbeelding
Hoe zou het zijn dat het wel kan? Gezondheid 18 mei, 10:00
Afbeelding
Boeren overhandigen eerste spandoek aan de provincie Fryslân Agrarisch nieuws 18 mei, 08:00
Afbeelding
De leukste activiteiten tijdens Pinksteren in Friesland Recreatie & Ontspanning 17 mei, 20:00
Afbeelding
Maatschappelijke gift maakt Musical De Tocht toegankelijk voor 2000 kinderen Cultuur 17 mei, 18:00