Afbeelding
Foto: Unsplash.com

College B&W Weststellingwerf wil afvalinzameling overdragen aan Omrin

Politiek

WOLVEGA - Het college van burgemeester en wethouders wil de inzameling van het huishoudelijk afval in Weststellingwerf overdragen aan Omrin. Hierdoor kan de gemeente de afvalkosten voor haar inwoners op lange termijn laag houden. In januari neemt de gemeenteraad een besluit over het plan. 

Waarom de afvalinzameling naar Omrin? 

De gemeente heeft eerder besloten om diftar+ in te voeren. Inwoners gaan vanaf 2026 per leging van de restcontainer en per kilo restafval betalen. Hiervoor moeten er weegapparatuur en nieuwe containers aan huis worden aangeschaft. Omrin heeft hier ervaring mee en beschikt over de expertise als er met de techniek bepaalde dingen niet goed gaan. Daarnaast hoeft de gemeente niet meer te investeren in nieuwe inzamelwagens, die anders binnenkort vervangen moesten worden. Voor de invoering van diftar+ heeft het dus meerdere voordelen om de inzameling van het restafval naar Omrin over te dragen. Zo is de afvalinzameling minder kwetsbaar, beter voorbereid op de toekomst en financieel voordeliger.

Wat betekent dit voor inwoners?

Inwoners zullen weinig van de overdracht merken. Het afval wordt op dezelfde manier ingezameld, alleen door andere wagens. De gemeente gaat nog afspraken maken over de dienstverlening die Omrin verder zal leveren bij de inzameling. Zoals het vervangen van een kapotte container.

Het afvalbrengstation in Wolvega blijft gewoon bij de gemeente, net zoals de andere taken die vanuit de gemeentewerf worden uitgevoerd.

Hoe ziet het vervolg eruit? 

Op 15 januari 2024 vergadert de gemeenteraad over het plan en op 29 januari 2024 neemt de gemeenteraad een besluit. Als de gemeenteraad instemt met het plan, neemt Omrin de inzameling vanaf 1 januari 2025 over. Dat jaar wordt ook de invoering van diftar+ getest. De inzamelwagens gaan de grijze containers met restafval dan wegen. Dit geeft inwoners inzicht in de hoeveelheid restafval die ze aanbieden. Zo kunnen inwoners wennen en leren afval beter te scheiden en te verminderen. In 2026 wordt diftar+ daadwerkelijk ingevoerd en gaan inwoners per leging en per kilo restafval betalen.

De gemeente gaat haar inwoners de komende tijd uitgebreid informeren over de invoering van diftar+. Zo worden er onder andere informatiebijeenkomsten georganiseerd. Meer informatie is te vinden op https://www.weststellingwerf.nl/diftar.  

Afbeelding
Kijktip - FryslânDOK: Sterrennacht, over de waarde van de sterrenhemel Cultuur 12 uur geleden
HT Roeirace
Kijktip: De HT Roeirace live te volgen bij Omrop Fryslân Sport 15 uur geleden
Afbeelding
Filmhuis Noordwolde draait 10 mei de film Zomervacht Cultuur 4 mei, 15:00
Beheer oevers langs Friese vaarwegen
Subsidieregelingen oeverbeheer geopend Financieel 2 mei, 15:00
Afbeelding
Bevrijdingsvuur naar Kazemattenmuseum Algemeen 2 mei, 08:00
Afbeelding
Onderzoek: houtworm en boktor zorgen voor meeste overlast in Friesland Natuur 1 mei, 18:00
Afbeelding
DODENHERDENKING KORNWERDERZAND KAZEMATTENMUSEUM Algemeen 1 mei, 08:00
Rijden onder invloed van cannabis gebeurt het vaakst bij mensen die al stevig blowen.
Veel cannabisgebruikers rijden onder invloed Gezondheid 30 apr, 18:00