Afbeelding
Foto: Unsplash.com

College B&W Weststellingwerf wil afvalinzameling overdragen aan Omrin

Politiek

WOLVEGA - Het college van burgemeester en wethouders wil de inzameling van het huishoudelijk afval in Weststellingwerf overdragen aan Omrin. Hierdoor kan de gemeente de afvalkosten voor haar inwoners op lange termijn laag houden. In januari neemt de gemeenteraad een besluit over het plan. 

Waarom de afvalinzameling naar Omrin? 

De gemeente heeft eerder besloten om diftar+ in te voeren. Inwoners gaan vanaf 2026 per leging van de restcontainer en per kilo restafval betalen. Hiervoor moeten er weegapparatuur en nieuwe containers aan huis worden aangeschaft. Omrin heeft hier ervaring mee en beschikt over de expertise als er met de techniek bepaalde dingen niet goed gaan. Daarnaast hoeft de gemeente niet meer te investeren in nieuwe inzamelwagens, die anders binnenkort vervangen moesten worden. Voor de invoering van diftar+ heeft het dus meerdere voordelen om de inzameling van het restafval naar Omrin over te dragen. Zo is de afvalinzameling minder kwetsbaar, beter voorbereid op de toekomst en financieel voordeliger.

Wat betekent dit voor inwoners?

Inwoners zullen weinig van de overdracht merken. Het afval wordt op dezelfde manier ingezameld, alleen door andere wagens. De gemeente gaat nog afspraken maken over de dienstverlening die Omrin verder zal leveren bij de inzameling. Zoals het vervangen van een kapotte container.

Het afvalbrengstation in Wolvega blijft gewoon bij de gemeente, net zoals de andere taken die vanuit de gemeentewerf worden uitgevoerd.

Hoe ziet het vervolg eruit? 

Op 15 januari 2024 vergadert de gemeenteraad over het plan en op 29 januari 2024 neemt de gemeenteraad een besluit. Als de gemeenteraad instemt met het plan, neemt Omrin de inzameling vanaf 1 januari 2025 over. Dat jaar wordt ook de invoering van diftar+ getest. De inzamelwagens gaan de grijze containers met restafval dan wegen. Dit geeft inwoners inzicht in de hoeveelheid restafval die ze aanbieden. Zo kunnen inwoners wennen en leren afval beter te scheiden en te verminderen. In 2026 wordt diftar+ daadwerkelijk ingevoerd en gaan inwoners per leging en per kilo restafval betalen.

De gemeente gaat haar inwoners de komende tijd uitgebreid informeren over de invoering van diftar+. Zo worden er onder andere informatiebijeenkomsten georganiseerd. Meer informatie is te vinden op https://www.weststellingwerf.nl/diftar.  

Aleida Oosterhof wordt opgehaald door AutoMaatje chauffeur Egbert Moes.
ANWB AutoMaatje Ooststellingwerf zoekt deelnemers en chauffeurs in dorpen Haule, Haulerwijk, Ravenswoud en Makkinga Verhalen uit de buurt 11 uur geleden
Afbeelding
Naar het mbo? Kijk het webinar 'Studiefinanciering: hoe werkt het?' Educatie 19 mei, 18:00
Afbeelding
Filmhuis Noordwolde draait 24 mei de film Killers of the Flower Moon van Scorsese Cultuur 19 mei, 15:00
Afbeelding
Nieuw Ontwikkelperspectief voor de Lelylijn: Op Weg naar 2050 Politiek 18 mei, 15:00
Afbeelding
Voorstelling Romijn Conen bij Revalidatie Friesland Algemeen 18 mei, 12:00
Afbeelding
Hoe zou het zijn dat het wel kan? Gezondheid 18 mei, 10:00
Afbeelding
Boeren overhandigen eerste spandoek aan de provincie Fryslân Agrarisch nieuws 18 mei, 08:00
Afbeelding
De leukste activiteiten tijdens Pinksteren in Friesland Recreatie & Ontspanning 17 mei, 20:00