Uitreiking Vrijwilligersprijzen in het gemeentehuis. Op 3: Herberg in Waskemeer; op 2 De Kleine Boerderij in Oosterwolde; op 1 LHBTIQ+ Ooststellingwerf.
Uitreiking Vrijwilligersprijzen in het gemeentehuis. Op 3: Herberg in Waskemeer; op 2 De Kleine Boerderij in Oosterwolde; op 1 LHBTIQ+ Ooststellingwerf. Foto: Rens Hooyenga

Honderd vrijwilligers uit Ooststellingwerf in het zonnetje gezet

Samenleving

OOSTERWOLDE - Gemeente Ooststellingwerf zette maandag 13 november haar vrijwilligers in het zonnetje. Inwoners konden vrijwilligers en vrijwilligersorganisaties aanmelden voor een blijk van waardering. Ruim 100 vrijwilligers werden aangemeld. Zij kregen maandag een bloemetje, cadeaubon en persoonlijk woordje van wethouder Esther Verhagen.

Esther Verhagen: “Ik zie een zaal vol helden die impact maken in onze samenleving. Als trainer van de sportclub, als vrijwilliger die ouderen bezoekt, als organisator voor jongeren activiteiten, als maatje voor iemand die het nodig heeft en zo zijn er nog veel andere voorbeelden te noemen. Jullie kiezen ervoor om jullie tijd in te zetten voor een ander. Wat zou het mooi zijn als dit vuur bij de vrijwilligers blijft branden waardoor het een inspiratie is voor andere inwoners.”

Esther vervolgt: “Daarom is het belangrijk om ook te kijken naar wat vrijwilligers nodig hebben. Dat we niet kijken naar vacatures maar juist naar iemands talent en de plek waar die het beste tot zijn recht komt.”

Drie prijswinnaars

Totaal werden er 15 vrijwilligersorganisaties genomineerd voor een geldprijs. Maandagavond maakte de jury de drie prijswinnaars bekend. Dit jaar zaten Bert Beijer (Gemeenteraadslid), Joke de Boer (vrijwilliger bij omroep Odrie) en Bea Bandsma (vrijwilliger in Stellinghaven) in de jury. Esther Verhagen overhandigde de winnaars een bloemetje en de cheques.

LHBTIQ+ won de eerste prijs: een cheque ter waarde van € 2000,-. LHBTIQ+ is een initiatief van jongerenwerk Scala. Regelmatig worden er LHBTIQ+ avonden georganiseerd waarbij er bijvoorbeeld samen wordt gekookt. De jury: “Een prachtig voorbeeld hoe jongeren andere jongeren helpen om hun plek te vinden in de samenleving. Een plek waar iedereen zichzelf kan en mag zijn. Zij zetten zich in voor het onderwerp LHBTIQ+ binnen de gemeente. Voor het jongerenwerk organiseren ze verschillende activiteiten waaronder de beroemde spokentocht.”

De Herberg Waskemeer kreeg de tweede prijs en won een cheque ter waarde van € 1500,-. De Herberg is een restaurant en ontmoetingsplek in Waskemeer en wordt gerund door vrijwilligers. De Jury: “Een plek waar iedereen welkom is. Belangrijk dat inwoners een ontmoetingsplek hebben om samen te komen en dat dit door de inwoners in het dorp zelf georganiseerd wordt. Dit is een mooi voorbeeld voor andere dorpen hoe je zoiets aanpakt en opzet.”

De Kleine Boerderij Oosterwolde won de derde prijs: een cheque van € 1000,-. Stichting De Kleine Boerderij teelt onbespoten groenten voor huishoudens die leven van een minimum inkomen. ”Het initiatief brengt mensen in beweging, als inwoner kun je zelf meehelpen in de tuin. Het mooie is dat hierbij ook gedacht wordt aan onze inwoners met minder draagkracht. Door samen te werken met de lokale voedselbank wordt voedselverspilling tegengegaan,” aldus de jury.

De Vrijwilligers Wall of Fame

Plek voor Talent, de vrijwilligerscentrale in Ooststellingwerf, was aanwezig met de bijzondere fotoexpositie ‘De Vrijwilligers Wall of Fame’ waar vrijwilligers in de spotlight worden gezet. De expositie is een samenwerkingsproject met de lokale fotoclubs AFFCO en Harambe en reist dit najaar langs dorpen in Ooststellingwerf. Plek voor Talent ondersteunt vrijwilligers en vrijwilligersorganisaties in Ooststellingwerf.

Afbeelding
In deze Friese gemeente vinden meeste schuurinbraken plaats 112-Nieuws 2 uur geleden
Afbeelding
'Als het minder gaat, blijven we positief' Verenigingen 4 uur geleden
Wethouder Hein Kuiken, Sipke Jan Bousema en Gedeputeerde Sijbe Knol
Europaparty: groot feest in Leeuwarden ter ere van Joost Klein Cultuur 20 uur geleden
Moederdag
Dit zijn de beste Moederdag tips Algemeen 23 uur geleden
Afbeelding
De belangrijkste verzekeringen voor je bedrijf Algemeen gisteren
Het team van Bats Uitzendbureau.
Bats Uitzendburo: Lokaal, betrokken en persoonlijk Algemeen 8 mei, 10:00
Afbeelding
Vier Moederdag met Monicasa, de nieuwe bloemist in Noordwolde Algemeen 8 mei, 08:00
Afbeelding
Kijktip - FryslânDOK: Sterrennacht, over de waarde van de sterrenhemel Cultuur 7 mei, 18:00