Harry Dekker (Staatsbosbeheer), Esther Verhagen (gemeente Ooststellingwerf) en Perry de Neef (Sundo) nemen eerste zonnecrèmepaal in gebruik.
Harry Dekker (Staatsbosbeheer), Esther Verhagen (gemeente Ooststellingwerf) en Perry de Neef (Sundo) nemen eerste zonnecrèmepaal in gebruik.

Gratis zonnebrandcrème in Ooststellingwerf

Gezondheid

OOSTSTELLINGWERF - In Ooststellingwerf is vanaf nu op verschillende plekken gratis zonnebrandcrème te krijgen. De gemeente wil hiermee inwoners en toeristen helpen om hun huid te beschermen en bewuster maken van het belang van goed insmeren. Volgens het KWF kregen in 2023 77.000 Nederlanders de diagnose huidkanker. Een belangrijke oorzaak: de zon.

“Als je naar het strand gaat zit de zonnebrandcrème vaak wel in de tas, maar veel mensen vergeten het als ze gewoon een dagje op pad gaan. Of als de zon toch onverwacht doorbreekt,” zegt wethouder Esther Verhagen 

Zonnecrèmepalen 

Er staan drie vaste zonnecrèmepalen in de gemeente. In het Buitencentrum en aan de Boerestreek in Appelscha en tegenover het Le Brocope theater in Oldeberkoop. De palen werken op zonne-energie. Het apparaat meet de hoogte van de UV-index en het risico om te verbranden. De komende maand worden er nog vijf mobiele dispensers in de gemeente geplaatst. Bij de Herberg in Waskemeer, restaurant Boszicht in Nijeberkoop, de nieuwe sportaccommodatie in Haulerwijk en de buitenzwembaden in Haulerwijk en Appelscha.

In de dispensers en zonnecrèmepalen zit zonnebrandcrème met beschermingsfactor 30 tegen UVAen UVB-stralen. De crème is waterresistent, bevat geen parfum, is PH-neutraal en ook geschikt voor kinderen. De locaties zijn gekozen in overleg met plaatselijke belangen en de toeristische sector 

De zonnecrèmepalen zijn een actie naar aanleiding van een motie van VPO, PvdA, ChristenUnie en GroenLinks bij de bespreking van de kaderbrief vorig jaar juni. Het gebruik van de zonnecrèmepalen wordt in het najaar van 2024 met de leverancier en de plaatselijke belangen geëvalueerd. Daarna wordt besloten over een vervolg.

Kunstwerk van Janny Zijlstra.
De kunstzinnige levensreis van Janny Zijlstra-Wijnalda Cultuur 6 minuten geleden
Afbeelding
Post-covid klachten aangezien voor ouderdomsklachten Zorg & Welzijn 2 uur geleden
Afbeelding
Friesland brengt opvallend veel schilders voort Cultuur 4 uur geleden
Beeld ter illustratie
Gemeente Weststellingwerf krijgt subsidie voor meer betaalbare huur- en koopwoningen Financieel 21 uur geleden
Afbeelding
Bijzondere monumenten in de regio Evenement gisteren
Tenzij er nog kou komt, mogen we veel wespen verwachten dit jaar.
Vooruitzicht wespenoverlast voorlopig niet gunstig Natuur 25 apr, 18:00
Afbeelding
Nynke Duijff winnaar Grut Frysk Diktee Verhalen uit de buurt 25 apr, 10:00
Afbeelding
Column Rijkele Dijkstra: Ons veilige gevoel Column 24 apr, 18:00