De ongelolijk dure gasprijzen
De ongelolijk dure gasprijzen

Bespaar energie door je warm aan te kleden

Financieel

FRIESLAND - Nu de gas- en energieprijzen de pan uit rijzen en ook de boodschappen steeds duurder worden, wil je natuurlijk zoveel mogelijk geld besparen. Wist je dat je veel energie en gas kan besparen door je warm aan te kleden?

Door je goed te kleden kan je ongelofelijk veel geld besparen. Als je warme kleding draagt kun je de thermostaat naar beneden zetten en zet je die één graad omlaag te zetten bespaart een gezin al gemiddeld 120 euro. Dus pak een warme deken of een doe een lekkere warme trui aan en zet de thermostaat een graad kouder. 

Hoe houd je je voeten warm

Heb jij ook altijd koude voeten en daardoor de neiging toch de verwarming hoger te zetten? Het belangrijkste is dat je je hele lichaam goed warm houdt. Dus je hele lichaam moet goed gekleed zijn wil je warme voeten houden. Je lichaam is te vergelijken met een huis. Hoe meer laagjes kleding, hoe meer het isoleert, hoe warmer je blijft. Als je niet goed gekleed bent en het dus koud krijgt gaat de warmte als eerste naar je hersenen, de vitale organen en het hart toe. De warmte naar de handen en voeten wordt hierdoor minder. Voeten en handen zullen hierdoor vaak als eerste de kou voelen. Een muts is ook een goede manier om de warmte in het lichaam te houden, zodat de lichaamswarmte niet ontsnapt. Eten en drinken is ook erg belangrijk. Om je lichaamstemperatuur in evenwicht te houden heeft je lichaam energie nodig. Dus eet en drink voldoende. Een simpele oplossing voor het houden van warme voeten is het aantrekken van twee paar sokken in plaats van één, hierdoor zal je de warmte bij je voeten houden. 

 Voor- en nadelen kachel laag zetten

Een voordeel van je kachel lager zetten is natuurlijk dat de gasrekening lager zal zijn. Dus je goedkoper uit bent. De kachel lager zetten is niet alleen goed voor je bankrekening, maar ook goed voor het klimaat.  

Nog een voordeel is dat als het koud is je brein beter werkt. Je kunt je minder goed concentreren op een plek waar het te warm is. Je raakt snel afgeleid en wordt dromerig. Maar een te koude plek is ook niet goed, bij een te koude plek ben je meer bezig met hoe koud het is dan je werk, waardoor je ook snel afgeleid wordt. 

Je verwarming helemaal uitzetten is geen goed idee. Als er temperaturen rond de vijftien graden in je huis gehaald worden is de kans op vocht en schimmels groter. Deze lage temperaturen kunnen ook gevaarlijk zijn voor mensen met een zwak hart. Compleet gezonde mensen hoeven zich hier geen zorgen om te maken, maar doen er nog steeds goed aan om de temperatuur thuis niet te laag te zetten. 

Warmetruiendag  

Op vrijdag 10 februari wordt warmetruiendag georganiseerd.Het motto van warmetruiendag is dan ook ‘verwarm jezelf, niet de wereld’, want een warme trui dragen en de thermostaat lager zetten is naast goed voor de portemonnee ook goed voor het klimaat. Meedoen met warmetruiendag is simpel, trek een extra warme trui aan, zet de verwarming wat lager en bespaar 6% per graad.

Niet duur

Je warm kleden om gas te besparen klinkt logisch, maar niet iedereen heeft de financiële ruimte om de juiste kleding te kopen om warm te blijven in een kouder huis. Gelukkig zijn er opties, zoals de kledingbank. Bij de kledingbank worden herbruikbare kledingstukken gedoneerd aan mensen die het hard nodig hebben en geen geld hebben voor kleding. Je kan ook altijd voor weinig geld kleding kopen via marktplaats. Hier kan je alles qua kleding voor klein bedrag tweedehands kopen. Bij de kringloopwinkel kun je voor een mooie prijs kleding scoren voor in de winter.

Je kan de thermostaat lager zetten om geld te besparen.
Afbeelding
Column Rijkele Dijkstra: Demonstreren een recht? Column 21 uur geleden
Zonder de vele vrijwilligers zou Paard & Erfgoed niet mogelijk zijn.
Het sociale gezicht van Paard & Erfgoed,Nederlands leukste plattelandsfair Evenement 10 mei, 12:00
Beel ter illustratie
Basisschool de Akker in Oosterwolde bestaat 100 jaar Algemeen 10 mei, 09:00
Joost Klein droomde altijd al van het Songfestival.
Het succes van Joost Klein, een jongen uit Britsum Cultuur 9 mei, 18:00
Afbeelding
In deze Friese gemeente vinden meeste schuurinbraken plaats 112-Nieuws 9 mei, 12:00
Afbeelding
'Als het minder gaat, blijven we positief' Verenigingen 9 mei, 10:00
Wethouder Hein Kuiken, Sipke Jan Bousema en Gedeputeerde Sijbe Knol
Europaparty: groot feest in Leeuwarden ter ere van Joost Klein Cultuur 8 mei, 18:00
Moederdag
Dit zijn de beste Moederdag tips Algemeen 8 mei, 15:00