Foto ter illustratie
Foto ter illustratie Foto: Pixabay

Gas besparen zonder kosten

Wonen

FRIESLAND - Maak jij je zorgen over jouw energierekening? Milieu Centraal zet een aantal kleine acties op een rij, waarmee je flink kunt besparen. 

Bijna driekwart van al het aardgas dat je in huis verbruikt, is nodig voor verwarming. De rest gebruik je vooral voor het verwarmen van water. Als je een gasfornuis hebt, gaat ook een klein beetje van je gasverbruik op aan koken. Vooral op de verwarming en het warme water kun je dus besparen. Dat kan makkelijk zonder kosten te maken!

Verstandig stoken

Als het buiten koud is, is het slim om te letten op je verwarming. Als je nog helemaal niet let op hoe je je huis verwarmt, kun je daarmee in een gemiddelde eengezinswoning ruim 1000 euro per jaar besparen*.

  • Doe de deur dicht en verwarm alleen de ruimte waar je veel bent. Laat ook de verwarming in de slaapkamer uit. Besparing: 550 euro per jaar. Tip: vergeet je de deur vaak dicht te doen? Een deurdranger is de oplossing! En warm je bed voor met een elektrisch dekentje of een kruik om lekker warm in slaap te vallen.
  • Zet de thermostaat een graadje lager dan normaal. Besparing: 200 euro per jaar. Tip: verwarm jezelf met een warme trui, sokken en sloffen en blijf in beweging. Dan is 19 graden vaak al voldoende.
  • Zet de thermostaat een uur voor je gaat slapen op 15 graden. Heb je vloerverwarming? Zet die dan op 17 of 18 graden. Anders duurt het opwarmen ’s ochtends te lang. Besparing: 260 euro per jaar. Tip: stel de nachtverlaging automatisch in op je klokthermostaat, zodat je er niet aan hoeft te denken. Heb je die niet? Zet dan een herinnering in je telefoon, zodat je het niet vergeet.
  • Is er niemand thuis? Laat de thermostaat dan op 15 graden staan. Besparing (bij 4 dagen in de week): 200 euro per jaar. Tip: weet je al op welke dagen je van huis bent? Stel op die dagen je thermostaat dan anders in. 

Het verschil maak je in de douche

Aardgas heb je ook nodig voor het verwarmen van water. 80% van dat warme water stroomt door je douchekop. Daar valt dus nog veel te winnen! Gemiddeld douchen we in Nederland 9 minuten per douchebeurt en 5 keer per week. Wil je besparen? Draai dan na 5 minuten de kraan dicht. Daarmee bespaart een gemiddeld huishouden 90 euro per jaar. Of douche wat minder vaak en was je met een washandje aan de wastafel, zoals we vroeger vaker deden. Ga je graag in bad? Houd er dan rekening mee dat 1 keer in bad gelijk staat aan ongeveer 3 douchebeurten. Bedenk dus of je wat minder vaak in bad kunt stappen.

Een stap verder 

Wil je verder besparen op je gasverbruik, dan zijn er nog meer dingen die je kunt doen. Maak naden en kieren dicht zodat het minder tocht in huis, plak radiatorfolie achter je radiatoren en neem een waterbesparende douchekop. Heb je de ruimte om te investeren in betere isolatie van je huis? Doe dat dan, want daarmee maak je de meeste impact. Bereid je nu al voor op de volgende winter, vooral nu de isolatiebedrijven druk zijn!

Meer informatie over deze bespaartips vind je op de website van Milieu Centraal: milieucentraal.nl/bespaartips

* Besparing is berekend voor een gemiddelde eengezinswoning met HR-ketel, en gebaseerd op het verschil tussen ‘nooit doen’ en ‘altijd doen’. In grote, slecht geïsoleerde woningen is de besparing hoger, in kleine goed geïsoleerde woningen kleiner. We gaan uit van een gasprijs van 1,74 euro per m3 (CBS gemiddelde van nieuwe energiecontracten, januari 2022). Jouw gasprijs kan lager of hoger zijn afhankelijk van je contract.

Afbeelding
Dit is er te doen in Friesland in februari 2023 Recreatie & Ontspanning 4 uur geleden
Afbeelding
Over boksen, MMA proberen en oma's rodekool Algemeen 9 uur geleden
Afbeelding
Hulp bij het boeken van de ideale vakantie met een specialist Algemeen 12 uur geleden
Afbeelding
Duurzaam opgroeien doe je met speelgoed dat echt iets doet in de ontwikkeling van een kind Algemeen 7 feb, 13:00
Afbeelding
Opnieuw Voucherregeling voor Friese ondernemers Financieel 7 feb, 12:00
Afbeelding
sc Heerenveen verliest voor de derde keer op rij Sport 6 feb, 12:35
Afbeelding
Nieuw in de bemiddeling Stichting SOS voor huisdieren Friesland Algemeen 6 feb, 12:00
Afbeelding
SC Cambuur kan geen vuist maken tegen Ajax Sport 6 feb, 09:30