Afbeelding

‘Wortels & Vleugels’ voor kinderen in Ooststellingwerf

Educatie

Gemeente en scholen in Ooststellingwerf gaan samenwerken aan duurzaamheidsonderwijs voor kinderen in de basisschoolleeftijd en hebben er vandaag een programma voor ondertekend met de naam 'Wortels & Vleugels. Midden in het bos hebben wethouder Fimke Hijlkema, Sake Saakstra van scholenkoepel Comprix, Alfred Vos van scholenkoepel de Tjongerwerven en Thijs Oud van Kunst & COO de samenwerkingsovereenkomst voor het programma ondertekend.

De ondertekening op deze bijzondere plek staat symbool voor de samenwerking van gemeente, scholen en cultuursector met natuurbeheerders en ondernemers in duurzaamheidsonderwijs op de basisscholen. Omdat kinderen opgroeien in een samenleving die volop in de richting van een duurzame samenleving gaat, is het belangrijk dat ze van jongs af aan kennismaken met duurzaamheidsonderwerpen zoals natuur, biodiversiteit, energie en afval.

Actualisatie van programma sinds 1996
De gemeente en de scholenkoepels voor basisonderwijs werken al sinds 1996 samen in duurzaamheidseducatie. Met het programma ‘Wortels en Vleugels’, ontwikkeld door Marjolein Spitteler, is het aanbod geactualiseerd en verbreed. Nieuwe ontwikkelingen, ook op gebied van duurzaamheid, zijn niet altijd makkelijk in het onderwijs in te passen. Het programma ‘Wortels & Vleugels’ biedt natuurbeheerders en het bedrijfsleven de mogelijkheid om hun educatieve aanbod over duurzaamheid in te passen in het lesprogramma van lokale scholen.

Met verbeeldingskracht tot het thema
Zo maakt Wortels & Vleugels een dynamische verbinding met de veranderende samenleving mogelijk. Bovendien sluit het programma aan bij het al aanwezige aanbod (Veerkieker en Kunst & COO) zodat cultuureducatie en duurzaamheidseducatie versterkt worden. Het gevoel van medeverantwoordelijkheid voor de aarde begint bij de directe omgeving. Het lesprogramma koppelt duurzaamheidsonderwerpen aan kunstmodules, zodat kinderen met hun verbeeldingskracht dichter bij het thema komen.

De onderbouw begint in het Nationaal Park Drents Friese Wold met onderwerpen zoals sporen in de natuur, bodemdiertjes en vogels. De bovenbouw gaat bij bedrijven op bezoek met onderwerpen zoalslandbouw en houtwallen, afval en recycling en klimaat en energie. Het programma begint in principe in 2020 bij de basisscholen die zijn aangesloten bij het Centrum voor Natuuronderwijs Ooststellingwerf, dit zijn alle vijftien Ooststellingwerfse scholen en twee scholen in Weststellingwerf. Er wordt gepeild of meer buurgemeentes willen aansluiten.

Kijk ook op de website http://www.wortels-en-vleugels.nl/

Beheer oevers langs Friese vaarwegen
Subsidieregelingen oeverbeheer geopend Financieel 2 mei, 15:00
Afbeelding
Bevrijdingsvuur naar Kazemattenmuseum Algemeen 2 mei, 08:00
Afbeelding
Onderzoek: houtworm en boktor zorgen voor meeste overlast in Friesland Natuur 1 mei, 18:00
Afbeelding
DODENHERDENKING KORNWERDERZAND KAZEMATTENMUSEUM Algemeen 1 mei, 08:00
Rijden onder invloed van cannabis gebeurt het vaakst bij mensen die al stevig blowen.
Veel cannabisgebruikers rijden onder invloed Gezondheid 30 apr, 18:00
Afbeelding
Uniek historisch dambord werpt nieuw licht op herkomst Fries damspel Cultuur 30 apr, 12:00
Afbeelding
PowerVrouwen terug van weg geweest Verhalen uit de buurt 30 apr, 08:00
Ouderen hebben bepaalde kwaliteiten waardoor ze zich vaak wel redden in het verkeer.
Help, mijn vader is niet meer veilig in het verkeer! Gezondheid 29 apr, 18:00