Gaia, één van de projecten van Arcadia.
Gaia, één van de projecten van Arcadia. Foto: Provincie Fryslân

Provincie investeert 5 miljoen euro in Arcadia

Cultuur

FRIESLAND - De provincie Fryslân investeert in de periode 2024-2028 vijf miljoen euro in Arcadia. Het college van Gedeputeerde Staten vindt het belangrijk dat – naast de gemeente Leeuwarden – ook andere Friese gemeenten nauwer betrokken worden bij Arcadia. Ook financieel, zodat het een verhaal van en voor heel Fryslân blijft.

Tot aan 2028 wordt één keer in de drie jaar een zogeheten Arcadia-jaar georganiseerd, een invulling van de legacy van Leeuwarden-Fryslân 2018. In 2022 was de eerste editie die 100 dagen duurde. Tijdens een Arcadia jaar, ook wel triënnale genoemd, vinden er door heel Fryslân talloze kunstprojecten, voorstellingen en festivals plaats. Stichting LF2028 organiseert de Arcadiajaren, provincie Fryslân en gemeente Leeuwarden zijn initiatiefnemers van deze stichting.

Van en voor heel Fryslân

Cultuurgedeputeerde Sijbe Knol benadrukt dat Arcadia er voor onze hele provincie is: “Met dit project investeren we in heel Fryslân. In de gemeente Leeuwarden vinden we al jaren een goede samenwerkingspartner, maar we willen ook dat andere Friese gemeenten nauwer betrokken worden bij Arcadia, ook financieel. Hier ligt ook een opdracht voor Arcadia om de aansluiting Fryslân breed bij gemeenten te zoeken.

Het college van Gedeputeerde Staten zet deze bestuursperiode in op een robuuste culturele infrastructuur, waarbij de focus ligt op de investering in de Friese culturele instellingen. Arcadia als project heeft zich in 2022 bewezen met de organisatie van 200 artistieke projecten, variërend van theater, dans, zang, fotografie, beeldende kunst, literatuur en poëzie. “Hiermee geven we Arcadia voor de komende vijf jaar financiële zekerheid. Daarnaast is het een signaal naar gemeenten, Rijk en Europa dat de provincie Arcadia blijft steunen, maar passend binnen onze budgetten,” aldus gedeputeerde Knol.

Deze periode investeert het college 17,5 miljoen euro incidenteel in cultuur, waarvan bijna een derde naar Arcadia gaat. De overige 12,5 miljoen die overblijft is een extra investering bovenop onze structurele uitgaven aan cultuur.

Afbeelding
In deze Friese gemeente vinden meeste schuurinbraken plaats 112-Nieuws 5 uur geleden
Afbeelding
'Als het minder gaat, blijven we positief' Verenigingen 7 uur geleden
Wethouder Hein Kuiken, Sipke Jan Bousema en Gedeputeerde Sijbe Knol
Europaparty: groot feest in Leeuwarden ter ere van Joost Klein Cultuur 23 uur geleden
Moederdag
Dit zijn de beste Moederdag tips Algemeen 8 mei, 15:00
Afbeelding
De belangrijkste verzekeringen voor je bedrijf Algemeen 8 mei, 14:00
Het team van Bats Uitzendbureau.
Bats Uitzendburo: Lokaal, betrokken en persoonlijk Algemeen 8 mei, 10:00
Afbeelding
Vier Moederdag met Monicasa, de nieuwe bloemist in Noordwolde Algemeen 8 mei, 08:00
Afbeelding
Kijktip - FryslânDOK: Sterrennacht, over de waarde van de sterrenhemel Cultuur 7 mei, 18:00