Signe met één van haar werken.
Signe met één van haar werken. Foto: eigen foto.

Signe vertelt graag verhalen in haar illustraties en schilderijen

Cultuur

WARFSTERMOLEN  - Signe-Sanne Oortgijsen uit Warfstermolen is één van de weinige kunstenaars die zich toelegt op paardenkunst. In haar werken vertelt ze een verhaal, naar eigen fantasie of gebaseerd op bekende en minder bekende mythen, sagen en volksvertellingen. 

Signe is al zo lang ze het zich kan herinneren creatief bezig: “Van horen zeggen weet ik dat ik al op driejarige leeftijd vroeg om een schaar en mijn vader bewaarde tot zijn dood mijn allereerste tekening.” Ze herinnert zich dat ze als tiener altijd tekende in haar schriften, vooral tijdens luistertoetsen: “Ik denk dat ik daar mijn havo-diploma aan te danken heb. Als ik teken, kan ik beter luisteren.” Haar ouders stimuleren Signe om kunstzinnig bezig te zijn, misschien ook wel omdat ze uit een creatieve familie komt: “Toen ik naar de Kunstacademie wilde, zeiden ze: who cares waar je ooit je geld mee wil verdienen? Als je maar gelukkig bent.” 

In haar jeugd ontstaat ook haar liefde voor dieren, in het bijzonder voor paarden: “Andere paardenliefhebbers zullen het wel bevestigen; de liefde voor paarden is als een virus. Als je het krijgt, heb je het voor altijd.” Al jong begint Signe al met het maken van paardenkunst, maar als Signe naar de Hogeschool voor de Kunsten gaat in Utrecht en kiest ze niet de voor de hand liggende opleiding: “Hoewel ik toen al dol was op illustreren en schilderen, koos ik toch voor de opleiding ‘theatervormgeving’ (nu Theater Design, red.).”  Ze specialiseert zich in in decor- en kostuumbouw, waarbij ze zich later ook verdiept in grime en poppenspel: “Ik wilde een bredere opleiding genieten, maar kwam er ook al snel achter dat je in het theater werkt in een soort zwarte doos. Ik wilde meer buiten zijn.” 

Ze maakt haar opleiding af en blijft ondertussen tekenen, ook na haar opleiding. Ondertussen krijgt ze ook haar eerste ‘echte’ baan: “De afgelopen vijftien jaar ben ik wel heel zoekende geweest. Ik vroeg mij af wat ik nou echt wilde.” In 2022 krijgt ze een burn-out, waarvan ze nu herstellende is: “Het werd mij duidelijk dat ik iets in de kunst moest gaan doen.” Ze stopt met haar baan bij een verzekeraar en werkt nu in de creatieve tak van Merk Fryslân, een organisatie die Friesland op de kaart probeert te zetten bij Friesland. 

Geïnspireerd door de natuur

Tegelijkertijd is Signe actief als illustrator, zowel voor opdrachtgevers als voor zichzelf. Voor haar opdrachtgevers maakt ze illustraties, zoals de draak die ze een keer voor een krant maakt, of ze creëert tekst en beeld voor bedrijven. Voor haar eigen kunst gaat ze vooral naar buiten: “Inspiratie vind ik eigenlijk overal, maar de natuur is mijn grootste inspiratiebron.” Ook vind je in haar werk volksvertellingen, mythen en sagen terug, en paarden natuurlijk.  
Al zolang ze haar kan herinneren maakt ze tekeningen en schilderijen van paarden, volledig in haar eigen stijl. Signe is daarmee één van de weinige kunstenaars die zich laat inspireren door het paard. Ze is aangesloten bij Paard Verzameld, een kunstenaarscollectief van internationale paardenkunstenaars.

Dankzij Paard Verzameld kan Signe haar werk laten zien in verschillende tentoonstelling. Zo was haar werk begin juli te zien in een internationale expositie in de Paardenkamp in Soest, een rusthuis voor oude paarden. Twintig paardenkunstenaars uit de hele wereld lieten zich inspireren door één of meerdere paarden uit de Paardenkamp en exposeerden vervolgens hun werk in de stallen. “Dat was echt ontzettend leuk,” vertelt Signe over die ervaring. “Vooral omdat dit een mooie gelegenheid gaf om andere paardenkunstenaars te ontmoeten en elkaar werk te zien.”

Zo’n expositie is ook spannend voor Signe: “Het is altijd spannend dat andere mensen je werk zien, maar meestal ben je daar als kunstenaar niet bij. Nu stond ik regelmatig naast mijn eigen werk en kon ik zien hoe anderen erop reageerden.” De kunstenares vertelt graag een verhaal met haar werk, maar dat verhaal staat er natuurlijk niet onder: “Veel mensen zien wel dat er een verhaal in zit, maar welk verhaal dat is, dat vullen ze zelf in. Dat is ook wel weer heel leuk. Ik weet natuurlijk het verhaal achter het schilderij, maar het is nog mooier dat de kijker hun eigen verhaal vindt. Het is bijzonder dat ze iets voelen bij mijn werk, ookal kunnen ze dat lang niet altijd goed beschrijven.” 

Friesland

Ook in het Friese landschap vindt Signe inspiratie: “Zeker de afgelopen weken is het hier adembenemend. De grutto’s, de kikkerconcerten, de weilanden die vol staan met paardenbloemen, de onrustige luchten en het gevoel dat dat dan weer opwekt. Ik krijg er nieuwe ideeën van.” Haar werk is dan weliswaar niet hyperrealistisch, toch is Friesland wel degelijk te herkennen in haar werk. Ze laat zich ook inspireren door andere kunstenaars: “Mijn stijl is altijd in ontwikkeling. Water stroomt ook nooit twee keer onder dezelfde brug door. Zelfs als ik een werk van mijzelf zou moeten kopiëren, zal het er toch anders uit gaan zien. 

Signe’s droom is om haar eigen boeken uit te geven, met haar eigen verhaal en illustraties: “Ik zou het prachtig vinden als dat een bestseller wordt en wereldwijd populair is. Mensen inspireren met iets wat ik gemaakt heb, dat zou echt een droom zijn.

Ben je benieuwd naar Signe’s werk? Volg haar dan op Instagram (@signe.of.horses.illustrations) of ga naar haar website www.releaseyouinnerviking.com.

Joost Klein droomde altijd al van het Songfestival.
Het succes van Joost Klein, een jongen uit Britsum Cultuur 1 uur geleden
Afbeelding
In deze Friese gemeente vinden meeste schuurinbraken plaats 112-Nieuws 7 uur geleden
Afbeelding
'Als het minder gaat, blijven we positief' Verenigingen 9 uur geleden
Wethouder Hein Kuiken, Sipke Jan Bousema en Gedeputeerde Sijbe Knol
Europaparty: groot feest in Leeuwarden ter ere van Joost Klein Cultuur gisteren
Moederdag
Dit zijn de beste Moederdag tips Algemeen 8 mei, 15:00
Afbeelding
De belangrijkste verzekeringen voor je bedrijf Algemeen 8 mei, 14:00
Het team van Bats Uitzendbureau.
Bats Uitzendburo: Lokaal, betrokken en persoonlijk Algemeen 8 mei, 10:00
Afbeelding
Vier Moederdag met Monicasa, de nieuwe bloemist in Noordwolde Algemeen 8 mei, 08:00