Afbeelding

Filmwerf presenteert Minsky ontdekt Minsky

Cultuur

OOSTERWOLDE - Filmwerf houdt op zaterdag 8 april een bijzondere filmavond. Gedraaid wordt de documentaire ‘Minsky ontdekt Minsky.’ Het beschrijft de wereldwijde zoektocht van Irina Minsky naar de muziek van haar in 1988 overleden echtgenoot Michael Minsky die in de jaren zeventig en tachtig deel uitmaakte van het originele Don Kozakkenkoor. Zowel documentairemaker Bert van Oudenaren uit Wolvega als Irina zelf zijn aanwezig om de film in te leiden en na afloop verdere toelichting te geven.

Het was de documentairemaker zelf die contact opnam met de Stichting Kunstwerf. „Of wij als filmhuis de documentaire wilde draaien? Nou, ik was direct enthousiast”, vertelt Carla de Visscher, voorzitter van de werkgroep Filmwerf. „Het is een muziekfilm, een documentaire gemaakt door iemand uit de Stellingwerven, het is een bijzonder verhaal en het heeft een verbinding met de actualiteit.”

Wat volgde was een overleg met de werkgroep. „Ook wij waren direct enthousiast”, vertelt Nynke Jongedijk die namens Filmwerf de pr verzorgd. „De muziek van Don Kozakkenkoor is indrukwekkend, mijn moeder luisterde er veel naar.”

Besloten werd om de film in het programma op te nemen. „Maar wel met een voorwaarde”, vertelt Carla. „De documentaire is ook vertoond in het Filmhuis van Noordwolde. Bert en Irina waren daarbij zelf ook aanwezig. De belangstelling was enorm en zelfs de burgemeester kwam langs. We hebben daarom gevraagd of Bert en Irina op 8 april ook bij de vertoning in Oosterwolde aanwezig willen zijn en daar is positief op gereageerd.”

Eerder vertoonde Filmwerf ook al eens de film ‘Het Wad’, waarbij Stellingwerver cameraman Ruurd Jelle van der Leij aanwezig was om extra toelichting te geven. Een groot succes. „Fantastisch dat we de filmavond van ‘Minsky ontdekt Minsky’ nu op eenzelfde manier vorm kunnen geven”, zegt Nynke. „Het is de gelegenheid om te horen waar een zoektocht toe kan leiden en hoe dit vertaald is naar een documentaire. Dat zowel de documentairemaker als degene die de zoektocht heeft ingezet bij de filmavond aanwezig is, dat is natuurlijk uniek.”

Kaarten voor deze filmavond zijn alleen verkrijgbaar via www.kunstwerf.com. Op deze website is ook meer informatie te vinden over de inhoud van ‘Minsky ontdekt Minsky’. De entree bedraagt € 8,- en jongeren betalen € 5,-. Inloop is vanaf 19.30 uur. Er wordt om 20.00 uur gestart.

Afbeelding
Naar het mbo? Kijk het webinar 'Studiefinanciering: hoe werkt het?' Educatie 13 uur geleden
Afbeelding
Filmhuis Noordwolde draait 24 mei de film Killers of the Flower Moon van Scorsese Cultuur 16 uur geleden
Afbeelding
Nieuw Ontwikkelperspectief voor de Lelylijn: Op Weg naar 2050 Politiek 18 mei, 15:00
Afbeelding
Voorstelling Romijn Conen bij Revalidatie Friesland Algemeen 18 mei, 12:00
Afbeelding
Hoe zou het zijn dat het wel kan? Gezondheid 18 mei, 10:00
Afbeelding
Boeren overhandigen eerste spandoek aan de provincie Fryslân Agrarisch nieuws 18 mei, 08:00
Afbeelding
De leukste activiteiten tijdens Pinksteren in Friesland Recreatie & Ontspanning 17 mei, 20:00
Afbeelding
Maatschappelijke gift maakt Musical De Tocht toegankelijk voor 2000 kinderen Cultuur 17 mei, 18:00