Afbeelding
Foto: Rob Dijkstra

Column Rijkele Dijkstra: Vegetarische lobby

Column

Afgelopen week kreeg ik weer een mooie vragenlijst van de gemeente toegestuurd. Ditmaal met onder andere het onderwerp vlees, oftewel de consumptie van vlees. Ik begin zo langzamerhand te voelen dat bepaalde instanties ons maar meer en meer, bijna dwingen, om geen vlees meer te eten. Nu heb ik vrienden die vegetarisch zijn, daar heb ik geen probleem mee, andersom word ik als vleeseter wel steeds in een hokje gedrukt.

De mens, een echte omnivoor; geboren met snijtanden en kiezen, een gebit geschikt voor zowel plantaardig als dierlijk voedsel. Ons lichaam heeft uit beide producten stoffen nodig om optimaal te kunnen functioneren. Waarom is het dan, volgens vele instanties, een schande om vlees te eten?

De beweegredenen: Dierenwelzijn, milieu, voedselproductie voor de dieren die wij weer eten. Uiteraard niet onbelangrijke punten maar dan kan je ook verder kijken. Geen vlees betekent meer plantaardig voedsel, dat ook verbouwd moet worden. Vegetarische “vlees” producten, waar bestaan deze uit? Lees eens de beschrijving op de verpakking. Dit product met een bepaalde textuur en smaak is allesbehalve natuurlijk.

Wil je echt een statement maken dan ga je ook geen import groente en fruit meer tot je nemen. Al die vervuilende transporten ben je dan kwijt. Dan stop je direct met roken, schadelijk en volgens mij kun je op de tabaksplantages beter een bos laten groeien. Hetzelfde geldt voor een lekker glas wijn. Die wijngaarden lekker aan de natuur overlaten. Ons bier, alle ingrediënten komen van het land. Laten we gewoon water drinken, gezonder en we besparen een hoop natuur. Koffie en thee, idem dito. Zo kan ik nog wel even doorgaan. Laten we iedereen in zijn of haar waarde laten en blijven genieten van de geneugten van het leven. We moeten wel zorgen dat alles in evenwicht blijft en met mate gebruiken.

Afbeelding
Boeren overhandigen eerste spandoek aan de provincie Fryslân Agrarisch nieuws 1 uur geleden
Afbeelding
De leukste activiteiten tijdens Pinksteren in Friesland Recreatie & Ontspanning 13 uur geleden
Afbeelding
Maatschappelijke gift maakt Musical De Tocht toegankelijk voor 2000 kinderen Cultuur 15 uur geleden
Robin van Persie in actie tegen sc Heerenveen (2018).
Robin van Persie wordt de nieuwe hoofdtrainer van SC Heerenveen Sport 16 uur geleden
Pluktuin Vreedebest
Het seizoen is weer begonnen voor Pluktuin Vreedebest: "Mijn hobby voor tuinieren is een beetje uit de hand gelopen" Culinair 21 uur geleden
Afbeelding
Voorkom conflicten, zorg voor een stevig juridisch fundament van je (online) business! Zakelijk nieuws 23 uur geleden
Afbeelding
Één instrument voor draagkracht en draaglast in Fryslân Wonen 16 mei, 18:00
Afbeelding
Fryslân pakt regie op energiesysteem van de toekomst Duurzaamheid 16 mei, 15:00