Désirée van Dijk - Attema
Désirée van Dijk - Attema

Leren van ervaringen

Column

Inmiddels heb ik een aantal kroon-verjaardagen gevierd en ben ik net aan een nieuw levensjaar begonnen.
Niet alles gaat zoals je wilt of zoals je had gepland. Toen dat laatst gebeurde betrof het een activiteit die buiten zou plaatsvinden. Het was nat, koud en ik moest de plannen omgooien. Vervolgens werd ik geconfronteerd met de vraag of ik het niet goed voorbereid had, gevolgd door ‘fouten maken mag’ en ‘van fouten kun je leren’.
Ik hoor mezelf dat ook wel eens zeggen. Maar ik bedoel dan ook dat ik hoop dat mensen teleurstellingen delen en samen verwerken. Mensen horen vaak alleen wat er fout is gegaan en lijken dan te vergeten wat er goed ging. Ik herken het uit de periode waarin ik autorijlessen had. Bij iedere misser bevroor ik en luisterde niet meer naar de instructeur. En als ik nu vergeet om de juist afslag te nemen is dat wel heel onhandig, maar los ik het op en ben het daarna kwijt.
Loslaten en niet meer steeds grip op alles willen hebben. Ik ben zo langzamerhand flexibel genoeg om bij te sturen, zonder dat het voelt als fouten maken. En ik voel al helemaal niet meer de behoefte om me te verdedigen.
Ik probeer in mijn werk steeds het onderscheid te maken tussen wat en hoe. Bij hoe gaat het voor mij ook om wat speelt bij anderen en hoe kunnen we daar samen effectief op reageren. De jaren en de tijd hebben mij milder gemaakt.
Maar waar ik milder voor mezelf wordt, ervaar ik dat mensen over elkaar alles behalve mild zijn. Snoeiharde commentaren op sociale media. Overal iets van willen vinden. Geen ruimte laten voor iemands persoonlijke keuzes en grenzeloos hard zijn. Op een terras in Valkenburg werd ik onlangs door een man aangesproken op mijn grijze haar. Hij zou het nooit goed vinden dat zijn vrouw haar haar niet meer zou verven. Ze zat er stilletjes naast.
De hoogste tijd voor terug naar flowerpower waarbij vrede, liefde, kinderen en bloemen een hoofdrol hadden. Be sure to wear a flower in your hair (en ook van de geschiedenis kun je leren).

!
Afbeelding
Kustwerf houdt themaweek over Molukse cultuur Cultuur 1 uur geleden
Afbeelding
Met de auto weg op vakantie? Check voor vertrek je banden! Auto & Stijl 4 uur geleden
Afbeelding
Friese Zweefvliegclub in nood; tijdelijk ‘vliegveld’ gezocht Algemeen gisteren
Afbeelding
Lustrumeditie Coole Kidsnacht bij Friese musea Evenement 6 okt, 10:00
Afbeelding
Middeleeuwse figuren komen ‘s avonds tot leven in het Fries Museum Cultuur 5 okt, 11:00
Afbeelding
Column Ed van Dijk: Let op de ‘kleintjes’ Column 4 okt, 18:00
Afbeelding
“Ik wens iedereen een klein stukje Jitze toe” Persoonlijke verhalen 4 okt, 12:00
Afbeelding
Jongen ernstig gewond bij incident met houtkachel Wolvega Politie 4 okt, 09:46