Afbeelding

Column Désirée van Dijk-Attema: Fijn wonen in Aldlânstate

Column

FRIESLAND - Ik krijg regelmatig de vraag wie er nu in Aldlânstate wonen en zelfs óf er nog mensen wonen. Nou gelukkig wel!

Er zijn ruim 200 appartementen voor de verhuur beschikbaar en die zijn allemaal bewoond. Er huren nog een paar ouderen via de eigen organisatie en alle “anderen” huren via Carex Fryslan. Dan kan het gaan om studenten, maar ook om mensen die wachten op een huurwoning, mensen die een omgeving met medebewoners fijn vinden of mensen die wachten tot hun nieuwe huis klaar is. Een hele gemêleerde groep met leeftijden tussen de 18 en 60 jaar bij wijze van spreken.

Ook krijg ik weleens de vraag of het niet heel veel overlast oplevert voor de oudere bewoners. Er is heus weleens een te luidruchtig feestje, maar dat is echt een uitzondering. Iedereen die in Aldlânstate woont, zorgt ervoor dat het met elkaar een fijne omgeving is om te wonen. En er zijn voor ons altijd extra helpende handen aanwezig. Leuke mensen op wie we zo nodig een beroep kunnen doen.

Er is bij Carex Fryslan een behoorlijke wachtlijst voor wonen in Aldlânstate en dat geeft wel aan dat het een goede plek is. Toch hopen we dit jaar bekend te kunnen maken wanneer de bouw van het nieuwe Aldlanstate gaat starten. Dat nieuwe gebouw gaat Aldlânspark heten en dat wordt ook de nieuwe straatnaam. Het gebouw krijgt moderne voorzieningen zoals een installatie voor vloerverwarming met vloerkoeling. Verwarming en koeling worden niet opgewekt, maar uit de grond gehaald.

We hebben daar op onze zusterlocatie Heerenhage in Heerenveen nu ervaring mee opgedaan en tijdens de warme zomerweken in 2022 leverde de vloerkoeling veel extra comfort op. Maar ook de isolatieschil van het gebouw zorgt er voor dat mensen een lage energierekening hebben en dat wordt steeds belangrijker.

Jammer voor iedereen die in Aldlanspark wil komen wonen, maar goed nieuws voor iedereen die nu in Aldlanstate woont en er voorlopig nog kan blijven wonen. De meeste ouderen zien op tegen een verhuizing en voor andere bewoners is er niet zo maar andere woonruimte beschikbaar. Ik ben benieuwd wat 2023 ons gaat brengen.

Afbeelding
FMF leidt Friezen op tot burgerexperts in natuurinclusieve energietransitie Duurzaamheid 2 mrt, 12:00
Afbeelding
Landelijke Opschoondag op 23 maart: in iedere Fries zit een Supporter van Schoon Natuur 1 mrt, 08:00
Afbeelding
Filmwerf draait 'The Quiet Girl' Cultuur 29 feb, 18:00
Afbeelding
Meer dan 30.000 vrijwilligers de straat op voor meer buitenspelen Samenleving 29 feb, 15:00
Afbeelding
Gemeente Weststellingwerf lanceert meldpunt voor huurders Politiek 29 feb, 12:00
Afbeelding
Uitslaande brand in leegstaande woonboerderij aan de Domeinenweg in De Blesse 112-Nieuws 29 feb, 08:54
Afbeelding
Meer dan 500 Friese katten raakten vermist in 2023 Natuur 28 feb, 18:00
Afbeelding
Fixteams gaan op pad met energiebesparende artikelen Recreatie & Ontspanning 28 feb, 15:00