Afbeelding

Column Rendant: Zou er iets anders ons zo vaak bezig houden als het weer?

Column

Het was op mijn werkplek in Leeuwarden onaangenaam warm, maar gelukkig kon ik op de andere locatie in Heerenveen het comfort van vloerkoeling ervaren. Koelen met vloerverwarming is alleen mogelijk als je die combineert met een omkeerbare warmtepomp. Dat is een warmtepomp die het water in het circuit van je vloerverwarming zowel kan verwarmen als koelen. We halen in Heerenhage zomers de kou uit de grond om het gebouw te koelen en maken daardoor ook weer plaats voor de opslag van warmte in de winter.

Toen de plannen voor de nieuwbouw in Heerenveen werden gemaakt heb ik me echt afgevraagd wat je nou van vloerkoeling mocht verwachten. Heel voorzichtig geloofde ik er niet in. Maar inmiddels heb ik kunnen ervaren dat je veel productiever bent in een omgeving met een aangename temperatuur. Het is helaas geen optie om deze voorziening aan te brengen in het appartement waar ik zelf woon, maar anders zou vloerkoeling hoog op mijn verlanglijstje staan.

We merken dat ons klimaat ons steeds vaker verrast. Winters zijn steeds minder koud en zomers zijn steeds vaker warm. De ventilatoren en mobiele airco’s vliegen de winkels uit. Je merkt ook echt het verschil tussen stad en plattenland, tussen verstening of de aanwezigheid van veel groen.

Toen de zon echt de stad opwarmde heb ik me teruggetrokken in het Bosk. Heerlijk op het Zaailand tussen de bomen. En dan merk je wat de beschutting van de bomen voor je doet. Even bijkomen, beschermd tegen de zon, luisteren naar de geluiden van vogels en insecten, genieten van de wilde bloemen in de bakken en ook van de discussie die het project oproept. Veel blije mensen, maar ook irritatie als je ergens niet langs kunt.

Binnenkort hebben we 100 dagen kunnen genieten van het rondreizende bos in het centrum van Leeuwarden. De bomen gaan ons verlaten en krijgen, in de stad of de omgeving, een plek om in de aarde te wortelen. Ik heb genoten van het Bosk en ik ga het zeker missen. Het wordt tijd om de stad blijvend te vergroenen!

!
Afbeelding
Column Melissa: Zo slecht is de mensheid nog niet... Column 5 dec, 12:00
Afbeelding
5 december is er weer een NL-Alert testbericht Algemeen 4 dec, 12:00
Afbeelding
Ale en Bonne uit Friesland provinciewinnaars Amateurscheidsrechter van het Jaar-verkiezing Sport 3 dec, 18:00
Afbeelding
Verenigingen verpulveren Grote Clubactie record: € 12.8 miljoen Sport 3 dec, 08:00
Afbeelding
Stemmen voor NPO Radio 2 Top 2000 is begonnen Evenement 2 dec, 12:00
Afbeelding
Verenigingen verpulveren Grote Clubactie record: € 12.8 miljoen Sport 2 dec, 08:00
Afbeelding
ChristenUnie wil provinciale samenwerking met Havennetwerk Fryslân Politiek 1 dec, 08:00
Afbeelding
Uw naaste overlijdt; wat moet u regelen bij de Belastingdienst? Samenleving 30 nov, 18:00