Afbeelding

Column Désirée van Dijk-Attema: Nummer 1 2023

Column

Heerlijk! Een nieuw jaar en de dagen worden al weer wat langer. De vogels hoor je ’s ochtends weer en bij Aldlânstate huppelt er een konijntje door de tuin.

Als kind kon ik dan erg bij mijn ouders zeuren of ik al zonder jas naar school kon en ik herinnerde me dat toen ik vanmorgen met een sjaal in plaats van een jas in de auto stapte. De behoefte aan licht, lucht en ruimte.
Ik heb moeite met het plannen van de activiteiten rondom de decemberfeestdagen, terwijl ik de extra dagen rondom Pasen, Pinksteren en de vrijdag na Hemelvaartsdag al prominent in mijn agenda heb staan.

Maar ik kan me ook zo verheugen op sneeuwklokjes, van die groene puntjes die zich dapper door de koude grond heen worstelen en de kleine witte bloempjes die zich dapper in weer en wind zich staande weten te houden.
Voorjaar, daar gaat toch iedereen van stralen? Nou niet voor iedereen. Er zijn ook mensen bij wie juist alle energie ontbreekt, die moe zijn, zich moeilijk kunnen concentreren en waar alle energie en levenslust ontbreekt. Dat is voorjaarsmoeheid kind, zei mijn schoonmoeder dan. Ze had daar zelf veel last van door weinig beweging, veel binnen zitten en het missen van de gezelligheid rond de feestdagen.

Waar de een met moeite afstand doet van de versiering en de kerstboom in huis, leef ik helemaal op van de gedachte aan voorjaar, tulpen in huis, lammetjes, jonge vogels, eendjes in de vijver, de eerste zonnestralen en vakantieplannen maken. Het klinkt nog erg optimistisch in begin januari, maar de stemming zit er wat dat betreft bij mij al weer in.

Een van mijn favoriete sites, Legacy of Music, liet een foto van Kermit de kikker zien die mistroostig door een beregende ruit kijkt en sombert dat de maand januari nog drie weken duurt.

Voel je je ook zo somber? Misschien helpt het om leuke dingen op de agenda te zetten, zodat je iets hebt om naar uit te kijken. Wordt vrijwilliger, ga koken met vrienden, geniet van een wandeling en van het prachtige land waarin we wonen! Het duurt nog even, maar als je goed ruikt zit het voorjaar echt in de lucht.

Afbeelding
College Ooststellingwerf vraagt gemeenteraad standpunt over De Hildenberg Recreatie & Ontspanning 58 minuten geleden
Afbeelding
Gemeente neemt maatregelen om Lycklamaweg in Wolvega verkeersveiliger te maken Politiek 19 uur geleden
Afbeelding
9 van de 18 Friese gemeenten verhoogden toeristenbelasting Samenleving 22 uur geleden
Voorstelling: Laagland. Het Nationale Theater
Kapitaalinjectie voor natuurherstel in Friesland Natuur 27 feb, 08:00
Afbeelding
Complimentendag: Friezen geven meeste complimenten, Groningers de minste Samenleving 26 feb, 18:00
Screenshot van de sociale kaart van Ooststellingwerf.
Sociale kaart voor Ooststellingwerf Samenleving 26 feb, 15:00
Wat een knapperd hè?
Lieve Casper zoekt een nieuwe mand Samenleving 26 feb, 12:00
Afbeelding
OldStars badminton van start in Appelscha Sport 23 feb, 15:00