Afbeelding
Foto: Rob Dijkstra

Column Rijkele Dijkstra: Waarom zo moeilijk doen

Column

We hebben in Nederland een prachtige samenleving waarin vele culturen samenkomen en laten we blij zijn dat ons land wordt aangevuld met mensen die hier graag komen wonen en werken. We hebben ze hard nodig. Daarnaast zijn we vrije denkers en maakt het niet uit welk geloof je hebt, welke kleur je hebt en hetero of lid bent van de lhbti gemeenschap bent.

Het is dus niet voor niets dat er zoveel mensen, al dan niet vluchtelingen, naar ons land komen om hier een nieuw bestaan op te bouwen. Helaas weten we in Nederland niet zo goed hoe we hier mee om moeten gaan. We praten al zeer veel jaren over de opvang van asielzoekers en hoe we dit goed kunnen doen. Nog altijd hebben we de oplossing niet gevonden. Waarom hier zo spastisch mee omgegaan wordt weet ik niet maar we maken het ons steeds moeilijker.

Nu moet er dan maar een rem op. Ik kan daar in bepaalde gevallen wel in meegaan maar echte vluchtelingen moet je blijven opvangen. De rem is niet de oplossing. Er zijn mensen die zeggen geen arbeidsmigranten meer. Leuk bedacht maar wie gaat dan onze huizen bouwen, onze infrastructuur aanleggen, de kassen bemannen. Wel een kortzichtige gedachte in een tijd dat er veel te weinig arbeidskrachten beschikbaar zijn.

Waar we hard aan moeten werken is snelle procedures, handelen naar de uitkomst. Mensen snel laten integreren en vooral direct laten werken. Hou op met eerst inburgeren. Laat iedereen participeren in de echte maatschappij. Je leert de taal 10 keer sneller in de praktijk als in de klas. Op deze manier ga je onderdeel uitmaken van het land waar je voor hebt gekozen. Loop je trots met onze vlag en zing je voluit het Wilhelmus mee. Laat deze mensen niet onnodig wachten.

Afbeelding
Nieuwe subsidie voor innovatieprojecten in de landbouw in Noord-Nederland Agrarisch nieuws 5 uur geleden
Harry Dekker, Esther Verhagen en Perry de Neef nemen eerste zonnecrèmepaal in gebruik.
Gratis zonnebrandcrème verkrijgbaar in de gemeente Ooststellingwerf Gezondheid 7 uur geleden
Afbeelding
Draag bij aan het voortbestaan van de bij Natuur 13 uur geleden
Afbeelding
Fit worden op het platteland Sport 15 uur geleden
Afbeelding
"Spot de reusachtige mammoet, indrukwekkende sabeltandtijger en de brullende holenbeer!" Algemeen 17 apr, 12:00
(v.l.n.r.) Henk Buerman, Fred den Haring, Danique Visser, André Ponger en Marten Tel.
"We zijn ontzettend trots op onze vrijwilligers" Algemeen 17 apr, 08:00
Jeugd Sportclub Makkinga blij met nieuwe trainingspakken
Nieuwe trainingspakken voor de jeugd van Sportclub Makkinga Sport 16 apr, 16:00
Voetbalteam Old Stars doen Walking Football op het veld bij SV Oosterwolde
Aftrap OldStars Walking Football, veilig en gezond Sport 15 apr, 16:00