Afbeelding

Column Ed van Dijk: Let op de ‘kleintjes’

Column

Ik heb wel eens van die momenten dat ik half uitgezakt, al zappend van het ene kanaal naar het andere spring naar iets waar je geen flauw idee van hebt. De blonde labradoodle Noortje ligt ongegeneerd languit op de ene kant van de zwartleren, nodig aan vervanging toe zijnde bank en ik aan de andere zijde. Totdat ik op een gegeven moment het bekende hoofd van Jeroen Krabbé op mijn scherm zag met prachtige verhalen over de kunstenaar Frida Kahlo. Mijn liefhebbende echtgenote heeft enkele maanden geleden haar fantastische tentoonstelling bezocht en is nu ook weer enthousiast door zijn verhalen. Maar het is geen toeval meer dat als de mediabazen en de cultuurbobo’s echt iets in de spotlight willen hebben, vaak om commerciële redenen, de p.r. machine volop draait. 

In bijna alle kranten, talkshows en in vrijwel elk medium wordt het publiek volgepropt met nieuws en informatie over het culturele onderwerp van die week. Vaak zijn het zwaar gesubsidieerde exposities, concerten en veel andere culturele evenementen die dan extra aandacht krijgen. 

Uiteraard geen enkel bezwaar tegen aandacht voor het culturele onderwerp, maar het gevaar sluipt erin dat er veel aandacht naar de kleinere, vaak niet gesubsidieerde cultuur, verloren gaat. Producties die vaak met veel professionaliteit, kunde en bovenal liefde het publiek een heerlijke middag of avond bezorgen. Neem nou allround theatermaker Guido de Roos , met zijn vrouw Gea Struiksma, die al jaren het publiek vermaken met zang, cabaret en muziek voor, in en na de moeilijke coronajaren. Ook Jan Dirk van Ravensteijn, Theater & Events, met o.a. zijn theaterdiners (Restaurant Spinoza) en zijn theatrale maatwerk. Een genot om mee te beleven. Ook Stichting Theater De Bres, het gezellige theater achter de Harmonie, verdient vaak veel meer aandacht.

Media, let op de kleintjes, en de waardevolle pareltjes in de Friese cultuur. We maken er dan samen een mooi, nieuw en cultureel seizoen van.

Meer nijsgjirrich ? Kijk of luister naar cultureel nieuws elke zaterdagmorgen op Omrop Fryslân (radio en tv) in Op en Ut.

Ed van Dijk
Art Connection

Afbeelding
Nieuwe subsidie voor innovatieprojecten in de landbouw in Noord-Nederland Agrarisch nieuws 9 uur geleden
Harry Dekker, Esther Verhagen en Perry de Neef nemen eerste zonnecrèmepaal in gebruik.
Gratis zonnebrandcrème verkrijgbaar in de gemeente Ooststellingwerf Gezondheid 11 uur geleden
Afbeelding
Draag bij aan het voortbestaan van de bij Natuur 17 uur geleden
Afbeelding
Fit worden op het platteland Sport 19 uur geleden
Afbeelding
"Spot de reusachtige mammoet, indrukwekkende sabeltandtijger en de brullende holenbeer!" Algemeen 17 apr, 12:00
(v.l.n.r.) Henk Buerman, Fred den Haring, Danique Visser, André Ponger en Marten Tel.
"We zijn ontzettend trots op onze vrijwilligers" Algemeen 17 apr, 08:00
Jeugd Sportclub Makkinga blij met nieuwe trainingspakken
Nieuwe trainingspakken voor de jeugd van Sportclub Makkinga Sport 16 apr, 16:00
Voetbalteam Old Stars doen Walking Football op het veld bij SV Oosterwolde
Aftrap OldStars Walking Football, veilig en gezond Sport 15 apr, 16:00