Afbeelding

COLUMN: ‘Love is Easy’ of toch ‘Love is Pain’

Column

Als zestienjarige was ik superfan van YouTube. Mijn vriendinnen en ik keken dagelijks de filmpjes van Troye Sivan, Tyler Oakley, Zoella (Zoey Sugg), Alfie, Joey Graceffa, Dan & Phil en nog veel meer. Als ik niet op school zat of lag te slapen, dan keek ik op mijn mobiel hun filmpjes. Daarnaast kocht ik hun boeken en hun merchandise, ging ik naar de films waarin zij speelden, luisterde ik elk interview én hun liedjes, want naast YouTube maakten velen ook hun eigen muziek. Sommigen erg succesvol (Troye Sivan), anderen, tja, die deden het puur voor de hobby. Voor een goed doel bracht een groepje YouTubers het nummer ‘It’s all about you’, een nummer van de band McFly. Dus werd ik ook fan van McFly.

Een liedje sprak mij met name aan, het nummer ‘Love is Easy’. Een gezellig, vrolijk, up-beat liedje over hoe échte liefde makkelijk voelt. Eigenlijk precies het beeld dat je als puber hebt van liefde en romantiek. Het moet makkelijk gaan, het moet vanzelf gaan en het moet altijd leuk zijn. 

Nu, meer dan acht jaar later, brengt FINNEAS (de broer van Billie Eilish) het nummer ‘Love is Pain’ uit. In het lied zingt FINNEAS over het feit dat liefde en relaties soms knap ingewikkeld zijn. Dat ‘houden van’ vaak hand in hand gaat met verlies en rouw, met pijn. 

Ondanks het overduidelijke contrast deden de donkere klanken van FINNEAS mij gelijk denken aan het vrolijke nummer van McFly. Ik ging nadenken over mijn eigen visie, is liefde nu makkelijk of juist pijnlijk? Als ik erover nadenk, besef ik dat ze elkaar niet hoeven uit te sluiten. Soms zijn relaties supermakkelijk. Dan voelt alles precies goed, dan zit je beiden lekker in je vel en dan hoef je je nergens zorgen om te maken. Maar soms doet liefde ook pijn. Omdat je elkaar kwetst, niet de juiste snaar weet te raken bij elkaar, elkaar niet begrijpt. Dan is ‘houden van’ hard werken. 

Als puber had ik altijd de neiging om zwart-wit te denken. Ik had een sterk moraal kompas, als iets niet goed is, dan is het automatisch slecht. Dat nam ik mee in mijn relaties. Ik had een bepaald beeld van een ‘goede relatie’ en een ‘slechte relatie’ en dat beeld was veelal bepaald door films, boeken en muziek. Langzamerhand kom ik erachter dat alles niet zo makkelijk is. Iets wat niet goed is, is niet persé slecht en andersom natuurlijk. Een relatie kan niet altijd makkelijk zijn, hoewel die momenten er ook zijn. En het moet ook niet altijd pijnlijk zijn. Relaties zijn niet zwart-wit, maar juist vol kleur, met uitspattingen en donkere plekken en felle pieken. 

Wat is het toch lekker om op te groeien!

Melissa Wijnja is journalist bij RondOm Vandaag. In haar columns schrijft ze over dingen die haar opvallen of raken. Ze zet u graag even aan het denken.

Afbeelding
Nieuwe subsidie voor innovatieprojecten in de landbouw in Noord-Nederland Agrarisch nieuws 4 uur geleden
Harry Dekker, Esther Verhagen en Perry de Neef nemen eerste zonnecrèmepaal in gebruik.
Gratis zonnebrandcrème verkrijgbaar in de gemeente Ooststellingwerf Gezondheid 6 uur geleden
Afbeelding
Draag bij aan het voortbestaan van de bij Natuur 12 uur geleden
Afbeelding
Fit worden op het platteland Sport 14 uur geleden
Afbeelding
"Spot de reusachtige mammoet, indrukwekkende sabeltandtijger en de brullende holenbeer!" Algemeen 17 apr, 12:00
(v.l.n.r.) Henk Buerman, Fred den Haring, Danique Visser, André Ponger en Marten Tel.
"We zijn ontzettend trots op onze vrijwilligers" Algemeen 17 apr, 08:00
Jeugd Sportclub Makkinga blij met nieuwe trainingspakken
Nieuwe trainingspakken voor de jeugd van Sportclub Makkinga Sport 16 apr, 16:00
Voetbalteam Old Stars doen Walking Football op het veld bij SV Oosterwolde
Aftrap OldStars Walking Football, veilig en gezond Sport 15 apr, 16:00