Afbeelding

Het seizoen van de eikenprocessierups gaat weer beginnen

Educatie

HEERENVEEN - Het seizoen van de processierups staat weer voor de deur. Dat betekent ook dat in heel Nederland gemeentes aan de slag gaan om de overlast van deze vervelende rups te beperken. RondOm Vandaag stelde de gemeente Heerenveen wat vragen over hoe zij de processierups dit jaar gaan bestrijden.

Volgens de woordvoerder van de gemeente is het verwachtingspatroon ongeveer hetzelfde als vorig jaar: “In 2018 hadden we voor het eerst een toename van overlast van de processierups, daarvoor waren er nog weinig rupsen. Sinds 2019 nam het aantal processierupsen in de gemeente heel erg toe en dat zagen we ook in omliggende gemeentes. Qua aantallen waren 2019 en 2020 ongeveer hetzelfde.

Het bestrijden doet de gemeente sinds dit jaar op verschillende manieren: “We doen dit met verschillende methodes, waarvan de combinatie het beste werkt. We beginnen de bestrijding op een aantal vastgestelde locaties, eerst vooral op plekken waar veel mensen komen. Daar beginnen we na half april met het spuiten van nematoden. Dit zijn aaltjes die parasiteren op net uitgekomen rupsen en daar gaan ze dood aan. In voorgaande jaren hebben we daar goede ervaringen mee. Vanaf mei komen de rupsen in grotere aantallen uit en zullen de nesten worden weggehaald door een speciaal bedrijf. Daarnaast willen wij meer natuurlijke vijanden voor de rupsen naar de gemeente lokken. Dit doen wij door gebieden aantrekkelijker te maken voor deze dieren. Hierdoor krijg je meer natuurlijke vijanden en zullen dus meer rupsen worden opgegeten of gedood.”


Volgens de gemeente is het niet verstandig om zelf de nesten te bestrijden: “Als er een nest zit op privéterrein, dan is de eigenaar zelfverantwoordelijk om die nesten te verwijderen. We raden wel aan om hier een gespecialiseerd bedrijf voor in te huren. Het is ook niet verstandig om zelf maatregelen te nemen. Dit kan brandharen verspreiden in de woonomgeving. De nesten in bomen die gemeentegrond staan regelen wij zelf. Wij huren een bedrijf in zij verwijderen de nesten voor ons.” 


De gemeente wil ook dit jaar zoveel mogelijk nesten verwijderen, ook oude nesten waar geen rupsen meer inzitten: “Oude nesten kunnen nog steeds overlast veroorzaken bij mensen, want er kunnen namelijk nog steeds brandharen in het nest zitten en deze kunnen bijvoorbeeld door de wind uit het nest waaien. Hierdoor kunnen mensen nog steeds last hebben van de rupsen. Drukke locaties gaan natuurlijk wel voor, hier proberen we zoveel mogelijk nesten weg te halen. Het kan dus soms even duren voordat een nest op een rustigere plek is verwijderd. De nesten die we verwijderen en die worden naar een verbrandingsoven gestuurd, door het bedrijf die de nesten verwijderd.”

De overlast kan volgens de gemeente nog wel even duren: “Van half mei tot begin juli kunnen er rupsennesten zitten. In mei zijn vaak nog niet alle nesten goed zichtbaar, waardoor de piek voor overlast dus vooral in juni ligt.” De gemeente Heerenveen doet er in ieder geval alles aan om de overlast te minimaliseren. Heb je een nest van de processierups gespot op gemeentegrond? Dan kunt u deze telefonisch en op de website van de gemeente melden. Hier vind je ook meer informatie over de rupsen.

Afbeelding
Onderzoek: houtworm en boktor zorgen voor meeste overlast in Friesland Natuur 5 uur geleden
Afbeelding
DODENHERDENKING KORNWERDERZAND KAZEMATTENMUSEUM Algemeen 15 uur geleden
Rijden onder invloed van cannabis gebeurt het vaakst bij mensen die al stevig blowen.
Veel cannabisgebruikers rijden onder invloed Gezondheid 30 apr, 18:00
Afbeelding
Uniek historisch dambord werpt nieuw licht op herkomst Fries damspel Cultuur 30 apr, 12:00
Afbeelding
Volop activiteiten in de meivakantie bij Sportstad Heerenveen Sport 30 apr, 10:00
Afbeelding
Inschrijving Schoon Belonen Heerenveen geopend Politiek 30 apr, 08:00
Ouderen hebben bepaalde kwaliteiten waardoor ze zich vaak wel redden in het verkeer.
Help, mijn vader is niet meer veilig in het verkeer! Gezondheid 29 apr, 18:00
Afbeelding
Heerenveen ontvangt 1,75 miljoen subsidie ter ondersteuning van de herontwikkeling van het centrum Politiek 29 apr, 08:00