Nu is de tijd om onkruid uit de tuin te halen, maar soms kan onkruid ook heel mooi zijn!
Nu is de tijd om onkruid uit de tuin te halen, maar soms kan onkruid ook heel mooi zijn!

Stappenplan: maak je tuin klaar voor de zomer!

Wonen

FRIESLAND - De lente staat voor de deur en langzaam komt de natuur weer tot leven. Als je een tuin hebt én groene vingers, dan begint het vast alweer te kriebelen. Want als het lente is, dan moet ook de tuin weer aangepakt worden. Er is ongetwijfeld veel te doen, dus het is belangrijk om prioriteiten te stellen. RondOm Vandaag helpt je een handje met dit stappenplan zodat jij je tuin weer helemaal zomerklaar kan maken.

Stap 1: Check het gras

Het gras hoeft niet groener te zijn bij de buren, als je er maar goed voor zorgt! Gras is momenteel erg populair in tuinen en dat is niet voor niets. Het is redelijk onderhoudsarm maar het ziet er toch mooi en natuurlijk uit. Bovendien is het veel beter voor het milieu dan alleen maar tegels. Hoewel gras redelijk makkelijk te verzorgen is, heeft het toch zeker ook een handleiding. Zo kun je beter nu nog niet het gras maaien. Wacht liever tot het niet meer vriest. Pas in juni kun je de lege plekken opnieuw bezaaien. Wat je nu alvast wel kan doen, is het gazon controleren op mos. Mos groeit goed in de winter, maar is slecht voor gras. Door het ‘losharken’ van je gazon met een verticuteermachine of verticuteerhark blijft de bodem in topconditie. Door dit voorjaar kalk te strooien op je grasveld, kun je ook de groei van mossen in het najaar en in de winter voorkomen. Check wel eerst de PH-waarde van de bodem, deze bepaalt namelijk hoeveel kalk je moet strooien. Een beetje mest over je gazon kan in het voorjaar ook zeker geen kwaad.

Stap 2: Op onkruidjacht

Zodra de eerste zonnestralen weer schijnen, steekt ook onkruid de kop op. Die willen we natuurlijk niet in de tuin, omdat ze schadelijk zijn voor de bloemen en planten. Begin je vroeg met onkruid wieden, dan kun je het in de zomer waarschijnlijk beter bijhouden. Er zijn overigens steeds meer mensen die het onkruid bewust wél laten groeien. Onkruid kan immers heel mooi zijn. Vergeet-mij-nietjes, Kamille en Dagkoekoeksbloemen zijn voorbeelden van onkruid, die prachtig zijn om te zien. Daarnaast is onkruid ook goed voor de biodiversiteit van jouw tuin, voor de bodem en voor het leven in de tuin. Laat jij het onkruid dit jaar staan?

Stap 3: Planten

Is je tuin klaar voor een paar nieuwe aanwinsten? Dan kun je je nu alvast oriënteren op wat je wilt. Er zijn zeker een aantal groenten en kruiden die je in maart en april al in de grond kunt stoppen. Sommigen moeten wel nog even beschermd worden door tuinfolie. Ook klimplanten en hagen kunnen in maart en april goed worden gepland.

Stap 4: De puntjes op de i

Tenslotte maak je het terras netjes. Veeg de laatste dode bladeren weg en haal het onkruid weg tussen de tegels. Het kan best zijn dat de tegels in de winter zijn bedekt met een groene aanslag. Ga deze niet te lijf met huis, tuin en keukenmiddeltjes zoals zeep of chloor, want hierdoor breng je de gezondheid van de bodem én de rest van de planten in gevaar. Gebruik liever een speciale groene-aanslagverwijderaar. Je kan, als de tegels dat toelaten, ook een hogedrukspuit gebruiken.

Geen zin of tijd om dit jaar hard in de tuin te werken, maar wil je ook niet in de troep zitten? Dan kun je een vakman of vakvrouw inhuren, zoals een hovenier. In deze krant vind je er een aantal die je graag te hulp schieten.

Afbeelding
Tenzij er nog kou komt mogen we veel wespen verwachten dit jaar.
Vooruitzicht wespenoverlast voorlopig niet gunstig Natuur 25 apr, 18:00
Afbeelding
Nij Smellinge en ZuidOostZorg experimenteren met muziek op IC Zorg & Welzijn 25 apr, 15:00
De Nederlandse vlag, die op 4 mei in het hele land halfstok hangt.
4 mei dodenherdenking in Drachten Verhalen uit de buurt 25 apr, 12:00
Afbeelding
Nynke Duijff winnaar Grut Frysk Diktee Verhalen uit de buurt 25 apr, 10:00
Afbeelding
Sloepvaren bij de Alde Feanen Recreatie & Ontspanning 25 apr, 08:00
Afbeelding
Column Rijkele Dijkstra: Ons veilige gevoel Column 24 apr, 18:00
Beeld ter illustratie
Meer natuur in polder Siderius bij Earnewâld Natuur 24 apr, 15:00
Afbeelding
Column Melissa: Uit de kast komen is niet alleen bevrijdend voor jezelf, maar ook voor anderen Column 24 apr, 12:00