Afbeelding
Foto: Eigen foto

Zumbadansen in coronatijd: “We trainen in een parkeergarage”

Sport

DRACHTEN - Jennifer zit in het vierde jaar van de HAVO op het Drachtster Lyceum en werkt in haar vrije tijd in de lunchroom (Vintage Coffee) van haar ouders. Daarnaast is haar dansen haar passie; ze volgt zelf hiphoplessen en zit in de demoteams ‘Megacrew en Black Rebelz’ en geeft zumbalessen aan volwassenen, allemaal bij Dans Studio Drachten (DSD).

Als jonge danseres volgt Jennifer eerst zelf zumbalessen, die gegeven worden door een vriendin. Wanneer zij ziek is, vraagt ze aan Jennifer of ze voor een keertje in wil vallen. Dat wil Jennifer wel en zo heeft ze een aantal keren ingevallen. Op een gegeven moment wil haar vriendin helemaal stoppen met het lesgeven en vraagt ze aan Jennifer of zij de lessen wil overnemen. Nu geeft Jennifer al bijna twee jaar les aan een groep vrouwen die vol enthousiasme mee doen aan deze lessen.

Danslessen

Tijdens de coronacrisis heeft ze drie à vier maanden geen les kunnen geven aangezien ze aan een volwassenen les geeft. In die tijd probeert ze online danslessen te geven, maar dat ging niet zoals ze wil: “Je merkt aan de mensen dat ze dat toch best wel eng vinden, omdat je elkaar dan via een beeldscherm ziet.’’ vertelt Jennifer. Door al die moeilijkheden heeft ze in die periode een tijdje geen zumbalessen kunnen geven. Gelukkig is ze sinds twee weken weer begonnen met de lessen.

“Je merkt dat iedereen heel blij is dat ze weer kunnen dansen. Ondanks dat het weer mag, is het wel jammer dat het in groepjes van vier moet. Ik mag niet de hele groep lesgeven, die normaal aardig groot is.’’ De dansers wisselen dan af, een groep van vier gaat het eerste half uur en de tweede groep volgt het volgende half uur. Dat is wel een klein nadeel, vindt Jennifer, maar ze is al heel blij dat ze überhaupt weer mag les geven. ‘’Wij trainen doordeweeks in de parkeergarage Raadhuisplein in het centrum van Drachten omdat je buiten moet sporten en als het dan regent hebben we het in ieder geval droog. Zou het wel heel warm worden dan kunnen we eventueel ook buiten dansen; op deze manier ben je niet zo afhankelijk van het weer.’’ aldus Jennifer.

Dansen is voor Jennifer een groot deel van haar leven, ze is er echt mee opgegroeid. Ze danst al sinds haar zesde bij DSD. ‘‘Ik zou altijd wel blijven dansen om les te geven: niet voor mijn persoonlijke vooruitgang. Ik zou verder willen gaan als docente omdat ik het lesgeven ontzettend leuk vind.’’ Maar dansen is niet de richting waar Jennifer in de toekomst naar toe wil, liever zou ze geneeskunde gaan studeren. ‘’Dat is iets heel anders maar het lijkt me wel leuk om dansen erbij te hebben. Dat ik paar uurtjes in de week les kan geven naast mijn opleiding of werk.’’

De corona situatie

“In het begin vond ik de de corona situatie niet erg. We kregen vrij van school en ik kon genieten van mijn vrije tijd en deze met vrienden doorbrengen. Op een gegeven moment merkte ik wel dat je eigenlijks niets meer kan en dan slaat de verveling toe. Dan denk je: wat moet ik nu?”.
Sinds Jennifer weer naar school kan en mag sporten merkt ze dat het weer beter met haar gaat, ze heeft weer zin om dingen te ondernemen. ‘’Ondanks dat er meer mag vind ik de coronasituatie nog steeds best wel streng, vooral de avondklok en dat de horeca niet open mag. Dit vind ik erg vervelend voor ondernemers, zoals mijn ouders. Zij hebben zelf ook een zaak die alleen open is voor bezorgen en afhaal. Zij hebben het, net zoals velen ondernemers, erg zwaar, het is nooit de honderd procent winst die ze normaal krijgen. Ze missen hun klanten ook, even een praatje maken zit er niet in. Ik zou het natuurlijk leuk vinden als de terrassen weer open mogen of dat er andere mogelijkheden zijn voor de horeca.’’

Tenzij er nog kou komt mogen we veel wespen verwachten dit jaar.
Vooruitzicht wespenoverlast voorlopig niet gunstig Natuur 25 apr, 18:00
Afbeelding
Nij Smellinge en ZuidOostZorg experimenteren met muziek op IC Zorg & Welzijn 25 apr, 15:00
De Nederlandse vlag, die op 4 mei in het hele land halfstok hangt.
4 mei dodenherdenking in Drachten Verhalen uit de buurt 25 apr, 12:00
Afbeelding
Nynke Duijff winnaar Grut Frysk Diktee Verhalen uit de buurt 25 apr, 10:00
Afbeelding
Sloepvaren bij de Alde Feanen Recreatie & Ontspanning 25 apr, 08:00
Afbeelding
Column Rijkele Dijkstra: Ons veilige gevoel Column 24 apr, 18:00
Beeld ter illustratie
Meer natuur in polder Siderius bij Earnewâld Natuur 24 apr, 15:00
Afbeelding
Column Melissa: Uit de kast komen is niet alleen bevrijdend voor jezelf, maar ook voor anderen Column 24 apr, 12:00