Afbeelding

Enorme wachtlijsten bij rijscholen vanwege corona

Samenleving

DRACHTEN – Sinds het coronavirus zijn er enorme wachtlijsten bij rijscholen, en door de lange wachttijden bij het CBR moeten leerlingen ook vaak lang wachten op hun theorie- of praktijkexamen. RondOm Vandaag stelde Mokhamad Al-Sarayfi, rijinstructeur bij Rijschool Saturnus wat vragen over de drukte van de markt en zijn eigen rijschool.

Mokhamad geeft al bijna vijftien jaar rijles: “Ik ben sinds 2007 werkzaam als rijinstructeur. Tot 2009 heb ik gewerkt als rijinstructeur bij rijopleiding ANWB in Groningen. Vanaf 2009 ben ik eigenaar van mijn eigen rijschool in Drachten. Op dit moment doe ik dit werk alleen en heb op dit moment ook geen nieuwe collega’s nodig.”

Er zijn volgens de ervaren rijinstructeur meerdere dingen leuk aan rijles geven: “Als je rijinstructeur bent, maak je iedere dag weer nieuwe dingen mee. Enthousiast, brutaal, vriendelijk, angstig, slordig enzovoort. Dit maakt het erg leuk, ieder mens gedraagt zich anders aan het stuur. Ook geeft het een voldaan gevoel als je iemand hebt geholpen met het halen van een rijbewijs.” Volgens Mokhamad zijn er ook dingen die minder leuk zijn: “Bijvoorbeeld dat de lesauto kapot gaat, dat zijn dingen die je liever natuurlijk niet hebt. Ook de onzekere tijden die ik afgelopen jaar heb meegemaakt waren niet leuk, dan mag je weer een paar weken lesgeven en daarna ligt het weer stil. Gelukkig mag ik nu weer volledig lessen, daar ben ik erg blij mee.”

Ondanks dat Mokhamad al een tijd in dit vak zit, had hij vroeger niet verwacht dat hij rijinstructeur zou worden: Ik vond de auto wereld altijd al erg leuk, maar ik had niet gedacht dat ik dit werk ging doen. Ik ben ook per toeval bij deze baan gekomen, ik was werkloos en op zoek naar een baan. In die tijd was een baan zoeken haast onmogelijk vanwege de financiële crisis. Ik kreeg op een gegeven moment een tip van een vriend om rijinstructeur te worden en, na goed uitzoeken ben ik de opleiding gaan volgen. Daar heb ik geen moment spijt van gehad.”

Als rijinstructeur probeert Mokhamad altijd zijn rust en geduld te bewaren: “Ik probeer mijn leerlingen altijd goede uitleg te geven over de handelingen die ze doen achter het stuur, vooral in het begin is het belangrijk om je de nodige rust te bewaren. Hierdoor gaat een leerling zich meer op zijn gemak voelen en zullen de lessen soepeler verlopen. Ik probeer dus altijd mijn leerling op een professionele wijze te begeleiden tot een professionele, zelfstandige en verantwoorde bestuurder.”

Mokhamad vindt het belangrijk om je rijles tegelijk te doen met je theorie-examen: “Zowel theorie als praktijk zijn samenhangend. Zonder kennis van de regels kan het langer duren voordat je het rijbewijs haalt. Er zijn nu wel lange wachtrijen voor het theorie-examen bij het CBR, plan dus je praktijklessen om het theorie-examen heen anders loop je vertraging op en dat is zonde van je geld en tijd. Neem het theorie-examen ook erg serieus, als je zakt kun je weer een half jaar wachten en hebben de praktijkrijlessen weinig zin.”

Ook geeft Mokhamad nog tips omtrent faalangst: “Faalangst is soms best een complex probleem, maar als je erachter komt wat de oorzaak van de angst is kun je dat specifiek aanpakken. Als ik bijvoorbeeld door heb dat de faalangst te maken heeft met een diep gewortelde angst, dan gun ik mijn leerling ook de tijd om die angst onder controle te krijgen. Daar moet je als rijinstructeur geduld en begrip voor hebben. Door te vragen hoe erg het is, ga je in gesprek met de leerling om meer te weten over de faalangst. Hierna kan je een duidelijk plan bespreken voor een praktisch plan en benodigde tips. Er bestaat ook nog een mogelijkheid om een faalangstexamen te doen bij het CBR.”

Tenzij er nog kou komt mogen we veel wespen verwachten dit jaar.
Vooruitzicht wespenoverlast voorlopig niet gunstig Natuur 25 apr, 18:00
Afbeelding
Nij Smellinge en ZuidOostZorg experimenteren met muziek op IC Zorg & Welzijn 25 apr, 15:00
De Nederlandse vlag, die op 4 mei in het hele land halfstok hangt.
4 mei dodenherdenking in Drachten Verhalen uit de buurt 25 apr, 12:00
Afbeelding
Nynke Duijff winnaar Grut Frysk Diktee Verhalen uit de buurt 25 apr, 10:00
Afbeelding
Sloepvaren bij de Alde Feanen Recreatie & Ontspanning 25 apr, 08:00
Afbeelding
Column Rijkele Dijkstra: Ons veilige gevoel Column 24 apr, 18:00
Beeld ter illustratie
Meer natuur in polder Siderius bij Earnewâld Natuur 24 apr, 15:00
Afbeelding
Column Melissa: Uit de kast komen is niet alleen bevrijdend voor jezelf, maar ook voor anderen Column 24 apr, 12:00