Studenten zijn eenmalig aan het koken voor de voedselbank in Drachten, in het kader van hun eigen Springbox Project.
Studenten zijn eenmalig aan het koken voor de voedselbank in Drachten, in het kader van hun eigen Springbox Project. Foto: Sybren de Jong

Studenten koken 150 voedselpakketten voor de voedselbank

Samenleving

DRACHTEN - Studenten hebben honderdvijftig voedselpakketten gekookt voor de voedselbank in Drachten. De studenten van ROC Friese Poort, van de richting Horeca en Hospitality Management, zijn woensdag aan het koken geslagen en kregen ook nog eens leuke reacties opo hun actie.

Het doel van dit project is om te onderzoeken of buurtinitiatieven een mooie aanvulling op de voedselbank kunnen zijn. “Hoe mooi zou het zijn als mensen een gezonde maaltijd afhalen, met elkaar koken, kookles krijgen en elkaar ontmoeten in een open gezellige sfeer?” aldus Alina Visser en Renske Beets, studenten Zelfstandig werkend gastheer/vrouw.

Springbox project, geïnspireerd door Arjen van Leeuwen

Veertien studenten lieten zich inspireren door Arjen van Leeuwen, die als sociaal innovator, betrokken is bij diverse maatschappelijke participatieprojecten. Zo kwamen de studenten op dit Springbox project. De naam Springbox is ontstaan tijdens een brainstorm. “Spring is Engels voor lente en dit staat gelijk aan vrolijkheid,” aldus Renske. 

Britta Brouwer, student Zelfstandig werkend kok, is een van de sturende krachten van dit project en vertelde over het verloop van dit proces. Britta bezocht de voedselbank en stelde voor om een samenwerking te starten en voedselpakketten te maken voor klanten van de voedselbank. Het doel hiervan is om mensen blij te maken en bij te dragen aan een positief imago van de voedselbank. 

Voor Renske is er nog een extra reden om aan dit project mee te doen. “Wij hebben het thuis ook nooit echt breed gehad, ik heb het gevoel dat ik andere mensen hiermee een plezier doe.”

In de ochtend begonnen en eind van de middag klaar

De studenten begonnen ´s morgensvroeg en waren woensdag tegen het einde van de middag klaar. In de keuken was het een drukte van jewelste om alles op tijd af te krijgen. Donderdag leverden de studenten de voedselpakketten, in bakjes van de Hanos, aan de voedselbank. In totaal zijn er 150 voedselpakketten gemaakt en ze zijn bijna allemaal gereserveerd door klanten. 

Vanwege coronaregels was het bijna voor de derde keer uitgesteld

Het Springbox project werd telkens opgeschort. Het scheelde niets of het project Springbox was voor de derde keer uitgesteld. De eerste twee keren gooiden de aangescherpte coronamaatregelen roet in het eten. De derde keer omdat een verwachte levering van verse producten plotseling uitbleef. 

De tweedejaars studenten Horeca en Hospitality Management waren enigszins in mineur toen zij opnieuw moesten zoeken naar leveranciers die vers overschotten wilden leveren. Op het juiste moment kwam er een telefoontje met goed nieuws van de voedselbank. “Er zijn bergen spitskool, uien, tomaten, aardappelen en sinaasappelen beschikbaar.” 

Dat was goed nieuws, zo konden de studenten samen met het al eerder geleverde stoofvlees van Ijsboerderij Boereiis mooie maaltijden maken. Opluchting alom bij de studenten en zo kwam het gelukkig goed.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Tenzij er nog kou komt mogen we veel wespen verwachten dit jaar.
Vooruitzicht wespenoverlast voorlopig niet gunstig Natuur 25 apr, 18:00
Afbeelding
Nij Smellinge en ZuidOostZorg experimenteren met muziek op IC Zorg & Welzijn 25 apr, 15:00
De Nederlandse vlag, die op 4 mei in het hele land halfstok hangt.
4 mei dodenherdenking in Drachten Verhalen uit de buurt 25 apr, 12:00
Afbeelding
Nynke Duijff winnaar Grut Frysk Diktee Verhalen uit de buurt 25 apr, 10:00
Afbeelding
Sloepvaren bij de Alde Feanen Recreatie & Ontspanning 25 apr, 08:00
Afbeelding
Column Rijkele Dijkstra: Ons veilige gevoel Column 24 apr, 18:00
Beeld ter illustratie
Meer natuur in polder Siderius bij Earnewâld Natuur 24 apr, 15:00
Afbeelding
Column Melissa: Uit de kast komen is niet alleen bevrijdend voor jezelf, maar ook voor anderen Column 24 apr, 12:00