zondag 5 juli, 2020 12:17
Logo rondomvandaag.nl/drachten
Foto: Karin Harkema

Afscheid nemen van een geliefd huisdier extra pijnlijk in deze tijd

  Bedrijf in beeld

BOLSWARD - In roerige tijden is het extra moeilijk om afscheid te nemen van een trouwe metgezel. Toch hebben ook in deze periode veel gezinnen hun laatste vaarwel moeten zeggen aan hun geliefde huisdier. Dorien Osinga van Dierencrematorium Domesticus uit Bolsward leeft dagelijks mee met rouwende baasjes: “We leven in een roerige tijd. Als jouw huisdier dan ook nog overlijdt kan dat extra heftig zijn.”

Voor veel mensen is het een angstige en onzekere tijd. We zijn bang zelf ziek te worden of een familielid te verliezen. Daarnaast maken we ons zorgen over onze ouders of grootouders, die we nu niet kunnen bezoeken. Als gezin trek je meer naar elkaar toe. Dan is het extra heftig om je huisdier te verliezen. Dorien, één van de teamleden van Dierencrematorium Domesticus, begeleidt gezinnen in het afscheid en ziet veel van die extra laag verdriet: “Je merkt dat er van alles speelt. Het is niet alleen het verliezen van het huisdier, ook andere zorgen en verdriet komen opeens naar boven. Ik probeer de mensen zo goed mogelijk te steunen en geef ze alle tijd en ruimte om hun verhaal te doen. Dat werkt helend en is een belangrijk onderdeel van het rouwproces.”

Daarnaast maken families, vooral de jongere gezinsleden, het overlijden van een huisdier veel meer mee omdat ze meer thuis zijn: “Een huisdier is een vaste factor thuis, als die opeens wegvalt dan is die lege mand extra zichtbaar.” We krijgen veel bezorgde telefoontjes van klanten: “Vaak mag er maar één gezinslid mee naar de dierenarts. Baasjes zijn op zoek naar een plek waar het hele gezin afscheid kan nemen. In overleg mag bij ons het hele gezin mee om in één van onze afscheidsruimtes rustig vaarwel te zeggen.”

In hun verdriet letten de baasjes soms niet op de RIVM-maatregelen. Dorien vindt dat heel logisch: “Dat is nu onze taak. Bij binnenkomst staan wij klaar om het gezin op te vangen. Nu even niet met een handdruk maar we proberen er toch zoveel mogelijk te zijn voor hen. We weten zelf heel goed hoe het voelt om een huisdier te verliezen, dus we proberen de baasjes zoveel mogelijk toch te troosten. Het is even niet anders. Gelukkig ervaren de mensen het nooit als onpersoonlijk, we weten immers ook allemaal dat het nu even niet anders kan.”

Ondanks de coronacrisis kunnen baasjes dus nog steeds rekenen op een mooi en waardig afscheid van hun huisdier bij Dierencrematorium Domesticus in Bolsward.

Dierencrematorium Domesticus | De Marne 238, 8701 MH Bolsward | 0515 422 284
www.dierencrematoriumdomesticus.nl

Meer berichten