Don Jose (Eric Reddet) en Carmen (Itzel Medecigo) in actie.
Don Jose (Eric Reddet) en Carmen (Itzel Medecigo) in actie. Foto: Dinand van der Wal Fotografie

Opera Spanga presenteert: Carmen!

Evenement

FRIESLAND - Opera- en theaterliefhebbers opgelet: Opera Spanga presenteert de wereldberoemde opera Carmen. Nu te zien in een nieuwe regie van Corina van Eijk. De opera is gebaseerd op het originele stuk uit 1875, maar met een typische draai, die past bij ‘het Verona van Weststellingwerf’. Regisseuse Corina van Eijk praat ons bij over het bijzondere stuk.

“We willen van Carmen geen ‘dertien in een dozijn’ maken, maar echt een stuk waarin mensen Spanga kunnen herkennen”, legt van Eijk uit. “De opera is in 1875 geschreven. Dat wil zeggen, dat er een blik op de man en vrouw is, vanuit een componist van 1875. De manier waarop wij dat aanpakken, zal iets anders zijn.” 

Van Eijk haalt daarbij onder andere inspiratie uit de vertaling van Rudi Wester op het boek Farbenlehre, van Goethe: “Vergeefs proberen we het karakter van een mens te beschrijven; beter is het om zijn handelingen en daden weer te geven, dan zullen we een beeld krijgen van zijn karakter.” 

Originele opera uit 1875, met een typische Spanga twist

Spanga wil dichtbij de mensen staan

Prachtig en uniek aan Spanga, is dat de mensen met de neus op het podium zitten. “Bij een klein theater als Opera Spanga kun je letterlijk en figuurlijk alles zien, alsof je in de huiskamer staat. Wij willen dat gevoel in alle details naar voren brengen en een gevoel aanspreken bij de mensen. We zeggen gekscherend bij de liedjes ook wel eens: je mag niet zingen, maar je moet het behandelen alsof je spreekt. Anders wordt het zo abstract en afstandelijk. Ik wil dat mensen in alles terugzien dat het met zijn allen gemaakt is en dat we allemaal hetzelfde verhaal willen vertellen.” 

Het verhaal van Carmen 

Carmen gaat over een vrouw die erg populair is, met name bij de mannen. Maar dat zit haar eigenlijk meer in de weg dan dat ze er profijt van trekt. “Je ziet heel duidelijk dat ze een relatie niet op een prettige manier heeft afgesloten en daar nog littekens van heeft. Ze is verliefd op José, haar tegenspeler, maar deze relatie is helaas giftig. Dat is heel complex. En waarom dat uiteindelijk niet lukt, mag iedereen zelf invullen.” 


Escamillo (David Visser) in the spotlight. - Foto: Dinand van der Wal Fotografie

Laatste loodjes in de voorbereiding

Corina kan niet wachten om Carmen te laten zien aan de wereld. Op het moment van schrijven, worden de laatste dingen gerepeteerd en vervolgens wordt de cast overgedragen aan de componist. “De muziek wordt heel bijzonder. Er zitten een aantal duetten bij, tussen het stel, die echt fantastisch zijn”, verklapt van Eijk alvast. “Dat is interessant, want die duetten vinden dagelijks in de huiskamer plaats. De spanningen tussen man en vrouw.” 

Het optreden wordt een bijzonder moment voor de cast van Carmen, want het is voor het eerst na lange tijd, dat ze weer mogen optreden voor publiek. “Vanwege corona hebben we het afgelopen jaar veel online gedaan, waaronder een film uitgebracht. Dat zijn ook mooie dingen, maar we hebben het zeker gemist om voor publiek op te treden.”

Koop snel je kaartjes

Vanwege de coronamaatregelen is er op dit moment plaats voor zo’n 400 mensen in het theater. De voorstelling zal draaien tot en met 7 augustus, dus wees er snel bij om een kaartje te kopen. Kaarten kopen kan via: www.operaspanga.nl

Escamillo (David Visser) in the spotlight.
Tenzij er nog kou komt mogen we veel wespen verwachten dit jaar.
Vooruitzicht wespenoverlast voorlopig niet gunstig Natuur gisteren
Afbeelding
Nij Smellinge en ZuidOostZorg experimenteren met muziek op IC Zorg & Welzijn 25 apr, 15:00
De Nederlandse vlag, die op 4 mei in het hele land halfstok hangt.
4 mei dodenherdenking in Drachten Verhalen uit de buurt 25 apr, 12:00
Afbeelding
Nynke Duijff winnaar Grut Frysk Diktee Verhalen uit de buurt 25 apr, 10:00
Afbeelding
Sloepvaren bij de Alde Feanen Recreatie & Ontspanning 25 apr, 08:00
Afbeelding
Column Rijkele Dijkstra: Ons veilige gevoel Column 24 apr, 18:00
Beeld ter illustratie
Meer natuur in polder Siderius bij Earnewâld Natuur 24 apr, 15:00
Afbeelding
Column Melissa: Uit de kast komen is niet alleen bevrijdend voor jezelf, maar ook voor anderen Column 24 apr, 12:00