De Rot
De Rot

(Er)vaar mee op De Rot, het eerste ijzeren skûtsje

Recreatie & Ontspanning

ROTTEVALLE - Wist u dat het allereerste ijzeren skûtsje van de wereld in Rottevalle in opdracht van 2 kasteleins is gebouwd? Het skûtsje, genaamd De Rot, is na vele omzwervingen, nu weer terug waar het in 1887 in de vaart is gebracht en geïnteresseerden kunnen het skûtsje sinds 2011 bewonderen in de oude haven. Leuker is natuurlijk om mee te varen. Kleine groepjes kunnen voor een klein bedrag op donderdagavond meevaren en De Rot is met schipper en maat  ook te huur voor familie- en vriendendagen of een zakelijke bijeenkomst. 

Heel lang werden skûtsjes enkel gemaakt van hout. De algemene gedachtegang was destijds: hout drijft, ijzer zinkt, dus je moet vooral geen boten maken van ijzer. In 1887 besloot men in Rottevalle echter de sprong te wagen en zo ontwikkelde men het allereerste ijzeren skûtsje van de wereld; De Rot. Lang diende de boot als beurtschip naar Leeuwarden. Nog voor de opkomst van de stoomschepen vaarde het twee keer per week op en neer naar de Friese hoofdstad. Passagiers, vracht en vee voor de markt konden rekenen op een mooie vaart, wat, afhangend van de wind, soms wel een hele dag duurde. Tijdens de opkomst van de snellere stoomschepen werd De Rot steeds minder belangrijk en werd het skûtsje verkocht als vissersschip. Zodoende vaarde het door heel Nederland, van Zoutkamp tot Amsterdam en van Haarlem tot Spaarndam. De laatste eigenaar van De Rot bedacht op zijn ziekbed hoe prachtig het zou zijn als het skûtsje weer terug naar zijn geboortegrond kon gaan. Terug naar Rottevalle. 

Een groep gepassioneerde Rottevallers stond op en samen met een aantal investeerders kochten zij het schip. Sinds 2011 is de Rot in de “Stichting Freonen fan de Rot” ondergebracht en ligt het skûtsje weer in Rottevalle, als ambassadeur van het Friese varend erfgoed. In die rol vaart De Rot met enige regelmaat mee met grote watersportevenementen. Dit jaar zou het prachtige skûtsje bijvoorbeeld meevaren met Sail Amsterdam, misschien wel het grootste zeilevenement in de wereld. Corona gooide helaas roet in het eten. Toch is het niet zo dat het skûtsje sinds de uitbraak van het virus stil ligt. Vanaf juli is het weer mogelijk om op de donderdagavonden mee te varen met De Rot. U vaart vanuit de oude haven van Rottevalle over de Lits en dan een stukje over De Leijen. Tijdens de twee uur durende tocht leert u van alles over de geschiedenis van De Rot en de omgeving. Daarnaast kan u genieten van de stilte en de rust van de natuur en echte liefhebbers mogen zelfs de schipper en zijn maat helpen varen. Alleen als het écht te hard waait, wordt de motor van het skûtsje aangezet, maar meestal vaart De Rot onder zeil, zoals altijd bedoeld is. 

Omdat de vaartochten van De Rot in de zomer erg populair zijn moet je van te voren een plekje reserveren. Dit kan op de website www.derot.nl of bel even met 06-51946626. Hiervoor geldt dat de beller sneller is. Bij veel interesse wordt er, in overleg met de schipper, ook op een andere dag / avond gevaren. Er kan ook geboekt worden voor een dag of middagtocht, geschikt voor zakenfeestjes, familie en vriendenuitjes.

www.derot.nl

De Rot, het eerste ijzeren skûtsje
Beheer oevers langs Friese vaarwegen
Subsidieregelingen oeverbeheer geopend Financieel 9 uur geleden
Afbeelding
Bevrijdingsvuur naar Kazemattenmuseum Algemeen 16 uur geleden
Afbeelding
Onderzoek: houtworm en boktor zorgen voor meeste overlast in Friesland Natuur 1 mei, 18:00
Afbeelding
DODENHERDENKING KORNWERDERZAND KAZEMATTENMUSEUM Algemeen 1 mei, 08:00
Rijden onder invloed van cannabis gebeurt het vaakst bij mensen die al stevig blowen.
Veel cannabisgebruikers rijden onder invloed Gezondheid 30 apr, 18:00
Afbeelding
Uniek historisch dambord werpt nieuw licht op herkomst Fries damspel Cultuur 30 apr, 12:00
Op je laptop kun je goed research doen naar de oorlog in jouw buurt.
Op zoek naar de oorlog van Drachten Historie 30 apr, 08:00
Ouderen hebben bepaalde kwaliteiten waardoor ze zich vaak wel redden in het verkeer.
Help, mijn vader is niet meer veilig in het verkeer! Gezondheid 29 apr, 18:00