Afbeelding

Interview met Ida, die moest sluiten door corona maatregelen

Algemeen

Het kabinet heeft besloten dat kapperszaken en nagelstudio’s dicht moeten. Dit is voor veel van deze zaken natuurlijk vervelend. Ik sprak met Ida uit Drachten over haar zaak; Maximaal Mooi, die dinsdag dicht moest over hoe zij dit ervaart. Ze ging dicht toen werd besloten dat al deze contact beroepen dicht moesten. 

Wat vond je van de maatregel dat kappers en nagelstudio’s dicht moesten?
Ik vond het terecht. Ik volg gewoon het advies op van de regering en het RIVM. Veel berichten van mensen die het niet eens zijn met de informatie over het virus gaan op facebook rond. Hier wordt verkondigd dat het allemaal wel meevalt en dat we ons niet bang moeten laten maken. Dit negeer ik. Ik volg gewoon de adviezen van de regering en het RIVM op. Ik vind het natuurlijk jammer, maar als de regering zegt dat we moeten sluiten dan sluiten we. Bovendien is het gewoon belangrijk dat we samen als land ervoor zorgen dat het virus gedoseerd toegelaten wordt, zodat de zorg het aan kan en de ic’s goed bemand kunnen blijven. Het is de bedoeling dat het in de hand blijft. Als dat alleen kan door het tijdelijk sluiten, is dat vervelend. Maar het moet. We zijn tot 8 april gesloten, misschien ook wel iets langer afhankelijk van wat de overheid zegt.

Maak je je geen zorgen dan?
Als het mijn hoofdberoep was wel. Dat is gelukkig niet zo. Het is meer voor mij een hobby en een leuke bijverdienste maar mijn primaire inkomen komt gewoon van mijn baan. Voor mij verwacht ik geen financiële problemen door het sluiten. Misschien dat er een aantal van mijn vaste klanten het niet meer op zouden kunnen brengen om bij me langs te gaan omdat het virus veel effect heeft op de economie en dus ook op veel mensen hun banen. Maar voor mijzelf niet nee.

Wat is je primaire baan dan?
Loopbaancoach. Voor FNV Metaal zit ik in het project duurzame inzetbaarheid. Ik help werknemers in de metaal om fit en vitaal tot hun pensioen te kunnen werken op loopbaangebied.

Denk je risico gelopen te hebben toen je nog wel open was? 
Nee. Ik heb extra maatregelen genomen omdat ik mij wel besefte dat ik gevaar liep. Ik heb alles goed gepoetst, gedesinfecteerd, mijn klanten de handen laten wassen en dat soort maatregelen getroffen. Ook ben ik heel kleinschalig en heb ik maar een paar klanten per week en is het hier in het Noorden niet heel erg uit de hand gelopen. Ik hou wel in mijn achterhoofd dat ik het niet honderd procent kan uitsluiten.

Wat als je helemaal niet meer open kan?
Ik denk niet dat dat gaat gebeuren. Mensen moeten nou eenmaal naar de kapper en je kan die niet voor eeuwig sluiten. Zoals ik al zei, het is niet mijn hoofdberoep, dus stel het komt zo ver dan maakt het niet zo superveel uit. Ik vond het gewoon een leuke bijverdienste en bovendien hobby. Ik ga in ieder geval dicht tot april, en als ik weer open ga doe ik dat op een veilige manier.

Tenzij er nog kou komt mogen we veel wespen verwachten dit jaar.
Vooruitzicht wespenoverlast voorlopig niet gunstig Natuur 25 apr, 18:00
Afbeelding
Nij Smellinge en ZuidOostZorg experimenteren met muziek op IC Zorg & Welzijn 25 apr, 15:00
De Nederlandse vlag, die op 4 mei in het hele land halfstok hangt.
4 mei dodenherdenking in Drachten Verhalen uit de buurt 25 apr, 12:00
Afbeelding
Nynke Duijff winnaar Grut Frysk Diktee Verhalen uit de buurt 25 apr, 10:00
Afbeelding
Sloepvaren bij de Alde Feanen Recreatie & Ontspanning 25 apr, 08:00
Afbeelding
Column Rijkele Dijkstra: Ons veilige gevoel Column 24 apr, 18:00
Beeld ter illustratie
Meer natuur in polder Siderius bij Earnewâld Natuur 24 apr, 15:00
Afbeelding
Column Melissa: Uit de kast komen is niet alleen bevrijdend voor jezelf, maar ook voor anderen Column 24 apr, 12:00