Dames van Penta scoren in de hoofdklasse | RondOm Vandaag regionaal nieuws voor Drachten en omstreken
dinsdag 22 september, 2020 09:37
Logo rondomvandaag.nl/drachten
Foto:

Dames van Penta scoren in de hoofdklasse

DRACHTEN - Waar de dames van Penta vorig jaar nog in de middenmoot van de hoofdklasse meedraaiden staan ze nu aan kop. Volgens Esther van der Sluis en Manon Maychrzak, beide spelers van het team, komt dat vooral door de goede coaching van Maarten Rijken en Suard Posthuma: "We hadden dit niet verwacht, maar als je ziet wat voor spelers wij in het team hebben is het niet heel gek. Het enige wat ons soms in de weg zit is onszelf."

De spelers

Vorig jaar draaiden de dames mee met de middenmoot van de hoofdklasse en dit jaar is met de komst van Bianca Jousma, Inge Meijer en Joanne Meijer het niveau van het team verhoogd. Joanne is een doorgewinterde basketbalster, die heel wat jaren ervaring met zich meebrengt. Haar dochter, Inge Meijer, is een sterke verdediger en heeft goede centermoves. Bianca Jousma is een sterke linkshandige speelster. Ze neemt het team mee in haar positieve instelling, waardoor het samenspel goed verloopt. Door de komst van Ilonka Debets vorig seizoen, is het team een sterke spelverdeler rijker. Ilonka heeft op hoog niveau gebasketbald en dit heeft een goede invloed op het team. Door de centers Manon Maychrzak en Esther van der Sluis zijn bijna alle rebounds, verdedigend en aanvallend, voor Penta. Ze hebben beide de lengte mee, 1.87 en 1.88. Mannie Oostra is ook een doorgewinterde basketbalster. De man (speler) die door Mannie wordt verdedigd, kan geen kant op. Mirjam Posthuma heeft vorig jaar een seizoen in Amerika gebasketbald. Hier heeft ze de nodige ervaring opgedaan die zich nu tot uiting brengt. Jeltsje Veenstra is een sterke aanvaller die nu al een aantal jaren voor Penta speelt. Dana Reitsema bloeit elk jaar meer op. Ze staat steeds steviger in haar schoenen en durft haar talent steeds meer te laten zien. Wanneer ze vrij staat en ze schiet, is hij vaak raak.

De coaches

Door de trainingen van Maarten Rijken leren de dames gedisciplineerd zijn en dat komt in de coaching ook terug en de positieve en motiverende coachingstijl van Suard Posthuma zorgt ervoor dat iedereen zich van haar beste kant laat zien.

Het succes

Esther en Manon: "Dat wij op dit moment 1e staan, is vooral te danken aan de goede coaching. We hadden dit niet verwacht, maar als je ziet wat voor spelers wij in het team hebben is het niet heel gek. Het enige wat ons soms in de weg zit is onszelf."

De concurrentie

Groene Uilen 3 staat samen met Penta bovenaan, daar moeten ze 14 december weer tegen spelen. Esther: "We hebben tot nu toe alleen verloren van Scylla 3, hier moeten we 25 januari weer tegen. We gaan vol vertrouwen en positiviteit de wedstrijden in."

Het voorbeeld

Manon: "Elena Delle Donne, van de Washington Mystics. Ze is een hele goede basketbalster en weet altijd te scoren. Ook Liz Cambage van de Las Vegas Aces en Dearica Hamby zijn voorbeelden voor mij. Ik ben zelf lang en de meeste vrouwen in de WNBA zijn ook lang, het is leuk om te zien dat die vrouwen zelfverzekerd zijn over hun lengte en deze gebruiken voor basketbal"

Het doel

Het doel is om zo positief mogelijk het seizoen met elkaar door te gaan. Iedereen moet de kans krijgen om te spelen en zich te ontwikkelen en wat hier de uitkomst van is gaan we zien aan het einde van het seizoen. Maar kampioen worden is natuurlijk wel de droom

Meer berichten