Afbeelding
Foto: Anna Kristina Brouwer

VIDEO: Anna lijdt aan endometriose en adenomyose

Gezondheid

HEERENVEEN - Als Anna Kristina Brouwer uit Heerenveen een jaar of 16 is, stort haar wereld abrupt in. Ze krijgt te kampen met hevige buikpijn. Een pijn, die pas jaren later gediagnostiseerd wordt als ‘endometriose’, een baarmoederziekte waarbij weefsel, dat lijkt op baarmoederslijmvlies, gaat woekeren buiten de baarmoeder. Jarenlang wordt Anna geteisterd door onwetendheid. Ze wordt bovendien meerdere malen opgenomen in het ziekenhuis, maar een blijvende oplossing komt er niet. Tot overmaat van ramp, zorgt de pijn er een aantal weken geleden voor dat ze tijdelijk in een rolstoel belandt. En dat hakt er behoorlijk in. Anna deelt haar indrukwekkende verhaal met ons.

Al op jonge leeftijd gaat ze aan de pil. “Vanaf het allereerste begin had ik al extreme menstruaties. Daarom kreeg ik de pil voorgeschreven omdat de ongesteldheid dan vaak wat minder heftig wordt”, begint Anna haar verhaal. Op haar zestiende wordt bij haar moeder echter endometriose ontdekt. “Zij had precies dezelfde klachten die ik ook had. Ik wist gelijk dat ik hetzelfde had.” Anna gaat naar de gynaecoloog om te controleren of er iets mis is in haar lichaam. Daar wordt een echo gemaakt, maar deze kan het beeld van endometriose niet bevestigen. “Het probleem met endometriose is dat het vaak niet zichtbaar is op een echo of MRI scan”, legt Anna uit. “De enige manier om zeker te weten of je het hebt, is een kijkoperatie. Pas vorig jaar heb ik uitsluitsel gekregen, toen ik ondertussen al zes keer op de spoedeisende hulp had gelegen.”

Hele heftige pijn

De endometriose zorgt voor heel heftige pijnscheuten in de buik. “Ik kan dan amper lopen en het voelt alsof er met een mes in mijn buik wordt gestoken.” De pijn wordt zelfs zo erg, dat Anna een aantal weken geleden in een rolstoel belandt. “Ik kon niet eens meer wandelen van de pijn. Verschrikkelijk. Ik kon niet eens meer zelf de boodschappen doen.”

Om de pijn te onderdrukken, kreeg Anna morfine en een medicijn genaamd ‘Lucrin’. Dat zijn injecties die je kunstmatig in de overgang brengen. Deze methode mag dan helpen tegen de pijn, de bijwerkingen blijken niet mals. “Ik kreeg last van opvliegers en ik lag iedere nacht wakker. Als gevolg daarvan kreeg ik last van sombere en depressieve gedachtes. Daar ben ik dus mee gestopt, omdat ik me alleen maar slechter ging voelen.”

Alsof er een mes in mijn buik wordt gestoken.

Geen blijvend medicijn

De laatste weken gaat het weer iets beter met Anna. Ze slikt weer ‘gewoon’ de pil en zit niet meer in een rolstoel. Het vervelende is echter dat er nog geen medicijn tegen endometriose is. Dus zit er vaak niets anders op dan de pijn te ‘onderdrukken’ en zo goed mogelijk met de ziekte te dealen. “Er zijn wel opties zoals het verwijderen van de baarmoeder, maar de verklevingen blijven dan alsnog zitten buiten de baarmoeder. De vraag is dus of dat het gewenste effect oplevert.”

Leven in onzekerheid

Twee weken geleden wordt er naast endometriose ook nog eens adenomyose vastgesteld bij Anna. “Adenomyose zit in de baarmoederwand: dat maakt de kans dat je onvruchtbaar wordt groter. De ziekte tast namelijk de baarmoederwand aan. Stel: je eitje wordt bevrucht, dan kan het misschien niet innestelen. Als het wel lukt, dan is de kans groter dat je een miskraam krijgt of dat het een negatieve invloed heeft op je kind. Dit nieuws kwam keihard aan en moet ik nog echt zien te verwerken...”

Videoreportage

Bekijk en beluister hier het indrukwekkende verhaal van Anna.


Afbeelding
Afbeelding
Column Rijkele Dijkstra: Ons veilige gevoel Column 1 uur geleden
Afbeelding
Column Melissa: Uit de kast komen is niet alleen bevrijdend voor jezelf, maar ook voor anderen Column 7 uur geleden
Afbeelding
De Hunebeddenjager: Een avontuurlijke ontdekkingsreis met Willem Donker Cultuur 9 uur geleden
Hoe ga jij Koningsdag vieren?
Activiteiten op Koningsdag in Heerenveen Algemeen 11 uur geleden
Afbeelding
Column Desirée van Dijk-Attema: Uitstellen Column gisteren
Afbeelding
Hondje Binky in de bemiddeling Stichting SOS voor huisdieren Friesland Algemeen 23 apr, 14:00
Afbeelding
Rosie nieuw in de bemiddeling Stichting SOS voor huisdieren Friesland Algemeen 23 apr, 13:02
Afbeelding
BROED, biodiversiteitsfestival - 11 mei 2024 - Alde Leie Evenement 23 apr, 12:00