Robyn vecht al 10 jaar tegen anorexia.
Robyn vecht al 10 jaar tegen anorexia. Foto: Robyn Sprietsma

Help Robyn in haar strijd tegen anorexia

Gezondheid

De 22-jarige Robyn Sprietsma uit Leeuwarden vecht al bijna haar hele leven tegen de eetstoornis anorexia. Tot op heden heeft niets geholpen. Opnames en klinieken bleken allemaal niet het gewenste effect op te leveren. Robyns wens om te leven is zo groot dat ze besluit om geld in te zamelen via een GoFundMe actie. Dat heeft nu al ruim 6300 euro opgeleverd, waarmee ze een relatief nieuwe behandelmethode wil uitproberen: PRI. Robyn hoopt zo het monster in haar hoofd definitief te kunnen verslaan.

Op haar twaalfde begint Robyn de eerste symptomen van anorexia te ervaren. In die tijd hebben zij en haar ouders nog niet door dat het om een eetstoornis gaat. “Het was ook niet echt zichtbaar. Dat komt ook door het algemene beeld dat er van deze eetstoornis is: iemand met anorexia is heel dun of eet niet, maar dat is dus helemaal niet zo. Er waren wel symptomen, maar niet extreem.”


Robyn Sprietsma vecht al 10 jaar tegen anorexia.  - Robyn Sprietsma

Dat is het algemene beeld dat er is: iemand met anorexia is heel dun of eet niet, maar dat is dus helemaal niet zo.

Verschillende vormen van anorexia

Robyn legt uit dat er verschillende vormen zijn van anorexia. “Per persoon kan het heel verschillend zijn waar je last van hebt. Er zijn mensen die weinig eten en veel bewegen. Maar ook mensen die last hebben van eetbuien en dat compenseren door de volgende dag helemaal niet te eten. Bij mij begon het met steeds minder eten: de koekjes en ongezonde dingen weglaten en daarna werd ook het gewone eten steeds minder. Daarentegen sportte ik wel meer en deed ik oefeningen. Daarom viel ik veel af.”

Een eetstoornis heb je nooit alleen

Anorexia beïnvloedt het leven van Robyn enorm. Ze kan bijvoorbeeld geen opleiding volgen of werken. “Sociale contacten heb ik bijna niet, omdat het leven van vrienden en vriendinnen wel gewoon doorgaat. Je blijft eigenlijk hangen. Ook in mijn omgeving merk ik dat. Mijn ouders maken zich iedere dag zorgen. Een eetstoornis heb je dus nooit alleen. Het geeft strijd en ruzie en dat maakt me erg verdrietig.”


PRI behandeling

Volgens Robyn heeft het bezoeken van klinieken tot dusver niets opgeleverd en daar baalt ze ontzettend van. “Waar het in de klinieken vaak om gaat, is ‘normaal’ eten en op een gezonde manier bewegen. Weer aankomen in gewicht dus.” Maar het onderliggende probleem, wat anorexia in stand houdt, wordt niet aangepakt. “Volgens mij gaat een eetstoornis niet zozeer om het eten zelf, maar is er een onderliggend probleem waardoor jij die eetstoornis hebt. Daar word naar mijn mening nog te weinig aandacht aan besteed.”

Nu onderneemt Robyn dus een ultieme poging om weer beter te worden, aan de hand van PRI. “PRI is een soort psychologische geneeskunde: traumatherapie. Ze focussen hierbij niet zozeer op de symptomen, maar kijken naar wat er in je verleden gebeurd is.” 

Doneren kan nog steeds

Robyn hoopt dat ze met deze behandeling volledig kan genezen van deze aandoening en is enorm dankbaar voor de hoeveelheid donaties. Op de website van GoFundMe kun je nog altijd doneren. Het geld dat Robyn niet nodig heeft voor onderzoek, doneert ze aan het Leontienhuis. Dat is een inloophuis voor mensen met eetstoornissen. Kijk op www.leontienhuis.nl voor meer informatie. 

Afbeelding
Domotheek geopend in Heerenveen Algemeen 10 minuten geleden
Afbeelding
Contextuele coaching met de Verbindingsmakelaar Zakelijk nieuws 1 uur geleden
Afbeelding
Treinen en bussen ook in Fryslân 3 minuten stil Algemeen 15 uur geleden
Afbeelding
Onderzoek: Hier worden in Friesland de meeste fietsen gestolen Algemeen 15 uur geleden
Beeld ter illustratie
Burgemeester Buma sluit woning in Leeuwarden vanwege overtreding Opiumwet Algemeen 21 uur geleden
Ritske en zijn dochter Binnie in de showtuin van Poelman Bestratingen.
Poelman Bestratingen viert 25-jarig jubileum Algemeen 21 uur geleden
Afbeelding
Onderzoek: dit is het meest gebruikte supplement in Friesland Gezondheid gisteren
Afbeelding
Nieuwe subsidie voor innovatieprojecten in de landbouw in Noord-Nederland Agrarisch nieuws 18 apr, 18:00