De frustratie druipt eraf bij middenvelder Mitchel Paulissen.
De frustratie druipt eraf bij middenvelder Mitchel Paulissen. Foto: Dijks Media / Henk Jan Dijks

SC Cambuur verliest in laatste minuut van FC Twente na omstreden VAR-moment

Sport

LEEUWARDEN - SC Cambuur verloor zondagmiddag met 0-1 van FC Twente. De spelers en staf van de Leeuwarders waren furieus, nadat er in de 96e minuut een strafschop gegeven werd voor een vermeende handsbal van rechtsback Doke Schmidt. De speler draaide zijn lichaam en kreeg de bal van dichtbij op zijn onderarm. De VAR besliste dat het een onnatuurlijke beweging was van de verdediger en FC Twente-aanvaller Ricky van Wolfswinkel schoot de strafschop onberispelijk binnen. Lees hieronder nog eens het hele wedstrijdverslag. 

Met een enorm spandoek brachten de spelers en stafleden van SC Cambuur vanmiddag voor de aftrap van het duel tegen FC Twente een eerbetoon aan Henk de Jong. “Bedankt voor alles topper!” was de hartelijke boodschap aan het adres van de Drachtster oefenmeester en daar zal iedereen van geel-blauw het volmondig mee eens zijn. Het mooiste geschenk vanmiddag zou echter een overwinning zijn en die doelstelling zou helaas niet slagen. SC Cambuur bood goed weerstand en had recht op minimaal een punt, maar moest door een makkelijk gegeven strafschop in de absolute slotfase een nederlaag slikken (0-1).


Een prachtig eerbetoon aan Henk de Jong. - Dijks Media / Henk Jan Dijks

Hoedemakers en Van Kaam samen in de basis 

Met Hoedemakers en Van Kaam voor het eerst samen in de basisopstelling begon SC Cambuur uitstekend aan de wedstrijd. Wat heet. Al in de eerste minuut was er een levensgrote kans voor Van der Water nadat Mambimbi zijn kompaan aan de linkerkant diep stuurde en Bangura op zijn beurt prima voorgaf. De bal kwam alleen net iets achter de rechtsbuiten, waardoor zijn inzet kracht ontbeerde en Unnerstal nog net redding kon brengen.

Die energie en agressiviteit aan Leeuwarder zijde zou blijven en daardoor werd het een levendige en gelijkwaardige eerste helft. Dat is op zichzelf al een knappe prestatie, want FC Twente, de huidige nummer vijf van de ranglijst, is in goede vorm en mag gezien de uitslagen op de andere velden vanmiddag nog naar boven kijken ook.


Mees Hoedemakers stond weer in de basis, samen met Daniel van Kaam. - Dijks Media / Henk Jan Dijks

Virginia attent 

Saai was het dan ook zeker niet, maar de uitgespeelde kansen waren wel op één hand te tellen. Eigenlijk had je daar helemaal geen vingers voor nodig en dat had te maken met de goede defensieve organisatie en het gebrek aan scherpte voorin bij beide ploegen, maar toch ook aan de arbiter, die ‘veilig’ floot zoals dat heet en daarmee het tempo uit de wedstrijd haalde. De grootste kansen voor De Tukkers kwamen op naam van Zerrouki en Misidjan, maar het was telkens Virginia die attent was en als winnaar uit de strijd kwam.


Joao Virginia stond uitstekend te keepen. - Dijks Media / Henk Jan Dijks

Spelbeeld na rust hetzelfde

Zonder wissels aan beide kanten was het spelbeeld na de theepauze niet wezenlijk anders. Het was wachten op een geniale ingeving van één van de 22 op het veld of een bal die met enig fortuin goed zou vallen. Even leek dat laatste het geval toen Daan Rots zo’n tien minuten voor tijd vanaf de rand van de zestien het maar eens probeerde en daarmee de prima keepende Virginia kansloos liet. Tot een treffer zou het echter niet leiden, want zijn inzet ging via de paal weer uit de goal en SC Cambuur kon opgelucht ademhalen.

Dat laatste kon FC Twente ook toen SC Cambuur leek vertrokken met vier tegen twee na een snel genomen ingooi, maar werd afgefloten doordat Pröpper een hoofdblessure veinsde. Hij zou na afloop zelf ook toegeven dat daar geen enkele aanleiding voor was, maar het werkte wel doordat de arbitrage er in mee ging en SC Cambuur daarmee een uitgelezen kans ontnam om de openingstreffer aan te tekenen.


Mitchel Paulissen en Milan Smit zijn woest dat de ingooi niet snel genomen mag worden. - Dijks Media / Henk Jan Dijks

De VAR is beslissend

Als het daar bij zou blijven dan hadden de geel-blauwen in ieder geval nog een terecht punt overgehouden aan de wedstrijd, maar het zou anders lopen. In de blessuretijd kreeg Doke Schmidt namelijk een bal van heel dichtbij via de grond hard tegen zich aangeschoten en de VAR besloot daarop om scheidsrechter Kamphuis naar de kant te roepen. Ook die oordeelde onreglementair handelen en legde de bal op de stip. Was dat terecht? Op basis van de huidige regel wellicht, maar het was onmogelijk voor Schmidt om de bal, die ruim naast was gegaan, nog te ontwijken en wat is het dan precies wat hem valt kwalijk te nemen?

Hoe het ook zij, Ricky van Wolfswinkel mocht onder begeleiding van een hels fluitconcert aanleggen en de spits faalde niet. Hij schoot hem, dat moet gezegd, uitstekend hard en hoog binnen en liet daarmee Joao Virginia compleet kansloos. Het was meteen het laatste wapenfeit van de wedstrijd en daarmee krijgt SC Cambuur iets te weinig en blijft een zure nasmaak over.


De spelers en staf van SC Cambuur voelen de bui al hangen. - Dijks Media / Henk Jan Dijks

Geen wedstrijd aankomend weekend

Volgend weekend komt SC Cambuur niet in actie. Er stond voor de twaalfde speelronde weliswaar een uitwedstrijd in De Kuip op de agenda, maar vanwege het Europese programma van de Rotterdams is deze verplaatst naar donderdag 10 november. De eerstvolgende is daarmee andermaal een thuiswedstrijd en wel op vrijdagavond 4 november tegen N.E.C. Nijmegen.

POLL

Een penalty? 

Ja

Nee

Afbeelding
Onderzoeksjournalist Darshan Boerema checkt hoe ver je kan gaan met een neprijbewijs: “Bizar dat het zo makkelijk gaat" Persoonlijke verhalen 2 uur geleden
Afbeelding
Provinciale Staten vergadert in Holwert Samenleving 20 uur geleden
Afbeelding
Bjørn Johnsen traint mee met eerste selectie SC Cambuur Sport 23 uur geleden
Afbeelding
Twee auto's botsen op kruispunt in Leeuwarden Algemeen 30 jan, 12:28
Afbeelding
SC Cambuur verliest van Fortuna Sittard na zure VAR-momenten Sport 30 jan, 09:42
Afbeelding
Zweefvliegclub overhandigd bidboek aan gedeputeerde voor luchtvaart Algemeen 30 jan, 09:05
Afbeelding
TRANSFER: Navarone Foor per direct naar SC Cambuur Sport 28 jan, 20:14
Afbeelding
Arriva rijdt met 'Thialf Express' tijdens Daikin NK Afstanden Heerenveen Sport 28 jan, 12:00