De spelers van SC Cambuur kunnen hun ogen niet geloven na de 3-0 winst tegen PSV.
De spelers van SC Cambuur kunnen hun ogen niet geloven na de 3-0 winst tegen PSV. Foto: Dijks Media / Anne Waterlander

SC Cambuur schrijft historie en wint van PSV

Sport

LEEUWARDEN - Voor het eerst in de historie wist SC Cambuur zaterdagmiddag van PSV Eindhoven te winnen. De Leeuwarders wonnen maar liefst met 3-0 en zorgden daarmee voor een stunt van jewelste. Het feest ging dan ook nog lang door in het Cambuur Stadion. De doelpunten kwamen op naam van Silvester van der Water, Mitchel Paulissen en Sai van Wermeskerken. Geniet hieronder nog eens na van het wedstrijdverslag. 

De koploper van de Eredivisie op bezoek in Leeuwarden. Dat is altijd bijzonder en staat ook niet zelden garant voor spektakel. Vorig jaar was SC Cambuur tot drie keer toe dichtbij een resultaat tegen een club uit de traditionele top drie, maar was het telkens nét niet. Vanmiddag in een opnieuw stijf uitverkocht Cambuur Stadion werd daar eindelijk mee afgerekend en hoe. SC Cambuur won voor het eerst in de 58-jarige historie van koploper PSV Eindhoven en deed dat ook nog eens met uitstekend voetbal, drie doelpunten en een clean sheet. Ja, u leest het goed: 3-0 voor geel-blauw! ZEGT HET VOORT!


Foto: Dijks Media / Henk Jan Dijks

Afscheid Erik Schouten

Voorafgaand aan wat dus een historisch duel zou worden was er nog een indrukwekkend afscheid van niet de eerste de beste. De Cambuur-supporters namen afscheid van de aanvoerder van misschien wel het meest succesvolle Cambuur allertijden: Erik Schouten. Die had op zijn beurt mooie woorden voor de club en de supporters en het klaterende applaus van de tribunes was meer dan terecht.


Foto: Dijks Media / Henk Jan Dijks

De meest productieve ploeg, tegen de minste

Dan de wedstrijd. In de bespiegelingen vooraf was iedereen het erover eens: het zou een makkelijke middag worden voor PSV. Geen gekke gedachte, want het was een treffer tussen de nummer zeventien en minst productieve club van de Eredivisie (vijf keer gescoord) tegen de trotse koploper en ook nog eens de meest productieve club (28 doelpunten).

Op het veld was daar echter weinig van te merken en zoals analist Kees Kwakman in de rust terecht opmerkte: “Als je het niet zou weten, zou je denken dat SC Cambuur bovenaan staat en niet PSV.” Beter kun je het overwicht van SC Cambuur niet beschrijven, want het team van gelegenheids-hoofdtrainer Pascal Bosschaart (Henk de Jong zit een schorsing van één wedstrijd uit) speelde met veel lef en energie en had geen enkel ontzag voor de grote namen van PSV.

In het eerste kwartier alleen al vielen er drie corners te noteren en waren er mogelijkheden voor Jamie Jacobs en Remco Balk. Onder aanvoering van een uitstekende Leon Bergsma, overigens ook de aanvoerder vanmiddag, Daniël van Kaam en Mitchel Paulissen was SC Cambuur de baas op het veld en zou het voor rust in de persoon van Tom Boere nog een tweetal knappe mogelijkheden krijgen.

En PSV dan? Dat kwam niet verder dan een tweetal mogelijkheden voor Gakpo en Saibari, maar was vooral aan het worstelen met druk zetten. Dat lukte namelijk maar zelden, al kan dat ook komen door het goed verzorgde positiespel van de geel-blauwen.


Foto: Dijks Media / Henk Jan Dijks

SC Cambuur scoort verdiend

Na de theepauze, waarin overigens niet werd gewisseld, zou het duel pas echt loskomen en kwamen er ook verdiende doelpunten. De eerste van SC Cambuur was ook meteen de mooiste en het was Silvester van der Water die zijn handtekening onder de treffer zetten. Na een balverovering van Mitchel Paulissen, de onbetwiste man of the match, besloot Van der Water het maar eens te proberen en deed dat werkelijk verwoestend. Zijn vlammende schot met links in de kruising liet Benitez kansloos en bracht het stadion in extase.


Foto: Dijks Media / Henk Jan Dijks


Foto: Dijks Media / Henk Jan Dijks

Fantastische sfeer

Die sfeer, die vanaf het begin af aan al fantastisch was, zou alleen maar beter worden en niemand in Leeuwarden kan het niet gehoord hebben. Zeker toen het zes minuten voor tijd ook nog eens 2-0 worden en het was andermaal een mooie aanval. Mitchel Paulissen was op aangeven Felix Mambimbi het eindstation en hij plaatste de bal beheerst in de hoek en bekroonde daarmee een uitstekend wedstrijd met een doelpunt.


Foto: Dijks Media / Henk Jan Dijks

3-0!

Kwam er nog een slotoffensief van het team van Ruud van Nistelrooy? Nauwelijks. Niet dat zijn ploeg het niet probeerde, maar SC Cambuur hield redelijk makkelijk stand en was eigenlijk gewoon beter. Dat het nog 3-0 zou worden was dan wellicht wat veel van het goede, maar niemand in het Cambuur Stadion die daar om maalde. Het slotakkoord in de negentigste minuut was voor Sai van Wermeskerken, die een afgeslagen pal hard tegen de touwen wisten te werken.


Foto: Dijks Media / Henk Jan Dijks

Historische zege

3-0. Het staat voor altijd in de geschiedenisboeken en daarmee winst SC Cambuur voor de allereerste keer van PSV en het was nog terecht ook. Het zal nog lang onrustig blijven in Leeuwarden.


Foto: Dijks Media / Henk Jan Dijks

Volgende week vroeg op de zondagmiddag staat er een even fraai als belangrijk affiche op de agenda: Go Ahead Eagles-uit. De aftrap van deze kraker is om 12.15 uur.

Afbeelding
Vijf tips om voedselverspilling tegen te gaan Algemeen 11 uur geleden
Afbeelding
Dit zijn de populairste spelers van de Eredivisie 2023-2024 Sport 13 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe #kalfbijkoe boer in Friesland Agrarisch nieuws 16 uur geleden
Afbeelding
Onderzoek: In Leeuwarden en Achtkarspelen wonen meeste rokers van Friesland Zorg & Welzijn 21 uur geleden
Afbeelding
Haijma Dé Witgoed Specialist partner in gemeentelijke witgoedwissel subsidie van € 750,- Zakelijk 23 uur geleden
Afbeelding
ANWB en provincie Friesland starten fietsverlichtingsactie 'Zet je licht aan! Samenleving 29 sep., 20:00
Afbeelding
Column Desirée van Dijk-Attema: Roger Whittaker en weer met beide benen op de grond Column 29 sep., 18:00
Afbeelding
'Post uit Berlijn', de oorlog door de ogen van een gedeporteerde student Historie 29 sep., 15:00