Foeke Booy verwelkomt assistent-trainer Rob Alflen.
Foeke Booy verwelkomt assistent-trainer Rob Alflen. Foto: Dijks Media

Foeke Booy realistisch: “We moeten onze ogen niet sluiten voor de keiharde cijfers”

Sport

LEEUWARDEN - Het aankomende seizoen Eredivisie spelen in het nieuwe stadion, dat is het doel van SC Cambuur dit seizoen. Een duidelijke doelstelling, in een per definitie vaak lastiger tweede jaar in de Eredivisie. Dat ervaart Cambuur nu, met een teleurstellende zeventiende plek op de ranglijst. Eén geluk: er is nog meer dan de helft van de wedstrijden te spelen, plus er is een langere voorbereiding dan normaal. RondOm Vandaag spreekt in de aanloop van de tweede seizoenshelft met technisch manager Foeke Booy.

SC Cambuur staat dit seizoen nog niet waar het wil staan op de ranglijst. De Leeuwarders wisten van de veertien wedstrijden slechts twee keer te winnen en twee keer gelijk te spelen. Dat heeft tot gevolg dat Cambuur nu op de voorlaatste plek staat in de Eredivisie. Ondanks dat het speltechnisch helemaal niet zo slecht is als de stand doet vermoeden (zes keer verlies met één doelpunt verschil), zijn het harde cijfers. “Daar komt bij dat coach Henk de Jong helaas noodgedwongen moest stoppen wegens zijn gezondheid. Ook dat heeft natuurlijk de nodige impact gehad,” legt Foeke uit.

Sjors Ultee en Rob Alflen

De eerste eerste prioriteit in de winterstop was dan ook het vinden van een geschikte opvolger voor Henk de Jong. “Na diverse gesprekken is dat gelukt met Sjors Ultee en met in zijn kielzog een extra assistent, Rob Alflen. Hiermee is de technische staf compleet in aanloop naar de belangrijke tweede fase van de competitie.” 

Structuur doorbreken

Foeke analyseert: “We hebben een selectie samengesteld die kwaliteiten heeft om ons doel, handhaving, te realiseren. Daar voel ik mij ook medeverantwoordelijk voor, alleen zitten wij in de afgelopen periode wel vaak aan de verkeerde kant van het spectrum. Dat heeft verschillende oorzaken gehad. Als je kijkt naar de afgelopen wedstrijden, was het vaak een ‘net niet’ verhaal. Dat kan één keer, misschien twee keer, alleen overkwam het ons wel erg vaak dat we het ‘net niet’ redden. Daar zit een structuur in. Het is de kunst om deze structuur te doorbreken en om te draaien naar de goede kant, linksom of rechtsom.” 

“De afgelopen wedstrijden was het vaak een ‘net niet’ verhaal.”

Een nieuwe start

Gelukkig heeft Cambuur nu de gelegenheid om opnieuw te beginnen. De spelers zijn even op vakantie geweest en staan weer fris aan de start van de tweede seizoenshelft. “We staan nu voor een nieuwe start. En het geluk, om maar van geluk te spreken, is dat we nu een lange voorbereidingsperiode hebben vanwege het WK. We hebben een trainingskamp in het buitenland en kunnen dus hard aan de slag richting januari 2023. Dat doen we met een nieuwe coach, samen met de staf. Met een nieuwe frisse blik, andere normen en accenten. Een nieuwe trainer biedt ook weer perspectief aan spelers om hun visitekaartje af te geven. Dan is het zaak of je kan aanhaken of niet. Niet alleen zeggen maar ook doen! Alleen dan kunnen we het omdraaien.” 


Foeke Booy wil de structuur doorbreken.  - Dijks Media / Anne Waterlander

Kansen om het om te draaien

Foeke wil benadrukken dat de club alles in het werk zal stellen om handhaving te realiseren. “We redeneren zeker niet dat het vanzelf wel goed gaat komen. Het zijn namelijk keiharde cijfers.” Daarmee doelt Foeke op het feit dat de Leeuwarders een aantal keer dichtbij een resultaat zijn geweest, maar toch steeds aan de verkeerde kant van de medaille staan. “Maar we krijgen nog kansen dit om te draaien. Die kansen zullen we met zijn allen moeten gaan pakken.” 

Kritisch, maar hoopvol

De technisch manager kijkt kritisch, maar hoopvol vooruit. “De cijfers geven ook aan dat de potentie er wel is en dat het team keihard werkt. De komende periode zullen wij samen met de trainer gaan bepalen of en voor welke positie wij eventueel versterkingen nodig hebben. De technische staf krijgt nu eerst de gelegenheid om de selectie met eigen ogen in actie te zien. Vooralsnog dus maar eens starten met elkaar. We gaan er vol voor met zijn allen,” besluit Foeke. 

Afbeelding
FMF leidt Friezen op tot burgerexperts in natuurinclusieve energietransitie Duurzaamheid 2 mrt, 12:00
Flinke uitslaande brand in Cammingaburen
Flinke rookontwikkeling bij uitslaande woningbrand in Leeuwarden 112-Nieuws 1 mrt, 10:32
Afbeelding
Burgemeester Buma sluit twee woningen in Leeuwarden vanwege overtreding Opiumwet Algemeen 1 mrt, 10:22
Afbeelding
Landelijke Opschoondag op 23 maart: in iedere Fries zit een Supporter van Schoon Natuur 1 mrt, 08:00
Asielzoekers die twintig dagen in het WTC verblijven krijgen een bed en opvang aangeboden.
Tijdelijke heropening WTC-complex als overlooplocatie aanmeldcentrum Ter Apel Samenleving 29 feb, 15:00
Afbeelding
Meer dan 30.000 vrijwilligers de straat op voor meer buitenspelen Samenleving 29 feb, 12:00
Afbeelding
Meer comfort voor fietsers in de Maria Louisastraat Samenleving 29 feb, 10:00
Afbeelding
Meer dan 500 Friese katten raakten vermist in 2023 Natuur 28 feb, 18:00