Foeke Booy verwelkomt assistent-trainer Rob Alflen.
Foeke Booy verwelkomt assistent-trainer Rob Alflen. Foto: Dijks Media

Foeke Booy realistisch: “We moeten onze ogen niet sluiten voor de keiharde cijfers”

Sport

LEEUWARDEN - Het aankomende seizoen Eredivisie spelen in het nieuwe stadion, dat is het doel van SC Cambuur dit seizoen. Een duidelijke doelstelling, in een per definitie vaak lastiger tweede jaar in de Eredivisie. Dat ervaart Cambuur nu, met een teleurstellende zeventiende plek op de ranglijst. Eén geluk: er is nog meer dan de helft van de wedstrijden te spelen, plus er is een langere voorbereiding dan normaal. RondOm Vandaag spreekt in de aanloop van de tweede seizoenshelft met technisch manager Foeke Booy.

SC Cambuur staat dit seizoen nog niet waar het wil staan op de ranglijst. De Leeuwarders wisten van de veertien wedstrijden slechts twee keer te winnen en twee keer gelijk te spelen. Dat heeft tot gevolg dat Cambuur nu op de voorlaatste plek staat in de Eredivisie. Ondanks dat het speltechnisch helemaal niet zo slecht is als de stand doet vermoeden (zes keer verlies met één doelpunt verschil), zijn het harde cijfers. “Daar komt bij dat coach Henk de Jong helaas noodgedwongen moest stoppen wegens zijn gezondheid. Ook dat heeft natuurlijk de nodige impact gehad,” legt Foeke uit.

Sjors Ultee en Rob Alflen

De eerste eerste prioriteit in de winterstop was dan ook het vinden van een geschikte opvolger voor Henk de Jong. “Na diverse gesprekken is dat gelukt met Sjors Ultee en met in zijn kielzog een extra assistent, Rob Alflen. Hiermee is de technische staf compleet in aanloop naar de belangrijke tweede fase van de competitie.” 

Structuur doorbreken

Foeke analyseert: “We hebben een selectie samengesteld die kwaliteiten heeft om ons doel, handhaving, te realiseren. Daar voel ik mij ook medeverantwoordelijk voor, alleen zitten wij in de afgelopen periode wel vaak aan de verkeerde kant van het spectrum. Dat heeft verschillende oorzaken gehad. Als je kijkt naar de afgelopen wedstrijden, was het vaak een ‘net niet’ verhaal. Dat kan één keer, misschien twee keer, alleen overkwam het ons wel erg vaak dat we het ‘net niet’ redden. Daar zit een structuur in. Het is de kunst om deze structuur te doorbreken en om te draaien naar de goede kant, linksom of rechtsom.” 

“De afgelopen wedstrijden was het vaak een ‘net niet’ verhaal.”

Een nieuwe start

Gelukkig heeft Cambuur nu de gelegenheid om opnieuw te beginnen. De spelers zijn even op vakantie geweest en staan weer fris aan de start van de tweede seizoenshelft. “We staan nu voor een nieuwe start. En het geluk, om maar van geluk te spreken, is dat we nu een lange voorbereidingsperiode hebben vanwege het WK. We hebben een trainingskamp in het buitenland en kunnen dus hard aan de slag richting januari 2023. Dat doen we met een nieuwe coach, samen met de staf. Met een nieuwe frisse blik, andere normen en accenten. Een nieuwe trainer biedt ook weer perspectief aan spelers om hun visitekaartje af te geven. Dan is het zaak of je kan aanhaken of niet. Niet alleen zeggen maar ook doen! Alleen dan kunnen we het omdraaien.” 


Foeke Booy wil de structuur doorbreken.  - Dijks Media / Anne Waterlander

Kansen om het om te draaien

Foeke wil benadrukken dat de club alles in het werk zal stellen om handhaving te realiseren. “We redeneren zeker niet dat het vanzelf wel goed gaat komen. Het zijn namelijk keiharde cijfers.” Daarmee doelt Foeke op het feit dat de Leeuwarders een aantal keer dichtbij een resultaat zijn geweest, maar toch steeds aan de verkeerde kant van de medaille staan. “Maar we krijgen nog kansen dit om te draaien. Die kansen zullen we met zijn allen moeten gaan pakken.” 

Kritisch, maar hoopvol

De technisch manager kijkt kritisch, maar hoopvol vooruit. “De cijfers geven ook aan dat de potentie er wel is en dat het team keihard werkt. De komende periode zullen wij samen met de trainer gaan bepalen of en voor welke positie wij eventueel versterkingen nodig hebben. De technische staf krijgt nu eerst de gelegenheid om de selectie met eigen ogen in actie te zien. Vooralsnog dus maar eens starten met elkaar. We gaan er vol voor met zijn allen,” besluit Foeke. 

Afbeelding
Grote drukte bij opening Albert Heijn Camminghaburen Zakelijk nieuws 2 uur geleden
Afbeelding
Dalsheim Digi-Totaal de verkoop en reparatie specialist voor camera's & toebehoren en Apple computers Algemeen 4 uur geleden
Afbeelding
Leeuwarden sluit zich aan bij actie 3FM-ochtendshow Cultuur 6 uur geleden
Afbeelding
Column Désirée van Dijk-Attema: Nat en nog meer onzekerheid Column 20 uur geleden
Afbeelding
A cappella concert met de titel 'Geen dag zonder Bach'. Evenement 23 uur geleden
Afbeelding
SC Cambuur neemt in stijl afscheid van het Cambuurplein Sport 13 mei, 09:30
Afbeelding
Fit4lady lanceert zomerse actie voor vrouwen: Sport een halve zomer voor slechts 49,- Sport 13 mei, 08:00
Nordic Walking is een ontzettend goede sport voor mensen met de ziekte van Parkinson.
Stichting Parkinson in Beweging stopt Sport 12 mei, 12:00