Afbeelding
De Wasper Herberg, gelegen in het Drents-Friese Wold. Foto: ZIEN24

Jan en Evelyn Sietsma ondernemen in het Drents-Friese Wold: Gebied kent alleen maar voordelen

Recreatie & Ontspanning Drents-Friese Wold

WAPSE- Het Drents–Friese Wold is een prachtige omgeving waar je even tot rust kan komen en kunt genieten van de natuur. Jan en Evelyn Sietsma weten dat maar al te goed. Zij zijn sinds 2010 de eigenaren van het hotel en restaurant De Wasper Herberg, gelegen in het Drents – Friese Wold. 

“De regio is qua natuur en omgeving prachtig”, begint Evelyn Sietsma. Wij zitten tussen verschillende nationale parken, denk aan het Dwingelderveld, Fochteloërveen, Doldersumseveld en de Havelterberg.” Het is in een toeristisch gebied. De mensen komen hier puur voor de rust, het fietsen wandelen en genieten van de mooie omgeving.  

Het gebied waar Jan en Evelyn werken, ligt een bijzonder gebied. Het Nationaal Park Drents-Friese Wold is één van de grootste natuurgebieden in Nederland. In 2000 werd ruim 6000 hectare bos, heide, stuifzand, en beekdalgraslanden aangewezen als Nationaal Park. Het Drents-Friese Wold behoort tot de mooiste en belangrijkste natuurgebieden van Europa en is daarom aangewezen als Natura2000 gebied. 

Het gaat niet alléén om natuur: in en rond het Nationaal Park wordt hard gewerkt. De vele recreanten, aangetrokken door het schitterende natuurgebied, worden gastvrij ontvangen door de vele ondernemers uit het hele gebied. 

Geen bewuste keuze

Het is echter geen bewuste keuze dat Jan en Evelyn hier hun hotel en restaurant hebben gevestigd. Jan groeit op in de horeca, zijn ouders hebben altijd horecazaken gehad. In 1995 kopen ze het pand van de Wasper Herberg. Evelyn komt er later bij en is in het begin met name achter de schermen aan het werk. In 2010 nemen Jan en Evelyn definitief het bedrijf over.
Ze hebben veel contacten met regionale collega-ondernemers. Is er bijvoorbeeld geen kamer meer vrij? Dan bellen ze een collega in de buurt met de vraag of daar nog plek is. “Wij bieden ook in samenwerking met een fietsenwinkel uit Appelscha een arrangement aan. Zo verhuren wij de fietsen van hen bij ons hotel en bieden we de gasten een uitje aan. Ze kunnen in Appelscha de fietsen huren, bij ons komen lunchen en vervolgens de terugtocht maken.” Volgens Evelyn versterken de regionale collega’s elkaar door samen te werken.
Eigenlijk zijn er alleen maar voordelen aan het Drents – Friese Wold, vindt Evelyn. “Het is niet dat ik denk: we missen hier iets. Wij moeten het van het toerisme hebben. Mensen die bij ons komen, komen puur voor de omgeving en natuur.”
Dat de Kolonie van Weldadigheid in Frederiksoord en Veenhuizen twee jaar geleden tot UNESCO Werelderfgoed is benoemd, helpt ook mee. Veel mensen komen daar op af. “Daar springen wij ook op in. Zo hebben wij een arrangement voor het gevangenismuseum in Veenhuizen en de Proefkolonie in Frederiksoord, waarbij ze ook meteen het Unesco Werelderfgoed kunnen bezoeken.”

Beheer oevers langs Friese vaarwegen
Subsidieregelingen oeverbeheer geopend Financieel 2 uur geleden
Afbeelding
Bevrijdingsvuur naar Kazemattenmuseum Algemeen 9 uur geleden
Afbeelding
Onderzoek: houtworm en boktor zorgen voor meeste overlast in Friesland Natuur 23 uur geleden
Afbeelding
DODENHERDENKING KORNWERDERZAND KAZEMATTENMUSEUM Algemeen 1 mei, 08:00
Rijden onder invloed van cannabis gebeurt het vaakst bij mensen die al stevig blowen.
Veel cannabisgebruikers rijden onder invloed Gezondheid 30 apr, 18:00
Afbeelding
Uniek historisch dambord werpt nieuw licht op herkomst Fries damspel Cultuur 30 apr, 12:00
Afbeelding
Friese kunstenaars Wopke van der Heide en Marijke Buurlage exposeren in de Nieuwe Smederij Cultuur 30 apr, 10:00
Afbeelding
Friesland Pop presenteert: Mini Hiphop Conferentie met het thema "Ladies First" Cultuur 30 apr, 08:00