Afbeelding
Foto: Unsplash.com

Maak kennis met de unieke natuur van het Drents-Friese Wold: “Eén van de grootste natuurgebieden van Nederland”

Recreatie & Ontspanning

APPELSCHA - Het Nationaal Park Drents-Friese Wold behoort tot een van de grootste natuurgebieden van Nederland. Het heeft een oppervlakte van zo’n 6150 hectare aan bos en heide. Verken het bos op de grens van Friesland en Drenthe, door heerlijk te wandelen over de wandelpaden of neem een uitstapje op de fiets. Het Drents-Friese Wold is een Natura 2000 gebied. Daarmee behoort het tot de mooiste en meest belangrijke natuurgebieden van Europa.  

Een diverse natuur

De bossen van het Drents-Friese Wold zijn ontstaan in de 19e eeuw. Veel van de heide en stuifzanden werden geschikt gemaakt als bouw-of akkerland, waarna bosbouwers miljoenen bomen hebben geplant. Zo kom je schitterende dennenbossen tegen in landgoed Berkenheuvel en Dieverzand. Ook vind je veel vennen en heidegebieden, zoals het Groote veen en Snoekveen. Deze zijn in al die jaren onaangetast gebleven. Daarnaast vind je in het Drents-Friese Wold een groot heidegebied, ook wel het Doldersummer- en Wapserveld genoemd. En natuurlijk niet te vergeten het Aekingerzand, ook wel ‘De Kale Duinen’ genoemd, dit is een plek waar weer en wind de vrije loop hebben. Je vindt hier allerlei soorten dieren, zoals de zandhagedis en de kommavlinder. Ook is er de prachtige bosbeek ‘de Vledder Aa’, dat is eigenlijk de levensader van het nationaal park. Hij ontspringt in het Aekingerbroek en gaat dan richting het zuidwesten. Tot slot vind je centraal in het gebied de Oude Willem, wat voorheen een landbouwgebied was. Dat heeft nu ook weer een natuurbestemming gekregen. 

Verken het Drents-Friese Wold

In het Drents-Friese Wold zijn talloze wandel- en fietspaden aangelegd door de beheerders. Dat zijn Staatsbosbeheer, Vereniging Natuurmonumenten, Stichting Het Drentse Landschap en de Maatschappij van Weldadigheid. Daardoor kun je alle kanten op in het prachtige bos. Het park is voor een deel van oorsprong een nat gebied. Daardoor zijn vooral in het najaar veel paden erg nat. Waterdichte schoenen of laarzen zijn dus zeker geen overbodige luxe. De beheerders doen er alles aan om het Drents-Friese Wold zo goed mogelijk te onderhouden. Ze werken aan het herstel van de natuur door het uitgraven van slenken bijvoorbeeld.

Hoogtepunten Drents-Friese Wold

Binnen het Drents-Friese Wold vind je talloze hoogtepunten die je niet mag missen. Wat dacht je bijvoorbeeld van Uitkijktoren Bosberg, waar je vanuit de lucht het bos van het Drents-Friese Wold kan ontdekken. Of de Uitkijktoren van Doldersummerveld, met een unieke vogelkijklocatie en uitzicht. De Huenderweg, waar je schapen en koeien midden op de weg vindt. En natuurlijk de dennenbossen van Berkenheuvel-Dieverzand, waar je de idyllische naaldbossen vindt. Mocht dat nog niet genoeg zijn, kijk dan eens naar de grenspoel in het Aekingerzand, waar je schitterend ven, stuifduinen en beekdalgrasland kunt vinden. Oftewel, er is genoeg prachtige natuur te vinden in het Drents-Friese Wold.

Beheer oevers langs Friese vaarwegen
Subsidieregelingen oeverbeheer geopend Financieel 5 uur geleden
Afbeelding
Bevrijdingsvuur naar Kazemattenmuseum Algemeen 12 uur geleden
Afbeelding
Onderzoek: houtworm en boktor zorgen voor meeste overlast in Friesland Natuur 1 mei, 18:00
Afbeelding
DODENHERDENKING KORNWERDERZAND KAZEMATTENMUSEUM Algemeen 1 mei, 08:00
Rijden onder invloed van cannabis gebeurt het vaakst bij mensen die al stevig blowen.
Veel cannabisgebruikers rijden onder invloed Gezondheid 30 apr, 18:00
Afbeelding
Uniek historisch dambord werpt nieuw licht op herkomst Fries damspel Cultuur 30 apr, 12:00
Afbeelding
Friese kunstenaars Wopke van der Heide en Marijke Buurlage exposeren in de Nieuwe Smederij Cultuur 30 apr, 10:00
Afbeelding
Friesland Pop presenteert: Mini Hiphop Conferentie met het thema "Ladies First" Cultuur 30 apr, 08:00