Wethouder Hein de Haan maakt namens de gemeente Leeuwarden de prestatie-afspraken met de twee woningcoroporaties en de belangenbehartigers van de huurders.
Wethouder Hein de Haan maakt namens de gemeente Leeuwarden de prestatie-afspraken met de twee woningcoroporaties en de belangenbehartigers van de huurders. Foto: Gemeente Leeuwarden

Leeuwarden maakt prestatie-afspraken met WoonFriesland, Elkien en huurders

Politiek

Voor het zesde opeenvolgende jaar hebben de gemeente Leeuwarden, de corporaties WoonFriesland en Elkien en de huurdersorganisaties Nieuw Elan en De Bewonersraad prestatieafspraken vastgesteld.

“De samenwerking in het domein van de volkshuisvesting omvat onderwerpen als betaalbaarheid, beschikbaarheid en kwaliteit. Wonen en zorg is ook een belangrijk terrein waar partijen elkaar dagelijks vinden”, schrijft de gemeente Leeuwarden.

De beide corporaties hebben voor 2021 voor circa € 87 miljoen aan plannen voor nieuwbouw, onderhoud en woningverbetering. Hiermee wordt ook in 2021 weer fors geïnvesteerd in de woningvoorraad in de gemeente Leeuwarden.

De gemeente, de corporaties en de huurdersorganisaties onderkennen dat er in de toekomst belangrijke opgaven liggen voor de stad en de dorpen. Daarvoor zijn meer middelen nodig. Jaarlijks dragen de beide corporaties gezamenlijk een bedrag van bijna 24 miljoen euro af aan de verhuurderheffing. Geld dat dus niet geïnvesteerd kan worden in nieuwbouw, verbetering van woningen, onderhoud én het betaalbaar houden van woningen.

Betaalbare verduurzaming blijft een aandachtspunt
Sigrid Hoekstra, directeur-bestuurder WoonFriesland: “Betaalbare verduurzaming van huurwoningen blijft één van de speerpunten in de onderlinge afspraken. De ambities van de partijen hiervoor liggen hoog. Voor ons als het sociaal verhuurbedrijf staan lage lasten voor de huurder centraal. Daar zetten wij ons dagelijks voor in.”

Peter van de Weg, directeur-bestuurder Elkien: “Wij werken elke dag aan betaalbare, duurzame en passende woningen voor onze huurders. Maar een huurwoning is niet alleen een voorziening maar ook een thuis in een plezierige, veilige en leefbare woonomgeving. En alleen door samen te werken met verschillende partijen, bieden wij huurders oplossingen waar ze ook echt wat aan hebben. Met de gemaakte prestatieafspraken leggen we hiervoor een goede basis.”

“We hebben goede afspraken met elkaar gemaakt. Voor ons en huurders blijft vooral een goede beschikbaarheid van sociale huurwoningen van belang. Ook de komende tijd zien wij daarin een uitdaging”, vult Marc Kuipers, bestuurder van huurdersorganisatie Nieuw Elan aan.

Ook zorg- en maatschappelijke organisaties erbij nodig
Er is een groeiende groep kwetsbare huurders. Om kwetsbare huurders zelfstandig te laten wonen is het nodig dat zorg of maatschappelijke begeleiding goed geregeld wordt. Dit vraagt om een nauwe samenwerking tussen partijen, waarbij ook andere zorg- en maatschappelijke organisaties nodig zijn.

Directeur Gert Brouwer van De Bewonersraad Friesland: “Het sociaal domein en het volkshuisvestelijk domein groeien steeds meer en zichtbaar naar elkaar toe. Dat zien we ook in de gemaakte prestatieafspraken die we als Bewonersraad hebben gemaakt met de corporaties en de gemeente. Volkshuisvesting gaat immers allang niet meer alleen om stenen. Het gaat juist om de mensen die er in wonen. De schakel naar het sociaal domein is dan een logische stap.”

Volkshuisvestingvisie 2021
In 2020 is gewerkt aan de nieuwe volkshuisvestingsvisie 2021, waarmee de gemeente weer beschikt over een actueel en integraal volkshuisvestingsbeleid. Begin 2021 gaan partijen deze visie vertalen naar concrete meerjarenafspraken, onder ander over wonen & zorg en stedelijke vernieuwing.

Wethouder Hein de Haan: “We willen een samenleving waarin iedereen kan meedoen, elkaar kan tegenkomen en waar we niemand uitsluiten, ook niet qua wonen. Wanneer je inkomen niet toereikend is voor een koopwoning, kun je toch goed en betaalbaar wonen, in een fijne buurt waar jij je thuis voelt. Dat is de basis van de nieuwe Volkshuisvestingsvisie en daarover maken we ook jaarlijkse afspraken met de corporaties en huurdersorganisaties.”

Beheer oevers langs Friese vaarwegen
Subsidieregelingen oeverbeheer geopend Financieel 22 uur geleden
Afbeelding
Bevrijdingsvuur naar Kazemattenmuseum Algemeen 2 mei, 08:00
Afbeelding
Onderzoek: houtworm en boktor zorgen voor meeste overlast in Friesland Natuur 1 mei, 18:00
Afbeelding
DODENHERDENKING KORNWERDERZAND KAZEMATTENMUSEUM Algemeen 1 mei, 08:00
Rijden onder invloed van cannabis gebeurt het vaakst bij mensen die al stevig blowen.
Veel cannabisgebruikers rijden onder invloed Gezondheid 30 apr, 18:00
Afbeelding
Uniek historisch dambord werpt nieuw licht op herkomst Fries damspel Cultuur 30 apr, 12:00
Afbeelding
Friese kunstenaars Wopke van der Heide en Marijke Buurlage exposeren in de Nieuwe Smederij Cultuur 30 apr, 10:00
Afbeelding
Friesland Pop presenteert: Mini Hiphop Conferentie met het thema "Ladies First" Cultuur 30 apr, 08:00