Afbeelding

De Wissel vangt Leeuwarder dieren op

Persoonlijke verhalen

Iedereen weet dat 4 oktober dierendag is, maar wist u ook dat het 4 april wereld zwerfdierendag was? Waarschijnlijk is deze dag aan u voorbij gegaan zonder dat u het wist. In Nederland worden zwerfdieren opgevangen in dierenasiels. Zij zorgen ervoor dat alle thuisloze honden, katten, konijnen en andere zwervers een dak boven hun hoofd krijgen en hopelijk een nieuw mandje in een lief gezin. In Leeuwarden vangt dierenopvang De Wissel veel huisdieren op. Aan de lezers van RondOm Leeuwarden geeft Linda, algemeen medewerker bij De Wissel, een kijkje in de keuken.

Wat gebeurt er als er een zwerver wordt aangemeld?
"We vragen of het zeker is dat niemand de kat kent en de kat van niemand is. De kat moet minstens 48 uur rondlopen, pas dan mogen mensen de kat brengen of halen we hem op met de dierenambulance. Ter plekke controleren we de chip en als blijkt dat de kat wel uit de buurt komt dan mag hij niet mee. Tenzij er ernstig letsel is. Als er geen baasje wordt gevonden dan gaat de kat mee naar het asiel. Daar controleren we nog eens de chip. Bij geen chip of een ongeregistreerde of foutief geregistreerde chip schrijven we kat in. Er worden foto's gemaakt en de kat wordt op verschillende sites aangemeld als gevonden. De kat wordt gelijk ontvlooit en in quarantaine geplaatst. Daar moet hij binnen een week ingeënt worden. De kat wordt ook nog ontwormt en verder nagekeken en zo nodig behandeld. Als het baasje na veertien dagen niets van zich heeft laten horen dan sterriliseren/castreren wij de kat en mogen we hem of haar herplaatsen. Hij komt op de website als beschikbare kat met een verhaaltje over het karakter. De kat verlaat dan de quarantaine en komt in de groepsverblijven terecht waar bezoekers kennis kunnen maken. Als mensen geïnteresseerd zijn in een dier dan gaan we via een gesprek kijken welke het best bij hun past. Bij kenniskmaking kijken we of het ook echt klikt, van beide kanten. Als het dier mee gaat dan hebben mensen altijd een proefperiode en houden we contact via de nazorg.

Zijn er veel zwervers in Leeuwarden?
We vangen jaarlijks zo’n 800 dieren op. Van de honden is maar een heel klein als zwerver binnengekomen, uiteindelijk vaak een hond die gedumpt is. Echte zwerfhonden hebben we namelijk niet in Nederland. Van de katten is ruim driekwart gevonden op straat. In het voorjaar en de zomer stijgt het aantal katten in ons asiel aanzienlijk! Dat komt omdat dan de kittens geboren worden. En een groot deel daarvan blijkt ongewenst.

Hoe voorkom ik zwerfdieren?
Neem je verantwoordelijkheid: castreer/steriliseer je katten. En als je niet meer voor je katten kan zorgen, breng ze dan bij het asiel. Maar gooi ze niet op straat.

Hoe kan ik De Wissel helpen?
Door donateur te worden, vrijwilliger te worden en de goede daden van hun asiel te delen. Veel mensen weten niet precies wat er allemaal gebeurt op een asiel. Deel daarom hun verhalen door die door te vertellen of via het internet!

Waarom zouden mensen dieren uit een asiel moeten adopteren?
Een heel groot deel van de asieldieren zijn leuke dieren die niet vanwege hun gedrag bij ons zitten. Ze hebben gewoon de pech dat er niemand meer voor hun wilde of kon zorgen. Deze dieren verdienen absoluut een nieuwe kans. We verkopen geen mooie praatjes, maar zijn ze juist heel eerlijk over wat goed is voor dat ene dier. Asiels helpen ook als het dier eenmaal thuis zit. En heel veel dierenartskosten zijn al door het asiel betaald. Daarbij is er een proeftijd en mag het dier altijd terug als het toch niet goed blijkt te gaan.

Afbeelding
Tips voor het kiezen en optuigen van je kerstboom Wonen 2 uur geleden
Afbeelding
Vernieuwd Iepen Mienskipsfûns (IMF) investeert 12 miljoen in Friese Mienskip Samenleving 16 uur geleden
Afbeelding
Veel minder Friezen verhogen eigen risico voor zorg Zorg & Welzijn 18 uur geleden
Afbeelding
De gezelligste kerstmarkten in Friesland Evenement 22 uur geleden
Afbeelding
Amaryllis presenteert nieuwe editie van vrijwilligersmagazine. Samenleving 8 dec., 08:00
Afbeelding
Boskalis bouwt rivierdeel Vismigratierivier Natuur 7 dec., 18:00
Afbeelding
Kleine groep Friese jongeren rookt dagelijks Zorg & Welzijn 7 dec., 15:00
Afbeelding
Jongeren bundelen krachten voor betaalbaar wonen en duurzame gemeenschappen Wonen 7 dec., 12:00