Afbeelding

OPROEP: Stuur anekdotes en foto’s van de Huizumer IJsbaan

Historie

HUIZUM - Huizum kende tot de aanleg van de rondweg de ook voor andere Leeuwarders zeer populaire ijsbaan van de in 1879 opgerichte IJsclub ‘Tjallinga’. Die club hield het ruim een eeuw vol. Nu is Cultuurpodium Dorpskerk Huizum in het kader van cultuurproject Arcadia op zoek naar mooie verhalen en/of foto’s van deze bijzondere ijsbaan. 

De Huizumer ijsbaan lag tussen de toenmalige Oude Potmarge en de Badweg, pal naast de begraafplaats. Nu wonen op deze plek met veel plezier de kermis-exploitanten. Op tal van foto’s van de ijsbaan ziet men de Dorpskerk Huizum, het oudste monument van de stad Leeuwarden (12e eeuw), op de achtergrond.

Mail jouw verhaal of foto

Cultuurpodium Dorpskerk Huizum doet de komende maanden mee aan het IIS-programma van het cultuurproject Arcadia. Tussen 5 mei en medio augustus, de 100 dagen van Arcadia, vinden in en om de Dorpskerk tal van evenementen plaats: lezingen, theateroptredens, poëzie, kunstexpositie, rondleidingen, te veel om op te noemen: zie www.dorpskerkhuizum.nl. Daarnaast zijn is het cultuurpodium op zoek naar bijzondere verhalen op en rond de oude Huizumer ijsbaan. Wie een leuke anekdote kan vertellen of nog een mooie foto van het schaatsplezier op de Huizumer ijsbaan heeft wordt uitgenodigd die voor 16 mei a.s. te mailen naar dorpskerkhuizum@gmail.com.

Expositie in De Voorhof

Naast de bundeling van verhalen wordt van binnengekomen foto’s een expositie samengesteld in het gebouw De Voorhof (Huizum Dorp 73), dat vlakbij de Dorpskerk ligt. Aan zowel het schriftelijke materiaal als mondelinge verhalen wijden we op 25 juni a.s. een bijeenkomst. Ook kan men kennisnemen van het boekje ‘Tjallinga Huizum’ van de bekende Huizum chroniqueur Siep Grijpstra uit 1986.

Kermisexploitanten ook uitgenodigd

Bijzonder is dat voor die bijeenkomst ook de kermisexploitanten worden uitgenodigd die nu op de plek van de vroegere ijsbaan wonen. Ook zij zitten vol met ‘sterke verhalen’. Zowel de oude ijsbaan als de huidige kermis staan immers voor vertier en voor plekken waar heel wat relaties zijn ontstaan. Dit type storytelling levert naast verbinding een spannende confrontatie en nieuwe inzichten met betrekking tot het beleven van vertier op. Wat ook telt: nu leeft de generatie die in Huizum schaatsplezier beleefde nog. Een extra reden om daar aandacht aan te schenken.

Maar eerst moeten we voldoende materiaal zien te verzamelen. Vandaar de oproep om verhalen, anekdotes en foto’s over belevenissen op de Huizumer ijsbaan voor 16 mei a.s. toe te sturen aan cultureel podium Dorpskerk Huizum.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Nieuw Ontwikkelperspectief voor de Lelylijn: Op Weg naar 2050 Politiek 15 uur geleden
Koningin Maxima
Koningin Máxima in gesprek met GreenInclusive over Friese natuurlijke waardeketen ' Algemeen 15 uur geleden
Afbeelding
Voorstelling Romijn Conen bij Revalidatie Friesland Algemeen 18 uur geleden
Afbeelding
Boeren overhandigen eerste spandoek aan de provincie Fryslân Agrarisch nieuws 22 uur geleden
Afbeelding
De leukste activiteiten tijdens Pinksteren in Friesland Recreatie & Ontspanning 17 mei, 20:00
Afbeelding
Maatschappelijke gift maakt Musical De Tocht toegankelijk voor 2000 kinderen Cultuur 17 mei, 18:00
Robin van Persie in actie tegen sc Heerenveen (2018).
Robin van Persie wordt de nieuwe hoofdtrainer van SC Heerenveen Sport 17 mei, 16:43
Afbeelding
Fries Museum bespaart 145 ton CO2 op jaarbasis dankzij optimalisatie klimaatinstallatie Algemeen 17 mei, 15:00