Colinda gebruikt onder andere matjes waarmee coachees belangrijke inzichten krijgen.
Colinda gebruikt onder andere matjes waarmee coachees belangrijke inzichten krijgen. Foto: RondOm Vandaag

Coach Colinda Mans: “Het is goed dat er meer aandacht is voor onderwerpen zoals emotionele verwaarlozing”

Gezondheid

LEEUWARDEN - De afgelopen jaren voelde coach Colinda Mans zich wel eens een roepende in de woestijn. Ze maakt zich al jaren hard voor de herkenning en erkenning van emotionele verwaarlozing, maar lang bleef het onderwerp taboe en werd er te weinig over gepraat. Gelukkig komt daar verandering in, merkt Colinda. Steeds meer mensen zien het belang in van emotionele intelligentie; zowel in de privésfeer, als in een professionele omgeving. RondOm Leeuwarden spreekt met haar over deze positieve trend: “Ik ben ervan overtuigd dat de wereld een mooiere plek zou zijn als we emotionele ontwikkeling serieuzer gaan nemen.”

Emotionele verwaarlozing; steeds meer mensen kennen de term, maar er is ook nog veel onwetendheid over. Het treedt op als iemand te weinig, niet de juiste of geen aandacht heeft (gehad) voor zijn of haar eigen emotionele wereld. Hierdoor kan een scala aan problemen ontstaan, weet Colinda uit eigen ervaring: “Mensen die te maken hebben gehad met emotionele verwaarlozing hebben vaak (onbewust) het gevoel dat ze niet oké zijn, dat er wat mis is met ze. Ze hebben het gevoel dat ze zichzelf niet kunnen of mogen zijn, zijn sterk geneigd zich aan te passen of juist precies andersom.” 

Een enorme drempel

Emotionele verwaarlozing kan een enorme impact hebben op je leven. Soms zitten er mensen bij Colinda op de bank met een dikke burn-out, een donkere depressie of zelfs met het gevoel dat het leven voor hen niets meer waard is. Maar daar begint het natuurlijk niet mee: “Velen vinden het moeilijk om de stap te maken naar een coach. Wanneer is het erg genoeg? Ze negeren hun pijn te lang en als je worstelt met emotionele verwaarlozing is het nog moeilijker om te herkennen dat het eigenlijk niet zo goed gaat.” Bovendien, ziet Colinda, ervaart men de drempel van een coachingstraject soms als groot: “Zeker als iemand te maken heeft met emotionele verwaarlozing. Zij hebben vaak een laag zelfbeeld. Naar een coach stappen zien zij soms als een bevestiging; zie je wel, je bent niet goed genoeg. Of ze zien het als een investering die ze niet waard zijn.” 

Op zoek naar je pijn

Colinda vindt het enorm zonde dat men pas bij haar langs komt als de koek helemaal op is. Een preventief coachingstraject zou ze iedereen die worstelt met emotionele verwaarlozing aanraden: “Je hoeft helemaal geen specifiek vraagstuk helder te hebben. In onze gesprekken gaan we samen op zoek naar de plekken waar het schuurt, naar jouw pijn. Ik gebruik daarvoor verschillende methodes, want wat bij de één veel effect heeft, kan de andere raar of ingewikkeld vinden. Het is belangrijk dat we iets doen wat bij jou past.” Tijdens een coachingssessie krijgt iemand vaak verhelderende inzichten: “Je ziet het vaak klikken: oh, daarom voel ik mij zo. Dat kan al heel erg opluchten en geeft handvatten om ermee aan de slag te gaan.” 

Emotionele intelligentie

Bij emotionele verwaarlozing heb je (te) weinig aandacht voor je emoties en dit kan je in de weg zitten. Niet alleen op persoonlijk vlak, maar ook als je aan het werk bent. Colinda ziet regelmatig mensen die juist tijdens het werk tegen deze problemen aanlopen, bijvoorbeeld in de zorg. “Het komt geregeld voor dat iemand in de zorg gaat werken, juist vanwege hun eigen pijn en gekwetstheid. Dit is vaak een onbewuste keuze.” Als ervaringsdeskundige herkent ze dit uit haar eigen leven: “Ik was vroeger een enorme pleaser, dus koos ik voor een baan in de hospitality. Maar dat pleasende gedrag kwam voort uit mijn eigen emotionele verwaarlozing. Ik sloeg erin door en kwam thuis te zitten met een enorme burn-out.” 

Gelukkig is emotionele verwaarlozing geen eeuwig probleem. Je kan leren om je eigen emoties en pijn te herkennen en begrijpen en zo kom je dichter bij jezelf: “Dit heet emotionele intelligentie en als je dit ontwikkelt maak je niet langer keuzes vanuit je eigen pijn, gekwetstheid of trauma, maar vanuit je eigen identiteit. Je kan keuzes maken die écht bij jou passen. Ook word je meer bewust van de (betekenis van) emoties van anderen en de impact hiervan op jou en andersom. Dit geeft inzicht en zorgt voor empathie, vertrouwen en verbinding.” 

Steeds meer aandacht 

Heel lang was er te weinig aandacht voor emotionele verwaarlozing en af en toe voelde het alsof Colinda’s boodschap gericht was aan dovemansoren. Inmiddels is er meer aandacht voor dit belangrijke onderwerp. “We durven meer te praten over zware thema’s, zo ook over emotionele verwaarlozing. Het taboe wordt kleiner. Dat maakt mij ontzettend gelukkig, want ik ben ervan overtuigd dat als iedereen een bepaalde mate van emotionele intelligentie bereikt, de wereld er beter uit zou zien.” Colinda is wat dat betreft echt een optimist: “Ik geloof dat we dan zelfs oorlog de wereld uit zouden kunnen helpen. Want als iedereen echt bewust is van de bron en het leed en de pijn die oorlog veroorzaakt, dan zouden we dat elkaar nooit meer kunnen aandoen.”

Nu er meer over dit onderwerp gesproken wordt, merkt Colinda dat andere zorgverleners en professionals vaker op haar deur kloppen: “ Zo begeleid ik bijvoorbeeld vakgenoten en werk ik wel eens samen met de fysiotherapeut die hier, in de Techumerpleats Gezondheidscentrum Zuidlanden, praktijk houdt. Want ook fysieke klachten kunnen veroorzaakt worden door emotionele verwaarlozing.” Daarnaast geeft ze regelmatig masterclasses aan studenten, bijvoorbeeld voor toekomstige zorgverleners, HRM-ers of docenten: “Hen leer ik emotionele verwaarlozing te herkennen bij zichzelf, zodat ze hun beroep beter kunnen uitoefenen, maar ook bij de mensen voor en met wie zij werken.” Colinda is dankbaar dat ze steeds meer mensen mag vertellen over emotionele verwaarlozing. Zo komt haar doel, om emotionele verwaarlozing uit de wereld te helpen, steeds dichterbij. 

Wandelretraite

De afgelopen jaren heeft de praktijk van Colinda Mans vleugels gekregen. Dat komt onder andere doordat Colinda zelf tijdens een wandelretraite realiseerde dat ze zich moest focussen op haar werk als coach: “Tijdens de wandelretraite in Marokko hadden we weinig luxe. Eenmaal thuis zei mijn broer; je kunt dus met weinig tevreden zijn. Maar dat klopte niet helemaal. Het inzicht was dat ik júist met minder gelukkiger ben. Ik zegde mijn baan op en stortte me vol op de praktijk.” Haar eigen positieve ervaring in Marokko zorgde ervoor dat ze ook anderen mee wil nemen en hen wil begeleiden in een ontdekkingsreis: “Je bent op deze plek op jezelf toegewezen. Er is geen luxe, geen afleiding. Wat doet dat met jou? Wie ben je nou echt?” Dit jaar organiseert Colinda samen met Lia Smits van Ontspannen wandelreizen voor de tweede keer zo’n wandelretraite.

Wil jij ook op zoek naar jezelf? Denk je dat je worstelt met emotionele verwaarlozing en zou je daar graag wat aan doen? Wil je je emotionele intelligentie (verder) ontwikkelen? Colinda begeleid je graag, in de vrije natuur van Marokko of tijdens één op één coachingssessies in Leeuwarden. Neem vooral contact op! Bel met 06 43 29 83 39 of mail naar info@colindamans.nl. Je kan ook altijd eerst een kijkje nemen op de website
www.colindamans.nl.

Afbeelding
Onderzoek: houtworm en boktor zorgen voor meeste overlast in Friesland Natuur 13 uur geleden
Afbeelding
DODENHERDENKING KORNWERDERZAND KAZEMATTENMUSEUM Algemeen 23 uur geleden
Rijden onder invloed van cannabis gebeurt het vaakst bij mensen die al stevig blowen.
Veel cannabisgebruikers rijden onder invloed Gezondheid 30 apr, 18:00
Afbeelding
Uniek historisch dambord werpt nieuw licht op herkomst Fries damspel Cultuur 30 apr, 12:00
Afbeelding
Friese kunstenaars Wopke van der Heide en Marijke Buurlage exposeren in de Nieuwe Smederij Cultuur 30 apr, 10:00
Afbeelding
Friesland Pop presenteert: Mini Hiphop Conferentie met het thema "Ladies First" Cultuur 30 apr, 08:00
Ouderen hebben bepaalde kwaliteiten waardoor ze zich vaak wel redden in het verkeer.
Help, mijn vader is niet meer veilig in het verkeer! Gezondheid 29 apr, 18:00
Afbeelding
Laat heel Fryslân zien hoe fantastisch het is om samen te zingen! Cultuur 29 apr, 09:00