Afbeelding

Steeds meer bedrijven staan voor de uitdaging van een cloud migratie

Algemeen

Het aantal Nederlandse bedrijven dat kiest voor een cloud migratie groeit hard de laatste jaren. Niet voor niets, daar deze migraties verschillende voordelen bieden. Denk aan de mogelijkheid om voorzieningen snel en gemakkelijk op- en af te schalen, waarmee kosten bespaard kunnen worden. Daarnaast vereenvoudigt de overstap naar de cloud het beheer op de IT-omgeving van organisaties. Het technisch applicatiebeheer hoeft niet langer intern te worden opgepakt; dit ligt bij de aanbieder van de afgenomen SaaS-dienst. Tegelijkertijd brengt dit nieuwe uitdagingen met zich mee. Denk bijvoorbeeld aan het belang van goed software asset management voor bedrijven. Organisaties willen het maximale halen uit de software die zij afnemen. Voor aanbieders van deze SaaS-applicaties is het zaak om de winst te optimaliseren. In dit artikel lees je meer over de uitdagingen waar bedrijven voor komen te staan bij een cloud migratie. 

Cloud migratie begint bij het creëren van inzicht 

Belangrijk bij het overwegen van een cloud migratie is het creëren van inzicht. In het bijzonder, het inzicht in het bestaande IT-landschap. Welke applicaties worden intern gebruikt? Op welke manier beweegt data zich door de organisatie? Mogelijk wordt er al gebruik gemaakt van koppelvlakken, API’s, enzovoorts. Het verkregen inzicht helpt bij het uitwerken van een plan voor de daadwerkelijke migratie naar de cloud. Niet onbelangrijk is het hierbij om de verschillende cloud-platforms met elkaar te vergelijken. Kies je voor het onderbrengen van IT-voorzieningen in de Azure-omgeving van Microsoft? Ga je voor de cloud-omgeving van Amazon (AWS)? Ook Google biedt mogelijkheden om cloud-diensten af te nemen. 

Organisaties kiezen vaak voor ondersteuning bij cloud migratie 

Om de cloud migratie zo soepel mogelijk te laten verlopen, loont het om hier professionele ondersteuning voor in te schakelen. Vaak hebben organisaties intern niet de tijd of benodigde kennis om zo’n migratie op de juiste wijze aan te kunnen pakken. Het inschakelen van een externe partij helpt te voorkomen dat veelgemaakte fouten ook door jouw organisatie worden gemaakt. Het leidt tot onnodig hoge kosten. 

Maak duidelijke afspraken over het gebruik van cloud-omgevingen 

Een ander aspect om rekening mee te houden bij een cloud migratie is de wijze waarop een cloud-omgeving door personeel gebruikt wordt. Bedrijfsgevoelige data wordt overgebracht naar een online omgeving. Men moet zich bewust zijn van hetgeen dat betekent. Voor wie is de data straks zichtbaar? Zijn er mogelijkheden om de data van buitenaf te benaderen? Vaak worden dergelijke afspraken geschaard onder IT governance. In welke mate werkt jouw organisatie hier al aan?

Wethouder Hein Kuiken, Sipke Jan Bousema en Gedeputeerde Sijbe Knol
Europaparty: groot feest in Leeuwarden ter ere van Joost Klein Cultuur 12 uur geleden
Afbeelding
Boersma Witgoed breidt uit richting Leeuwarden Zakelijk nieuws 15 uur geleden
Afbeelding
Gloednieuwe keuken- en badkamer opstellingen van Sani- en Keukensale Zakelijk nieuws 18 uur geleden
Afbeelding
Burgemeester Buma sluit woning in Leeuwarden vanwege overtreding Opiumwet 112-Nieuws 22 uur geleden
Afbeelding
Kijktip - FryslânDOK: Sterrennacht, over de waarde van de sterrenhemel Cultuur 7 mei, 18:00
HT Roeirace
Kijktip: De HT Roeirace live te volgen bij Omrop Fryslân Sport 7 mei, 15:33
Afbeelding
Twee mensen gewond bij brand in appartementencomplex in Leeuwarden 112-Nieuws 7 mei, 09:25
De spelers van SC Cambuur balen.
SC Cambuur verliest van Roda en maakt zich op voor bijzondere wedstrijd Sport 6 mei, 10:54