Afbeelding
Foto: Lucas Kemper Fotografie

Thuiszorg Het Friese Land: “Profiteer van slimme zorgtechnologie!”

Gezondheid

FRIESLAND - Een horloge waarmee u kunt bellen. Een medicijndoosje dat met u meedenkt. Of een slim slot op uw deur dat opengaat met een app. Steeds vaker passen we in de thuiszorg vernieuwende zorgtechnologie toe. “Zorg is en blijft mensenwerk, maar daar kan de technologie ons best een handje bij helpen”, vindt Jantine van der Schaaf, wijkverpleegkundige en projectmanager zorginnovaties bij Thuiszorg Het Friese Land. 

“De vraag naar thuiszorg neemt toe. Mensen worden ouder, hebben vaker last van chronische ziektes én blijven veel langer zelfstandig thuis wonen. Tegelijkertijd blijkt het steeds lastiger om vaardige verpleegkundigen en verzorgenden te vinden die in de thuiszorg aan de slag gaan. “Om de gewenste zorg in de toekomst te kunnen blijven bieden, is technologie in de zorg noodzakelijk“, legt Jantine uit. 

Beeldzorg

“Dankzij technologie kunnen we met minder zorgprofessionals toch kwalitatief hoogstaande zorg bieden. Denk aan ‘zorg op afstand’, bijvoorbeeld met beeldzorg”, vertelt Jantine. Thuiszorg Het Friese Land past beeldzorg op kleine schaal toe. Met het project ‘Beeldzorg, de toekomst?’, onderzoekt Jantine hoe beeldzorg vaker kan worden ingezet. “Aan de hand van ervaringen van cliënten en collega’s, onderzoek ik hoe we beeldzorg kunnen uitbreiden. Zodat er steeds meer cliënten gebruik van gaan maken.”


Foto: Aron Weidenaar

Meekijken op afstand

Beeldzorg is niets anders dan videobellen, maar dan wel binnen een extra beveiligde omgeving. Veel ouderen bellen tegenwoordig met hun kleinkinderen; niet met de telefoon aan het oor, maar kijkend op het beeldscherm, want met beeldbellen kun je elkaar zien. 

Dat werkt ook heel goed in de zorg. Met beeldzorg kan er op ieder moment van de dag contact worden gezocht met de (thuis)zorgprofessionals. Op afstand kan de verpleegkundige met een cliënt meekijken of adviseren. 

Thuisleven

Beeldzorg is slechts één praktisch voorbeeld van technologie in de thuiszorg. “Er is natuurlijk veel meer”, zegt Jantine. “Denk aan een digitaal slot op de voordeur, een slimme ‘medicijndoos’ die een seintje geeft als er medicijnen moeten worden ingenomen of een wuzzi-horloge met GPS-tracker. Komt je in de problemen, dan kun je hiermee met één druk op de knop een alarm inschakelen. Of je nu thuis bent, of onderweg. Zo gaan ouderen veilig en vertrouwd op pad dit voorjaar.”

Bijdragen in de kosten

De kosten voor technologische hulpmiddelen krijgt u in veel gevallen vergoed door uw zorgverzekeraar. Neem voor meer informatie hierover contact op met uw zorgverzekeraar.

Voor meer informatie over beeldzorg of over andere technologische hulpmiddelen: bel 0900-8864

Afbeelding
Vijf tips om voedselverspilling tegen te gaan Algemeen 11 uur geleden
Afbeelding
Dit zijn de populairste spelers van de Eredivisie 2023-2024 Sport 13 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe #kalfbijkoe boer in Friesland Agrarisch nieuws 16 uur geleden
Afbeelding
Onderzoek: In Leeuwarden en Achtkarspelen wonen meeste rokers van Friesland Zorg & Welzijn 21 uur geleden
Afbeelding
Haijma Dé Witgoed Specialist partner in gemeentelijke witgoedwissel subsidie van € 750,- Zakelijk 23 uur geleden
Afbeelding
ANWB en provincie Friesland starten fietsverlichtingsactie 'Zet je licht aan! Samenleving 29 sep., 20:00
Afbeelding
Column Desirée van Dijk-Attema: Roger Whittaker en weer met beide benen op de grond Column 29 sep., 18:00
Afbeelding
'Post uit Berlijn', de oorlog door de ogen van een gedeporteerde student Historie 29 sep., 15:00