Een voorbeeld van geringe staar.
Een voorbeeld van geringe staar. Foto: Marcel van Wijngaarden

In 20 minuten een gloednieuwe kunstlens

Gezondheid

LEEUWARDEN - Heb je slecht en wazig zicht? Zie je doffe en grauwe kleuren? Misschien heb jij dan wel staar. In dat geval is het handig om een bezoekje te brengen aan de optometrist van Copini Opticiens in Leeuwarden. Optometrist Marcel van Wijngaarden neemt graag de tijd voor je om te kijken wat er aan de hand is. 

Wat is staar?

“Staar is echt een ouderdomsverschijnsel. Er lopen dagelijks mensen bij ons de zaak binnen met de vraag: heb ik staar? Wij gaan dat vervolgens uitgebreid onderzoeken”, legt van Wijngaarden uit. “Staar ontstaat door een vertroebeling van de ooglens. Je ooglens is namelijk opgebouwd uit eiwitten. Wanneer je jong bent, zijn deze nog mooi gerangschikt, maar naarmate je ouder wordt, kunnen de eiwitten meer gaan samenklonten. Het licht schijnt daardoor niet meer helemaal goed door. Dat fenomeen noemen we staar.” 

Staar is niet te voorkomen

Staar is niet te voorkomen en er zijn geen medicijnen voor. Wel kan een oogarts het oog opereren. “De troebele lens wordt er uitgehaald en er wordt een heldere nieuwe kunstlens voor in de plaats gezet. Dit kunnen zij al binnen een kwartier behandelen. De mensen reageren vaak enorm dankbaar na afloop”, vertelt van Wijngaarden. 

Samenwerking met ziekenhuizen

Tegenwoordig worden veel mensen via de huisarts eerst doorgestuurd naar de optometrist voor een diagnose. “Het voordeel daarvan is dat je niet direct naar een oogarts hoeft. Wij kunnen met onze middelen heel precies constateren of er sprake is van staar. In de meeste gevallen kost dit ook niet direct je eigen risico en worden deze kosten vergoed.” 

“Dankzij onze goede samenwerking met verschillende ziekenhuizen in Friesland zijn er al diverse gevallen van oogafwijkingen succesvol doorverwezen en behandeld.” 

Total Eye Check

Bij Copini Opticiens kun je terecht voor een Total Eye Check. “De Total Eye Check is te vergelijken met een Total Body Scan, maar dan alleen gericht op de ogen. Met deze pijnloze techniek kunnen mogelijke oogafwijkingen in een vroegtijdig stadium worden gesignaleerd. Denk bijvoorbeeld aan complicaties door hoge oogdruk, netvliesafwijkingen of suikerziekte. Hoe ouder we worden, des te groter het risico op oogziekten. Daarom is het verstandig om regelmatig de ogen te laten controleren. Nieuwsgierig naar wat we voor u kunnen betekenen?” 

Copini Opticiens Leeuwarden
Nieuwestad 55
8911 CJ Leeuwarden
Tel. 058-2124729
Leeuwarden@copini-opticiens.nl

Een voorbeeld van geringe staar.
Afbeelding
Opvallende stijging: Nederland kent steeds meer huizen met schimmel en zwamgroei Samenleving 7 uur geleden
Afbeelding
Tialda Hoogeveen geïnstalleerd als nieuwe Berneboeke-ambassadeur Educatie 10 uur geleden
Afbeelding
Tom Boere per direct naar NAC Breda Sport 11 uur geleden
Afbeelding
Jongeren DWARS en Fridays For Future protesteren voor het klimaat Samenleving 13 uur geleden
Afbeelding
Roon Staal doet Leeuwarden aan tijdens wintertour Cultuur 15 uur geleden
Afbeelding
Gemeente Leeuwarden genomineerd voor Circular Award 2023 Winnen 17 uur geleden
Afbeelding
Wat kunnen verwachten in 2023: verkiezingen, schaatsen, darten en meer... Evenement 25 jan, 18:00
Afbeelding
Visit Friesland Elfstedenrace verhuist naar oktober Sport 25 jan, 15:00