Een voorbeeld van geringe staar.
Een voorbeeld van geringe staar. Foto: Marcel van Wijngaarden

In 20 minuten een gloednieuwe kunstlens

Gezondheid

LEEUWARDEN - Heb je slecht en wazig zicht? Zie je doffe en grauwe kleuren? Misschien heb jij dan wel staar. In dat geval is het handig om een bezoekje te brengen aan de optometrist van Copini Opticiens in Leeuwarden. Optometrist Marcel van Wijngaarden neemt graag de tijd voor je om te kijken wat er aan de hand is. 

Wat is staar?

“Staar is echt een ouderdomsverschijnsel. Er lopen dagelijks mensen bij ons de zaak binnen met de vraag: heb ik staar? Wij gaan dat vervolgens uitgebreid onderzoeken”, legt van Wijngaarden uit. “Staar ontstaat door een vertroebeling van de ooglens. Je ooglens is namelijk opgebouwd uit eiwitten. Wanneer je jong bent, zijn deze nog mooi gerangschikt, maar naarmate je ouder wordt, kunnen de eiwitten meer gaan samenklonten. Het licht schijnt daardoor niet meer helemaal goed door. Dat fenomeen noemen we staar.” 

Staar is niet te voorkomen

Staar is niet te voorkomen en er zijn geen medicijnen voor. Wel kan een oogarts het oog opereren. “De troebele lens wordt er uitgehaald en er wordt een heldere nieuwe kunstlens voor in de plaats gezet. Dit kunnen zij al binnen een kwartier behandelen. De mensen reageren vaak enorm dankbaar na afloop”, vertelt van Wijngaarden. 

Samenwerking met ziekenhuizen

Tegenwoordig worden veel mensen via de huisarts eerst doorgestuurd naar de optometrist voor een diagnose. “Het voordeel daarvan is dat je niet direct naar een oogarts hoeft. Wij kunnen met onze middelen heel precies constateren of er sprake is van staar. In de meeste gevallen kost dit ook niet direct je eigen risico en worden deze kosten vergoed.” 

“Dankzij onze goede samenwerking met verschillende ziekenhuizen in Friesland zijn er al diverse gevallen van oogafwijkingen succesvol doorverwezen en behandeld.” 

Total Eye Check

Bij Copini Opticiens kun je terecht voor een Total Eye Check. “De Total Eye Check is te vergelijken met een Total Body Scan, maar dan alleen gericht op de ogen. Met deze pijnloze techniek kunnen mogelijke oogafwijkingen in een vroegtijdig stadium worden gesignaleerd. Denk bijvoorbeeld aan complicaties door hoge oogdruk, netvliesafwijkingen of suikerziekte. Hoe ouder we worden, des te groter het risico op oogziekten. Daarom is het verstandig om regelmatig de ogen te laten controleren. Nieuwsgierig naar wat we voor u kunnen betekenen?” 

Copini Opticiens Leeuwarden
Nieuwestad 55
8911 CJ Leeuwarden
Tel. 058-2124729
Leeuwarden@copini-opticiens.nl

Een voorbeeld van geringe staar.
Markus Passion – Da Capo Leeuwarden
Kijktip: Markus Passion te sjen by Omrop Fryslân Cultuur 2 uur geleden
Afbeelding
Update: Gaslekkage ontstaan tijdens werkzaamheden in Leeuwarden 112-Nieuws 4 uur geleden
Kom jij langs bij de grote showroom uitverkoop van Bakker Postma in Leeuwarden?
Grote showroom uitverkoop bij Bakker Postma in Leeuwarden Zakelijk nieuws 5 uur geleden
Afbeelding
Succesvol jubileumspel in Leeuwarderbos voor 95-jarig bestaan Scoutinggroep Burmania Sport 7 uur geleden
Afbeelding
Leeuwarden doet voor de derde keer mee aan het NK Tegelwippen Algemeen 9 uur geleden
Afbeelding
Campagne Doortrappen feestelijk van start Gezondheid 21 uur geleden
Afbeelding
FryslânDOK: Prins Dokkum Cultuur 23 uur geleden
Pelle Schlichting (links) en Evert Stellingwerf (rechts)
Officiële opening van eerste snellaadplein in Leeuwarden voor elektrische trucks en bedrijfswagens Duurzaamheid 27 mrt, 15:00