Dorpskerk Huizum
Dorpskerk Huizum Foto: Jan de Vries

De ‘Oekraïne Lezing’ door Hubert Smeets en prof. Joris Voorhoeve

Evenement

LEEUWARDEN - Voorgaande jaren werd eind januari de Epo van Douma Lezing verzorgd door een prominente Nederlandse spreker. De Epo van Douma Lezing krijgt dit jaar een bijzonder karakter en heeft daarom deze keer ook een andere naam. De avond staat namelijk in het teken van (de oorlog in) Oekraïne met een uniek programma dat wordt verzorgd door Hubert Smeets, dè Rusland-expert, en prof. Joris Voorhoeve, voorzitter RvT van Open Door Ukraine (ODU), een platform dat nu heel actief is geworden als fondsenwerver voor Oekraïne.

Historicus Hubert Smeets, oud-hoofdredacteur van de Groene Amsterdammer, schreef meerdere boeken over Rusland en treedt regelmatig in talkshows op. Prof. Joris Voorhoeve was Kamerlid, Minister van Defensie en lid van de Raad van State. Tot voor kort was hij vicevoorzitter van de belangrijke Adviesraad Internationale Vraagstukken. Hij zet zich nu samen met Robert Serry sterk in voor donaties die de Oekraïners door de winter moeten heen helpen.

LC-journalist Patrick van ’t Haar, de man achter de doneeractie die circa 4 ton (!) voor Oekraïne opleverde, houdt een gesproken column. Daarnaast verzorgen drie topmusici uit Charkiv (de familie Yefimenko) een benefietconcert. Ze traden overal in Europa op. Nu ze tijdelijk als vluchteling in Bartlehiem wonen treden ze gratis op in de hoop geld in te zamelen voor Oekraïne. (Deze verrassing niet verder vertellen: ze eindigen met het Friese volkslied!).

Bedoeling is om een heel veelzijdige, informatieve avond aan te bieden.

De toegangsprijs is € 6,00.  Toegangskaarten kunnen van tevoren digitaal worden aangeschaft via het Ticketkantoor:  https://www.ticketkantoor.nl/shop/Oekrainelezing .

Bij de kerk is weinig parkeerruimte. Bezoekers kunnen - op loopafstand en gratis - parkeren op het ruime parkeerterrein tegenover Intratuin (zuidzijde Tijnjedijk).

Vooruitlopend op 26 januari vragen wij de lezers nu al om de Oekraïners te helpen de winter te overleven door te doneren aan OPENDOORUKRAINE.NL IBAN NL63ABNA0844191299. De oorlog en de winter slaan er genadeloos toe. ODU zorgt voor generators, zonnepanelen, stoven, dekens, medicijnen, voedsel enz.. Ook kleine bijdragen helpen de Oekraïners deze loodzware winter door.

Hubert Smeets
Joris Voorhoeve
Beheer oevers langs Friese vaarwegen
Subsidieregelingen oeverbeheer geopend Financieel 8 uur geleden
Afbeelding
Bevrijdingsvuur naar Kazemattenmuseum Algemeen 15 uur geleden
Afbeelding
Onderzoek: houtworm en boktor zorgen voor meeste overlast in Friesland Natuur 1 mei, 18:00
Afbeelding
DODENHERDENKING KORNWERDERZAND KAZEMATTENMUSEUM Algemeen 1 mei, 08:00
Rijden onder invloed van cannabis gebeurt het vaakst bij mensen die al stevig blowen.
Veel cannabisgebruikers rijden onder invloed Gezondheid 30 apr, 18:00
Afbeelding
Uniek historisch dambord werpt nieuw licht op herkomst Fries damspel Cultuur 30 apr, 12:00
Afbeelding
Friese kunstenaars Wopke van der Heide en Marijke Buurlage exposeren in de Nieuwe Smederij Cultuur 30 apr, 10:00
Afbeelding
Friesland Pop presenteert: Mini Hiphop Conferentie met het thema "Ladies First" Cultuur 30 apr, 08:00