De winnaars van de vorige editie van het Hayo Apotheker Stimuleringsfonds.
De winnaars van de vorige editie van het Hayo Apotheker Stimuleringsfonds. Foto: Niels Stiperiaan.

Ondernemende studenten pitchen hun bedrijfsidee in de finale van het HAF

Educatie

LEEUWARDEN - Op 7 december vindt de finale van het Hayo Apotheker Stimuleringsfonds plaats: hét traject voor studenten die aan de slag willen met hun ondernemersidee. 10 weken lang zijn ze in het ondernemerschap gedoken. Donderdagmiddag 7 december pitchen de finalisten hun idee aan de jury, met als hoofdprijs €2.500 voor hun bedrijf. Ondernemers uit de regio zijn van harte uitgenodigd!

De naam Hayo Apotheker komt je misschien wel bekend voor; o.a. als de voormalig burgemeester van Leeuwarden. Apotheker is sterk verbonden aan de regio en zet zich in om ondernemerschap te stimuleren. Toen hij vertrok uit de raad van toezicht van NHL Stenden Hogeschool, was dat voor het Center for Entrepreneurship (CfE) een reden om zijn naam aan het ontwikkeltraject te hangen.

‘I am Hayo!’ Roepen de studenten, na wat aanmoediging, in koor.

Het Hayo Apotheker Stimuleringsfonds, afgekort HAF, is een traject waarbij ondernemende studenten zich 10 weken lang storten op het realiseren van een bedrijf. Sommige studenten hebben enkel een vaag idee van wat ze willen doen, waar anderen al aan het werk zijn in hun eigen onderneming. Van alle studierichtingen komen ze samen in het Center om te brainstormen, te netwerken en workshops te volgen over van alles wat bij ondernemerschap komt kijken.

‘Het tofste vind ik dat je bij de kick-off van het HAF studenten soms onzeker om zich heen ziet kijken, en diezelfde studenten aan het eind van het traject stralend en zelfverzekerd over hun ondernemersidee staan te vertellen’ vertelt Tessa, die de marketing doet bij het CfE.

Naast ontwikkeling verdienen de studenten nog een extra stimulans: €125 voor het bijwonen van alle bijeenkomsten. Iedereen die meedoet is dus sowieso een winnaar! Daarnaast zijn er voor de top 3 prijzen van €500, €1000 en €2.500 te winnen om in hun onderneming te steken. Deze financiële prikkel zorgt ervoor dat de studenten ook echt de eerste stap tot het waarmaken van hun idee kunnen zetten.

De finale

Tijdens de finale zijn alle ondernemers uit Noord-Nederland, groot of klein, van harte welkom. Naast dat de winnaar van het HAF bekend wordt gemaakt, presenteren veel studenten hun eigen bedrijf. Een unieke kans om als ondernemer na de finale in gesprek te gaan; wie zijn die studenten en wat zijn hun ambities? Van de 28.000 studenten die Leeuwarden telt, vertrekken er ieder jaar een heleboel naar de Randstad. Omdat ze daar een droombaan vinden, of denken dat het de place to be is voor een start-up. Het Center for Entrepreneurship wil ze graag laten zien welke mooie mogelijkheden het Noorden van Nederland biedt op het gebied van innovatie en ondernemen.

Center for Entrepreneurship

Het CfE organiseert het HAF nu voor de derde keer, en daar zijn al wat mooie initiatieven bij ontstaan. Merten Richter bijvoorbeeld, winnaar van de tweede editie van het HAF. De student Creative Business ontwikkelt een app die online shoppen duurzamer en socialer maakt.

Andere ideeën zijn bijvoorbeeld koelsensoren, foodtrucks en een zorg-bed & breakfast in Zwitserland; niets is te gek. Het Center for Entrepreneurship begeleidt en coacht studenten, ook na het traject, met het verwezenlijken van die ideeën.

‘Het is heel mooi dat er een plek is waar al deze fantastische ideeën, en vooral de ambitieuze studenten die ze bedenken, samen kunnen komen.

Op donderdag 7 december a.s. bieden we studenten het podium om hun idee te presenteren, en van hun droom werkelijkheid te maken.’ De finale vindt plaats op donderdag 7 december om 14:00 uur op NHL Stenden, Rengerslaan 10. Het bijwonen van de finale is gratis.

Meld je aan door hier te klikken.

Afbeelding
Met dit nummer gaat Joost Klein ons land vertegenwoordigen bij het Eurovisie Songfestival Algemeen 9 uur geleden
Michel Tilma en Burgemeester Sybrand van Haersma Buma, 2 maart 2024
Miniature People Leeuwarden route is HEROPEND! Algemeen 14 uur geleden
Afbeelding
Tryaters indringende Fanfarepodcast nu te beluisteren Algemeen 18 uur geleden
Afbeelding
FMF leidt Friezen op tot burgerexperts in natuurinclusieve energietransitie Duurzaamheid 2 mrt, 12:00
Flinke uitslaande brand in Cammingaburen
Flinke rookontwikkeling bij uitslaande woningbrand in Leeuwarden 112-Nieuws 1 mrt, 10:32
Afbeelding
Burgemeester Buma sluit twee woningen in Leeuwarden vanwege overtreding Opiumwet Algemeen 1 mrt, 10:22
Afbeelding
Landelijke Opschoondag op 23 maart: in iedere Fries zit een Supporter van Schoon Natuur 1 mrt, 08:00
Asielzoekers die twintig dagen in het WTC verblijven krijgen een bed en opvang aangeboden.
Tijdelijke heropening WTC-complex als overlooplocatie aanmeldcentrum Ter Apel Samenleving 29 feb, 15:00